Ministerul Educaţiei va deconta cheltuielile de transport al elevilor. Decontarea cheltuielilor se va realiza prin unitățile de învățământ

0

Articol disponibil în: Română

După câteva luni de tergiversări și încercări de găsire de soluții, Guvernul a emis ordonanța de urgență care prevede decontarea cheltuielilor de transport al elevilor.

Potrivit noii reglementări, elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km.

Se decontează cheltuielile de navetă și pentru elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, însă doar pentru opt călătorii dus-întors pe semestru.

Elevii aflați în situațiile prevăzute pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare.

Decontarea cheltuielilor de transport se face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/lună pentru distanța de 3 kilometri; pentru distanțele cuprinse între 3 și 50 km, suma de 30 de lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

În cazul elevilor care fac naveta pe distanțe mai mari de 50 km, se adăugă 1 leu/km/lună.

După cum se știe, în temeiul Legii educației, modificată în data de 5 noiembrie 2020, elevii au dreptul la transport gratuit, care prin lege este finanțat din bugetul de stat prin unitățile administrative teritoriale locale. Însă, din cauza lipsei metodologiei privind realizarea controlului și a finanțării, în mai multe localități, din pricina lipsei de transport gratuit, acest serviciu a fost suspendat.

Consiliul Județean Harghita, luând în considerare interesul elevilor, a tratat cu prioritate soluționarea problemei, a avut mai multe consultări cu reprezentanții companiilor de transport în comun și cu primarii și a solicitat grupurilor parlamentare ale UDMR să intervină pentru soluționarea problemei. Concomitent, s-a propus elaborarea unei metodologii cu implicarea părților interesate privind realizarea controlului și a finanțării.

Consiliul Județean Harghita a ținut contact permanent cu reprezentanții companiilor de transport, cerându-le să asigure transportul elevilor, care va fi decontată ulterior. Consiliul Județean a alocat o sumă din propriul buget pentru finanțarea călătoriilor elevilor, iar unde era necesar, a suplimentat bugetele administrațiilor locale în acest scop.

Mă bucur că, în cele din urmă, s-a găsit o soluție pentru decontarea cheltuielilor de transport al elevilor. Am discutat de mai multe ori cu părțile interesate în ultimele luni, căutând soluții împreună. Le-am cerut reprezentanților companiilor de transport să nu anuleze călătoriile gratuite ale elevilor, deoarece vom rambursa ulterior cheltuielile. Legea navetei gratuite a fost adoptată, dar nu a fost elaborată metodologia de plată, iar dacă nu acționăm, vor avea de suferit elevii. Am fost printre primii care au încheiat contracte cu companiile de transport în comun și am lucrat constant pentru a asigura elevilor dreptul prevăzut prin lege, astfel încât acesta să funcționeze și în practică.”,  a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în legătură cu reglementarea în cauză.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy