Ministrul Mediului, Tánczos Barna, ne lămurește ce e cu taxa pentru mașinile mai vechi de 15 ani

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pentru că în spațiul public au apărut multe discuții pe tema posibilității introducerii unor taxe sau impozite pentru mașinile mai vechi de 15 ani, iar aceste discuții au plecat de la o declarație a ministrului Mediului, Tánczos Barna, l-am contactat pe acesta pentru a ne lămuri despre ce este vorba. Ca de obicei, domnul Barna, a avut amabilitatea să ne explice.

Se va introduc taxe sau impozite pentru mașinile mai vechi?

Da, e o dezbatere total ciudată. Eu am propus în luna ianuarie o dezbatere națională pe această temă, care a și început în momentul în care s-a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență și componentele de autostradă la Bruxelles. Ministerului Transporturilor i s-a cerut să găsească o soluție prin care să  fie descurajată înmatricularea mașinilor mai vechi de 15 ani în România.

S-a cerut din partea Uniunii Europene, să înțeleg?

Da, s-a propus o activitate Comisiei, un pachet de măsuri care să descurajeze înmatricularea mașinilor mai vechi de 15 ani. Este o propunere care a fost făcută atunci, o discuție care a început în guvern. Ne-am concentrat pe finalizarea PNRR-ului și l-am trimis la Comisie. Urmează ca săptămânile următoare să intrăm în detalii. Nu a fost neapărat Ministerul Mediului implicat în această discuție la nivelul comisiei. Eu am propus la începutul anului un inventar al soluțiilor de reducere a poluării în marile orașe, un inventar pe soluții europene, mai ales în acele orașe în care avem infringement pe calitatea aerului. Ele nu se suprapun, pentru că ce am discutat noi pe calitatea aerului este o temă separată, care impune niște măsuri la nivel local, la nivelul autorității publice locale. Acolo unde sunt probleme și cu mașinile mai vechi de 15 ani este o chestiune recentă, de o săptămână, două, apărută în urma discuțiilor cu Comisia.

Momentan nu există posibilitatea să se restricționeze în vreun fel introducerea în țară a automobilelor mai vechi de 15 ani, dar în viitor vor apare cu siguranță măsuri care să descurajeze cumpărarea mașinilor mai vechi de 15 ani. Este o solicitare a Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că mai devreme sau mai târziu ea se va aplica.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy