Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

O prăjitură cu coacăze negre, desemnată cea mai bună prăjitură artizanală din Harghita

O prăjitură cu coacăze negre, în cadrul unui concurs Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a fost desemnată bună prăjitură artizanală din Harghita.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita dedică anul acesta experiențelor culinare.

„După ce au găsit cea mai bună ciocolată artizanală și cele mai bune bomboane artizanale din județul Harghita, au căutat gustul județului într-o prăjitură ”,  a declarat la ceremonia de premiere Szabó Károly, directorul executiv al asociației.

De la participanți au fost așteptate deserturi noi sau regândite, creative, ale căror arome distinctive și definitorii provin din ingredientele găsite în grădinile, pădurile și câmpurile din județul Harghita.

Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita și președinte al Asociației de Dezvoltare, Bíró Barna Botond, a preciza  că participanții au realizat deserturi foarte interesante: ”Anul 2022 este anul gastronomiei. Scopul nostru este ca împreună cu partenerii noștri să promovăm oferta culinară locală la un nivel superior. Întotdeauna spunem și ținem cont că turismul a devenit turism de experiență, iar gastronomia joacă un rol important în acest tip de turism.”
Acesta a subliniat că principalul scop este promovarea produselor locale și încurajarea producătorilor și artizanilor locali de a-și pune la dispoziție cunoștințele și talentul lor și în domeniul turismului.

În competiție s-au înscris șase cofetari cu 12 produse care au fost evaluate de un juriu profesionist,  format din bloggerul culinar Sándor Barna şi maeştrii cofetari Viktória Boros şi László Levente Lengyel.

Cea mai bună prăjitură artizanală din județul Harghita a fost realizată de Pál Csilla, proprietara  atelierului de prăjituri artizanale „Cukorvilág Tortaműhely” din Sânsimion. Prăjitura numită „Hengergő” este multistratificată, ingredientul principal fiind coacăzele negre, dar conține și caramel și ciocolată. După opinia juriului, acesta este un desert complex în care domină gustul de fructe.

 

Prăjitura care s-a situat pe locul doi a fost realizată la Gelateria Serafino din Odorheiu Secuiesc, de Jakab Henriete-Rita. Prajitura, numită „Madarasi szelet”, conţine seminţe de dovleac, zmeură şi brânză de vaci, fiind un produs creativ şi delicios, cu aspect unic datorat culorilor sale vibrante.

 

Tot la Gelateriei Serafino a fost pregătită și prăjitura „Esztenás”,  care s-a clasat pe locul trei. Ingredientul principal al prăjiturii este mămăliga, însă include și nuci și dulceață de măceșe.

Conform  ADI Harghita. produsele de pe primele trei locuri vor purta, oficial, titlul de cea mai bună prăjitură artizanală a judeţului Harghita 2022.

  • sursa informațiilor și a fotografiilor: ADI Harghita 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.