Újabb gyújtogatástól követett verekedés és pusztítás Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

„2017 május 19-én értesítették a homoródalmási rendőrőrsöt, hogy a közeli esztenán dulakodás van 3 személy között.

Helyszíni ellenőrzést követően a rendőrség megállapította, hogy két helyi lakos, 19, illetve 25 évesek egy falustársuk esztenájára mentek ki egy régebbi nézeteltérés kapcsán. A hármuk között spontán kialakult konfliktusban kölcsönös ütéseket mértek egymásra, a 19 éves fiatalt bokáján és bal térdén megharapta a pásztor kutyája.

A két fiatal segítséget hívott a faluból, mire a pásztor elmenekült. Egy óra múlva felgyújtva találta a kunyhóját és 25 éves régiségű autóját.

A faluból érkező embercsoport a pásztor lakása felé vette útját, kövekkel dobálta meg azt, betörve néhány ablakot. A homoródalmási és szentegyházi rendőrség beavatkozása akadályozta meg a személyi sérüléseket, anyagi javak felgyújtását és egyéb antiszociális cselekedetek véghezvitelét.

Ilyen körülmények között a Hargita Megyei Rendőrség különleges közbiztonsági zóna kijelölését rendelte el preventív jelleggel, a helyszínre küldve a Különleges Egységek Szolgálatának, a Közrendfenntartó Szolgálatnak, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség Bűnügyi Nyomozó Osztályának erőit, az említett szervek vezetőinek koordinálásával.

Ütlegelés, egyéb erőszakos cselekedetek, rongálás, a közrend megsértése és csendháborítás miatt indult kivizsgálás az ügyben; a helyszínelést követően a bűnvádi eljárást nyilvános felbujtásra is kiterjesztették.

2017 május 20-án az üggyel foglalkozó ügyésszel való konzultációt követően 24 órára őrizetbe vették a fiatalokat, javasolva előzetes letartóztatásba helyezésüket is, az ügyész pedig elrendelte hatósági felügyelet alá helyezésüket 60 napra.

Jelenleg csend és nyugalom van Homoródalmáson, a preventív jellegű biztonsági intézkedéseket 30 napig fenntartják”, tájékoztat a rendőrségi közlemény.

Meg nem erősített forrásból úgy értesültünk, hogy a nézeteltérés kissé etnikai színezetű volt, magyarok és romák közt.

Az ehhez hasonló incidensek megismétlődése arra mutat, hogy a roma és magyar közösségek közt akut feszültség uralkodik, amely a gyergyószentmiklósi és homoródalmási esetekhez hasonlóan nyilvánul meg, és amely súlyosan elfajulhat a hatóságok konkrét intézkedése híján. A hatóságok viszont legtöbbször figyelmen kívül hagyják a közösség által küldött jelzéseket, inkább saját ügyeikkel és kicsinyes érdekeikkel foglalkoznak, kenőpénzekkel és megjátszott szerződésekkel, amelyekből hasznuk származik. Mint általában a választottak gyorsan elfelejtik, kik választották meg őket, és mit ígértek választóiknak. A választók között voltak bizonyosan azok is, akik a fentihez hasonló incidensek szereplői, és akik az önbíráskodás mellett döntenek, a helyi hatóságok ilyenkor elvárható és törvényes intézkedései híján. A roma közösség integrációja érdekében évente óriási összegeket utalnak ki különböző programokon keresztül. De a Hargita megyei hatóságok inkább a személytelenséget választják, szőnyeg alá söprik ennek a közösségnek a problémáit, amely közösség akár tetszik a megye vezetőinek, akár nem, ugyanabban a megyében él, egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel. Az oktatáshoz, a legelemibb civilizációs körülményekhez való hozzáférés hiánya, a közösségért édes-keveset tevő roma vezetők, a romaellenes nevelés és hangulatkeltés egy robbanókeveréket hoz létre, amely akármikor felrobbanhat. Hol vannak a roma vezérek? Hol van a Megyei Roma Hivatal? Mit csinál tulajdonképpen ennek az irodavezetője? Elmegy- e megnézni mi történik a valóságban? Van egyáltalán fogalma mi történik? Vannak-e intézkedési javaslatai? A törvény értelmében minden településnek kellene rendelkeznie egy funkcionális roma helyi munkacsoporttal. Aktívak ezek? Foglalkozik valaki ezekkel? Mit szól a prefektúra mindehhez? Nagy az érdektelenség. Ez az oka a sok huzavonának. Vajon még meddig? Csak ne legyen túl késő és a szelep végképp felmondja a szolgálatot.

Megengedjük magunknak azt a véleményt, hogy a Hargita megyei hatóságok arculatuk megőrzése céljából úgy tűnik, szeretnék elrejteni ezeket a problémákat. Amit nem értenek az az, hogy ezen konfliktusok súlyosságának elkendőzése elkerülhetetlenül a konfliktusok számának növekedéséhez vezet. És csak idő kérdése, hogy a helyzet kezelhetetlen méreteket öltsön és emberi áldozatok is megjelenjenek. A fejszének, vasvillának, késnek és tűznek nincs nemzetisége, bárkit megöl…

I.R.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy