Misiunile gestionate de pompierii harghiteni în weekend

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii salvatori harghiteni au gestionat cu promptitudine 25 de situații de urgență înregistrate la nivel județean.

Cele mai multe misiuni desfășurate de colegii noștri au fost cele ale echipajelor SMURD, care au intervenit la 18 solicitări pentru acordarea de prim ajutor calificat, în urma cărora 18 persoane aflate în dificultate au fost asistate medical, iar echipajele operative au acționat pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, la un accident rutier, în municipiul Toplița.

Totodată, în ultimele 72 de ore, echipajele de stingere au fost solicitate să acționeze pentru localizarea și lichidarea a 6 incendii, dintre care 3 cauzate de coșurile de fum necurățate sau neprotejate termic față de materialele combustibile, în localitățile Toplița, Sărmaș și Atid, precum și 3 arderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc și Sâncrăieni, fiind afectată o suprafață totală de circa 3 ha.

Cetățenii dețin obligația să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, s-au înregistrat victime omeneşti din cauza propagării focului sub acţiunea vântului.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, chiar soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

De asemenea, în perioada de referință, pentru protecția populației, au fost transmise 2 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși), în municipiul Miercurea Ciuc.

Aflați cum să reacționați în caz de nevoie și fiți pregătiți pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro.

De asemenea, aplicația mobilă DSU poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play și oferă informații extrem de utile pentru a fi mereu pregătit.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE         

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy