Moment istoric la Șugău, legarea Moldovei de Ardeal prin DJ 127A

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ieri ,17 octombrie 2018, la Șugău, Dămuc, mai exact la Asociația vânătorilor și pescarilor sportivi Hășmașul Mare, a avut loc o întâlnire  în cadrul căreia s‑a discutat despre demararea proiectului „Reabilitarea DJ 127 A KM 40+585 ‑ 59+071” , inclusiv reparația, reconstrucția și refacerea lucrărilor de artă afectate de inundațiile din perioada 7 iunie‑ 4 iulie 2016.

Au participat într ‑un cadru absolut minunat, oameni de seamă: primarul comunei Dămuc, Anton Covasan, secretarul comunei Dămuc, Mihai Țepeș, vicepreședintele CJ Neamț, Adrian Diaconu, primarii din comunele Lunca de Sus, Lunca de Jos și Sândominic, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, vicepreședintele CJ Harghita,Biro Barna Botond, președintele CJ Bihor (Hajdú-Bihar) din Ungaria, Pajna Zoltan, vicepreședintele CJ Bihor (Hajdú-Bihar) din Ungaria, Bulcsu Laszlo, proiectanți și alți invitați din județul Harghita.
Primirea a fost una tradițională cu bucate alese din partea locului.
A fost expus rolul întâlnirii, de asemenea, au fost prezentate obiectivele proiectului prin alocuțiunile autorităților competente.

Primarul Anton Covasan, un om sociabil, primitor, doritor de a face cât mai multe lucruri frumoase pentru comuna pe care o conduce cu drag, se luptă în continuare pentru modernizarea drumului, a localității, își dorește pace și realizarea unei prietenii frumoase între vecini.
Edilul comunei a precizat scopul evenimentului de azi în câteva cuvinte:

Întâlnirea de azi este un moment istoric, legarea Moldovei de Ardeal. Eu cred că acest drum va deschide turismul în zona noastră, zona vecină Lacului Roșu,care este foarte cunoscută, de asemenea, Cheile Bicazului. Zona noastră este foarte frumoasă din punct de vedere turistic, este notată cu nota 9 din 10 puncte pe partea de turism.Ca și primar, scap oamenii de o povară, de praf, săracii au praf și în lingură atunci când mănâncă, iar realizarea acestui obiectiv este cea mai mare bucurie a mea.Vom avea acces mai ușor spre Brașov, București prin Ardeal, scurtăm foarte mult drumul. Pentru viitor, pentru turiști avem planuri să asfaltăm drumul Bicăjel care face legătura cu Lacu Roșu, este un tronson de vreo 18 km, am promisiunea că va finanțat prin PNDL 3, mai există un drum căruia eu îi spun „Trasalpina de Dămuc”, un drum foarte frumos , unde la 1300 de m se vede Ceahlăul, Hășmasul Mare, sigur că acei care vor veni din Moldova vor trece pe acest drum pentru a vedea Dămucul, Lacu Roșu, Cheile Bicazului, de asemenea, și cei care vor veni dinspre Miercurea Ciuc. Azi o mare bucurie, am stat la masă cu oameni de seamă, prieteni și sunt sigur că totul se va realiza, nu va rămâne la stadiul de vorbe. Îl cunosc pe domnul Ionel Arsene, îmi este prieten prin lupta mea de a face drumul acesta județean, se implică foarte mult, chiar a spus că vrea să sprijine acest lucru în Parlament, Guvern, de asemenea și Harghita să obțină drumul acesta, deci este un om de mare caracter care vrea să facă ceva pentru noi oamenii și asta este foarte important.

Adrian Diaconu, vicepreședintele CJ Neamț a precizat în câteva cuvinte importanța acestui eveniment pentru CJ Neamț:

Pentru Consiliul Județean Neamț este foarte important acest aveniment pentru că prin acest proiect creăm niște punți de legătură între două regiuni. Este o preocupare constantă a CJ Neamț să creăm aceste legături cu toate județele ca Bacău, Iași, Harghita pentru că astfel cetățenii acestei comunități beneficiază de libera circulație, de dezvoltarea turismului în zonă, de dezvoltarea economică și infrastructura rutieră este primul element care unește astfel de comunități.”

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita a menționat :

„Mă bucur că am reușit să ne întâlnim și sper că în ziua de azi să facem ceva care să ne ajute pe toți cei care suntem acum în jurul mesei. Îmi doresc să fim vecini buni, să putem să ne întâlnim mereu aici,  să realizăm o dezvoltare economică.

Proiectul are că scop refacerea infrastructurii afectate de inundații, asigurarea viabilității drumului județean DJ 127 A, prin reabilitare și îmbunătățirea condițiilor de circulație.
Sectorul de drum DJ 127 A are o lungime de 18, 486 km.
Traseul în plan se desfășoară în zona de munte, în intravilan și extravilan, cu elemente geometrice impuse de limitele proprietăților, traseul este puțin sinuos și se află pe Valea pârâului Valea Rece, Poiana Fagului, Dămuc.
Sectorul de drum 40+585‑ 52+200 pe o lungime de 11,615 km este un drum nemordenizat cu îmbrăcăminte rutieră pietruită, având profil mixt rambleu debleu, cu lățime variabilă între 4‑ 5 m și asigură un fir de circulație. Sectorul de drum 52+200‑59+071 este asfaltat.În urma ploilor abundente din perioada iunie ‑ august 2016, întregul sector 40+585‑ 59+071 a fost avariat puternic de apele pâraielor Poiana Fagului, Barațcoș, Valea Rece, rezultând alunecări de teren, cedări de mâl, poduri și podețe avariate și distruse, afuieri fundații poduri, ziduri de sprijin, maluri, modificarea traseului albiei și a talvegului, coborârea cotei talvegului cu aproximativ 1 m, dislocări importante ale corpului fundației drumului etc.Deoarece limitele proprietăților nu permit adoptarea unei lățimi uniforme pe toate porțiunile, lățimile se vor adopta astfel încât să satisfacă traficul riveranilor.Acostamentele se pot amenaja cu lățime variabilă.
Structura propusă: lățimea platformei 5,0‑7,50m; lățimea părții carosabile 4,0‑6,00m; lățimea acostamentelor variabilă: ‑0,50m

Sursa: ziarbicaz.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy