Motivarea sentinței de achitare în cazul lui Mezei Janos, fostul primar al municipiului Gheorgheni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Iată că, în sfârșit, a apărut și motivarea sentinței de achitare în cazul lui Mezei Janos, fostul primar al municipiului Gheorgheni, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

După lecturarea ei ne-am întrebat dacă această cauză a fost judecată de un judecător sau de un funcționar administrativ de la Tribunalul Harghita, pentru că nu ne venea să credem ceea ce citeam. Ne așteptam la o expunere de motive legale, serioase, care să desființeze rechizitoriul DNA și probele parchetului, să ofere o interpretare legală diferită asupra probelor și a calității de inculpat a lui Mezei Janos și a celuilalt inculpat, Barabas Csiila. Și când colo, în câteva fraze, preluări din legea 215/2001 a administrației publice locale și într-o succesiune de trimiteri la legi și interpretări personale, ale celui care a judecat sau a scris decizia, asupra relațiilor dintre inculpat și denunțător, se trage linie și se decide achitarea pentru toate faptele.

Că e scrisă pe genunchi această decizie se vede și din greșeli de genul menționării datei de 18.02.20113 în loc de 18.02.2013 s.a.m.d

Este absolut jenant pentru justiția română pentru care luptă sute de mii de români să aibă reprezentanți care să emită astfel de decizii. Este absolut halucinant cum un judecător desființează probe audio-video prin considerații personale, conform cărora, șantajul și amenințarea nu au avut loc pentru că inculpatul și denunțătorul sunt prieteni și se cunosc de mulți ani, și că nu a existat un prejudiciu în cazul delapidării.

Judecătorul mai trece cu vederea și că inculpatul, aflat sub control judiciar și cu interdicția de a-și exercita atribuțiile de primar, îi cere unei funcționare din primăria Gheorgheni să facă anumite lucruri tocmai din perspectiva calității de primar. Adică altfel spus, nici nu-i pasă că este sub control judiciar. Adică nu-i pasă de lege. Iar judecătorul nostru trece cu vederea astfel de aspecte grave, foarte grave pentru un reprezentant al statului, într-o funcție publică, în loc să fie un exemplu de respectare a legii. Ba mai mult, încurajează prin argumentația sa astfel de comportamente infracționale.

Cum poți să admiți, să recunoști ca judecător, în decizie, că pe înregistrare inculpatul afirmă și amenință că va trece la represalii dacă denunțătorul nu face cum spune el, că va inventa ceva ca sa-l termine pe denunțător și că nu-i pasă de nimic, iar tu ca judecător să ignori așa ceva, să treci cu vederea??

Citind această decizie ne dam seama că, de fapt, așa cum mai spuneam în articolele anterioare, scopul e posibil să fie altul: spălarea lui Mezei Janos. Poate pentru a putea ajunge într-o funcție politică, mai precis președinte al Partidului Civic Maghiar. Pentru că zilele acestea se tranzacționează intens funcția de președinte al acestui partid, marionetă a partidului ungar FIDESz, existând intenția de a-l schimba pe Biro Zsolt cu Mezei Janos.
Că Mezei Janos e o piesă grea în angrenajul politic local condus de Budapesta o arata și faptul că acesta reprezinta interesele din România ale firmei ungare de stat MVM, care se ocupa de energie. Pe langă funcția de consilier județean, Mezei Janos lucrează și pentru MVM prin firme locale.
O asociere interesantă, pentru că după cum spune gura lumii, judecătorul Lorincz Romeo, care a judecat cauza lui Mezei Janos, este prieten apropiat cu Lenard Andras, om de afaceri din Miercurea Ciuc, cu legături puternice în guvernul ungar și care, întâmplător sau nu, are și a avut afaceri cu MVM, căreia i-a vândut microhidrocentrale din județul Harghita.
MVM care, după cum ne spun sursele noastre din UDMR Harghita, este de fapt un sponsor al multor oameni politici maghiari din România și care ar avea legatură inclusiv cu serviciile secrete ungare.
Și iată cum ajungem într-o ecuație foarte interesantă. Dar se pare că deocamdată este interesantă doar pentru noi, pentru că instituțiile românești, serviciile, procurorii dorm pe ei. Poate că acum în al doisprezecelea ceas, se trezesc și fac și ei ceva, să-și merite banii pe care-i primesc.

Această  discutie rămâne deschisă și vă promitem că o vom continua pentru că avem niște surprize interesante. Pentru că faptele de genul acesta nu pot rămâne așa.
Pentru că românii și maghiarii din țara asta cred într-o justiție curată, cinstită, onestă și care luptă cu infractorii, nu pactizează cu infractorii. Iar pentru asta mergem până în pânzele albe.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy