O nouă bătaie urmată de incendieri și distrugeri în Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

,O nouă bătaie urmată de incendieri si distrugeri in Harghita.

”La data de 19.05.2017, la ora 22:16, Postul de Poliție Merești a fost sesizat despre faptul că la o stână de pe raza comunei a avut loc o altercaţie în care au fost implicate 3 persoane.
În urma primelor verificări efectuate poliţiştii au stabilit că, doi localnici de 19 şi 25 de ani s-au deplasat la stâna unui consătean de 42 de ani unde, pe fondul unor neînţelegeri mai vechi, au avut cu acesta un conflict spontan în urma căruia și-au aplicat lovituri reciproc, iar cel de 19 ani a fost muşcat de un câine, în zona gleznei şi genunchiului stâng.
Ulterior, cei doi tineri au chemat în sprijin mai multe persoane din sat la stână, moment în care ciobanul a fugit, iar peste aproximativ o oră și-a găsit autoturismul, cu o vechime de circa 25 de ani şi coliba incendiate.
Între timp grupul de persoane s-a deplasat în zona în care se află şi casa ciobanului, unde au aruncat cu pietre şi au spart mai multe geamuri, intervenţia imediată a poliţiştilor Postului de Poliţie Mereşti şi Poliţiei Oraşului Vlăhiţa, sub coordonarea şefului Poliţiei Oraşului Vlăhiţa, împiedicând victimizarea unor persoane, incendierea unor bunuri sau alte fapte antisociale.
În aceste condiţii Șeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a dispus instituirea unei zone speciale de siguranţă publică, în scop preventiv, astfel încât la faţa locului au fost deplasate forțe din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigaţii Criminale şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, conduse și coordonate de Adjunctul Șefului Inspectoratului de Poliție şi de şefii structurilor menţionate.
Iniţial s-au efectuat cercetări, la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovirea sau alte violențe, distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice, iar în cursul zilei de 20.05.2017, în urma continuării cercetării la faţa locului, a verificărilor şi investigaţiilor efectuate, a fost extinsă urmărirea penală IN REM pentru comiterea infracţiunii de instigare publică.
Tot la data de 20.05.2017, după consultarea cu procurorul de caz, organele de urmărire penală ale poliţiei judiciare au luat măsura reţinerii pe 24 de ore a celor doi localnici, tinerii de 19 şi 25 de ani, propunând şi luarea măsurii arestului preventiv faţă de aceştia, iar procurorul a dispus faţă de cei doi inculpaţi măsura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile.
În prezent pe raza comunei Mereşti situaţia este una de ordine şi linişte, fiind menţinută preventiv zona specială de siguranţă publică, pe o perioadă de 30 de zile.” Spune comunicatul oficial al poliției.

Noi am aflat pe surse că a fost vorba de o problemă puțin mai etnică între un grup de maghiari și unul de rromi.
Recurenta unor astfel de incidente arata ca la nivelul comunităților rome și maghiare exista tensiuni acute, care se manifesta sub forma unor incidente de genul celui recent de la Gheorgheni sau precum cel de la Merești. Aceste tensiuni stau să izbucnească și au ca supape de evacuare a lor incidente de genul celor amintite, care însă pot degenera grav în absența unor măsuri reale din partea autorităților locale. Însă acestea, de cele mai multe ori preferă să ignore semnalele pe care comunitățile le trimit, fiind preocupate de propriile afaceri și interese mărunte, de șpăgi și contracte trucate, de pe urma cărora au de câștigat. Ca de obicei, aleșii uită repede cine i-a votat și ce promisiuni le-au făcut votanților. Iar între votanți s-au aflat cu siguranță și cei care participă la astfel de incidente și care, fie că sunt de-o parte, fie de alta, aleg să-și facă singuri dreptate, în absența unor reacții normale și legale ale autorităților. Pentru integrarea comunităților rome se alocă anual sume foarte mari prin diverse programe. Însă, autoritățile din Harghita preferă să se formalizeze, să acopere sub preș problemele majore ale acestei comunități, care fie că le place sau nu celor care conduc localitățile din Harghita, trăiesc în același județ și au aceleași drepturi și obligații. Lipsa accesului la educație, la condițiile minimale de civilizație, lideri ai romilor care se fac că muncesc pentru comunitate, o educație și un sentiment anti-rom pregnant fac din asta un amestec exploziv, care poate degenera grav, din nou, oricând. Unde sunt liderii romilor? Unde e Biroul Județean pentru Romi? Ce face șeful acestui birou, cu ce se ocupă efectiv? Merge în comunități să vadă ce se întâmplă? Are măcar idee despre problemele de acolo? Să vadă și să propună măsuri? Conform legii, fiecare localitate ar trebui să aibă funcțional un Grup local de lucru pentru romi. Sunt ele active? Se îngrijește cineva de acest lucru? Prefectura ce spune de aceste lucruri? Dezinteresul e major. Iar aceasta este una dintre principalele cauze pentru care problema tergiversează. Până când oare? Să nu fie prea târziu, iar supapele să cedeze de tot.

Ne permitem să opinăm că autoritățile harghitene par a vrea să ascundă aceste probleme probabil din considerente de imagine dar ce nu se înțelege este faptul că mușamalizarea gravității unor asemenea conflicte duce inevitabil la înmulțirea lor, fiind doar o chestiune de timp până ce situația va scăpa de sub control și vor apărea victime umane. Topoarele, furcile, cuțitele și focul nu au etnie, ele omoară pe oricine …

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy