Több százezren vettek részt a hagyományos csíksomlyói zarándoklaton

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Több százezer ember vett részt május 27-én, szombaton a hagyományos csíksomlyói katolikus pünkösdi zarándoklaton.

A zarándoklatra gyermekes családok érkeztek, volt, akit ölben vagy babakocsiban vittek, egészségi problémákkal küzdők vagy mozgássérültek, korosztálytól függetlenül, hitben egyesültek – tájékoztat az AGERPRES.

Mint minden évben, sok hívő választotta a szabad ég alatti oltár megközelítéséhez a „Kereszt útját”, amely a Ferences székesegyháztól néhány száz méterre, egy meredek dombtól indul, és amelyen 14 kereszt található a helyeket jelképezően, ahol Jézus megállt a Golgotára menve.

Négy helyen csendesedtek el az emberek: a Salvator-kápolnánál, a Szenvedő Jézus-kápolnánál, a Szent Antal-kápolnánál és a Nepomuki Szent János-kápolnánál.

12:00 körül megérkezett a rendezvény helyszínére a csíksomlyói szent zászló, a Laborum, egy győzelmi zászló, amelyet a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium legérdemesebb diákjai vittek, amely a zarándoklat jelképe.

A hivatalos felvonuláson további zarándokok, egyházi elöljárók, az RMDSZ politikusai, valamint Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke és Áder János, a szomszédos ország volt államfője is részt vettek, akiket a jelenlévők tapssal fogadtak, annak a jeleként, hogy ez a hit zarándoklata, mely egyben az identitás szellemét is erősíti.

A pünkösdi liturgiát Dr. Kovács Gergely monsignor, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke végezte.

 

A zarándokokat az istentisztelet megnyitóján Massimo Fusarelli, a ferencesrend legfőbb elöljárója köszöntötte, aki szerint a zarándoklat az ember személyes és társadalmi életének szimbóluma.

„Az egész élet egy zarándoklat. Az emberi történelem állandó utazás. A világ minden tájáról érkezett zarándokok megtapasztalták a közös utazás és a célállomás elérésének örömét. Itt az Istenszülő, az Egyházzá átváltozott Szűz számunkra otthon és föld, az anya, aki mindig szívesen lát minket. Legyünk hálásak” – mondta.

Utalt a zarándoklat idei mottójára, amelyet Assisi Szent Ferenc imájából választottak a Ferences Rend alapításának 800. évfordulója kapcsán, és így hangzik: „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!”

A pünkösdi prédikációt Urbán Erik atya, az erdélyi ferencesek tartományi elöljárója tartotta, aki az aktuális kihívásokról, a gazdasági válságról, a háborúról és a fogyasztásról beszélt.

Azt mondta a zarándokoknak, hogy meg kell tanulniuk, hogy az idő ajándék, amelyet megosztunk másokkal, de azt is, hogy meg kell tanulnunk gondoskodni a föld ajándékáról, tisztelni és védeni az életet, Istent helyezni a középpontba.

Arra buzdította a híveket, hogy fedezzék fel elhívásukat, és legyenek jók abban, amit csinálnak.

A rendezvény, mint minden évben, a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Fotók: Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda

***

A csíksomlyói zarándoklat több mint 450 éves múltra tekint vissza, középpontjában a ferences templomban található Szűz Mária csodatevő szobra áll.

1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a csíki, gyergyói és kászoni székelyek római katolikus híveire próbálta ráerőltetni az unitárius vallást, és az emberek azt mondják, hogy csak a csodatevő szobor segítségével sikerült ellenállni és megtartani ősi hitüket.

Azóta minden évben pünkösd szombatján a világ minden tájáról zarándokolnak el katolikusok, többségükben magyar anyanyelvűek a csíksomlyói Szűz Mária templomba.

A csíksomlyói Mária-kegytemplomot 2019. június 1-jén látogatta meg Ferenc pápa, ebből az alkalomból a második világháború után először hozták ki a templomból a csodatevő Mária szobrot.

A Szentatya ezután Szűz Máriának ajánlott misét tartott, és arany rózsát ajánlott fel a Mária-szentélynek, ahogyan azt a Szűzanyának szentelt zarándokhelyeken szokta.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy