Ministrul Energiei, Anton Anton: România se pregătește pentru un rol mare pe piața energiei din Europa!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ministrul Energiei, Anton Anton, a participat, luni, la Ora Guvernului pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului asupra proiectului Legii offshore, act care urmează să stabilească criteriile exploatării gazelor naturale din perimetrele din Marea Neagră.

Ministrul Anton a afirmat că România a pregătit deja premizele pentru utilizarea unor cantități semnificate din gazele din Marea Neagră, atât prin extinderea rețelelelor de distribuție a gazelor, cât și prin investiții în unități noi de generare a energiei electrice și în unități petrochimice existente sau în combinate petrochimice noi.

Totodată, ministrul Anton a prezentat și proiectul unei investiții care presupune stocarea energiei electrice în gaze, proiect care ar putea fi implementat la termocentrala Craiova.

Redăm, în continuare, transcrierea discursului ministrului Energiei, Anton Anton:

”Domnule Președinte,

Dragi colegi,
Este a două oară când sunt la Ora Guvernului în acest mandat și vreau să vă mulțumesc pentru invitație.
Plec de la premisa ca un viitor mare al României nu se poate construi fără consensul forțelor politice în dezbateri ca aceasta.
Și mai plec de la o altă premisă. Că toți aceia care încă nu susțin legea offshore au această poziționare nu pentru că vor să blocheze rolul mare al României în Europa ci doar pentru că au luat, mult prea în serios, speculațiile pe acest subiect.
Când vorbim despre resursele pe care le avem în Marea Neagră aud în mod special două întrebări. Două întrebări simple dar importante pentru piață, pentru oameni, pentru ziariști, pentru dvs.

Două întrebări legitime!

– ”Ce va face România cu gazele din Marea Neagră?”

Dar mai ales

– ”Cu ce ne vom alege noi, ca națiune, din asta?”

Voi răspunde ambelor întrebări. Pentru că ele se referă la noi, românii, care vrem și trebuie să simțim aportul resurselor naturale cu care am fost înzestrați!

Sunt voci care încearcă să inducă ideea că gazele din Marea Neagră vor ajunge în mică măsură la români. Îi contrazic! Nu-i contrazic doar eu, îi contrazice în primul rând logica economică. România este piața cea mai apropiată pentru gazele din Marea Neagră! Oricum ai judeca economic, piața cea mai apropiată este piața cea mai dorită de un operator economic – pentru că ea te scutește de cheltuieli importante.

Și atunci, haideți să ne uităm la alt aspect: cât gaz putem consuma în România?
Și vă răspund eu, cu datele la zi: consumăm anual între 11,5 – 12 mld. mc de gaz. Din acest consum 10,5 mld. mc îl producem aici, la noi în țară și apelăm la importuri DOAR în proporție de 1 mld. mc pe an.
Întrebarea e, de ce consumăm atât de puțin? De ce nu stimulăm consumul de gaz ca să ne putem bucura de cât mai multe din gazele din Marea Neagră?

Consumăm puțin pentru că doar o treime din populația țării are acces la rețelele de distribuție a gazelor naturale. Or, această cifră este sub statutul nostru pe piața gazelor din Uniunea Europeană-al doilea mare producător de gaz al Uniunii (după Brexit).
Am lucrat să corectăm această disfuncționalitate! Am depus eforturi să creștem consumul de gaz în România și implicit să pregătim piața românească pentru a folosi cât mai mult din gazele din Marea Neagră.
Și îndrăznesc să spun că am reușit! Avem deja o legislație care va crește numărul localităților care vor avea acces la rețelele de distribuție a gazelor. Gândiți-vă de exemplu că dublarea rețelelor poate ar crește consumul de gaz din România cu 3,5 mld. mc pe an.

Apoi, tot din perspectiva consumului de gaz, poate că e momentul ca odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră să redevenim actori importanți pe piața petrochimică. Industria chimică din România are un potențial de consum 2,5 mld. mc.

Partea bună este că în România există unități de producție petrochimică și care, odată ce va începe să fie extras gazul din Marea Neagră, vor putea fi repornite. Iar pe lângă unitățile petrochimice existente, vor putea fi puse în funcțiune noi unități, cu ajutorul investitorilor care vor extrage gaze din Marea Neagră.

În al treilea rând, să nu pierdem din vedere un alt aspect, la fel de strâns legat de Gazele din Marea Neagră. Știți bine că România este exportator net de energie electrică în Regiune. Vrem să consolidăm această poziție.

Așa am proiectat și rolul României pe piața europeană a energiei electrice inclusiv în Strategia Energetică Națională, pe care am finalizat-o. Ce facem în acest sens?
Suntem în plin proces de construcție prin Romgaz a unei noi centrale electrice pe gaz, la Iernut. Această centrală este cea mai mare investiție în energie de la construcția ultimului reactor nuclear de la CNE Cernavodă.

Și rămân tot la producerea energiei electrice și tot la Romgaz. Pentru că această companie este în plină analiză de oportunitate în ce privește construirea unei alte centrale pe gaz, de această dată la Mintia.

Dar momentul exploatării acestor gaze trebuie pregătit și altfel. Printr-o tehnologie nouă care ne va permite să stocăm energie electrică în depozite de înmagazinare a gazelor.
Această nouă tehnologie ne va permite să înmagazinăm gaze naturale în depozite folosind energie electrică din surse regenerabile. Acest lucru va fi posibil folosind centrala Craiova și depozitul de gaze de la Ghercești, aflat la doar 3 kilometri distanță de centrală.

De ce vrem asta? Nu doar pentru ca România să fie în deplină securitate energetică dar și pentru ca România să își joace, pe lângă rolul de exportator de energie electrică în Regiune, și pe cel de hub pe piața europeană a gazelor și furnizor de securitate în Europa.

În final, vreau să repet ce-am spus și la început: România se pregătește pentru un rol mare pe piața energiei din Europa!

Am lăsat pentru final unul dintre cele mai importante proiecte aflate în acest moment în desfășurare în România. Este vorba de conectorul de gaz BRUA, al cărui scop este să lege Bulgaria, România, Ungaria și Austria printr-o conductă bidirecțională de gaz.
După cum știți, BRUA este construit de compania Transgaz, controlată de Ministerul Economiei. Lucrările sunt în grafic și la fel sunt și lucrările de realizare a conductei de gaze care va prelua cantitățile extrase din perimetrele din Marea Neagră și le va aduce la țărm.
Vorbind despre BRUA, trebuie să menționez și proiectele adiacente, tot în sectorul interconexiunilor sistemelor de transport al gazelor, cu Republica Moldova, Serbia sau Ucraina. Sunt proiecte importante care au drept scop comun întărirea securității energetice a României, dar și crearea unor linii de export de gaze naturale.
Așa că, haideți să conlucrăm la viitorul energetic al României, în care vom avea un cuvânt greu de spus pe piața europeană.

Vă mulțumesc!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy