Odorheiu Secuiesc, orașul în care polițiștii sunt terorizați de interlopi. Amenințări cu moartea și incendierea casei

0

Articol disponibil în: Română

Sursa foto: szekelyhon.ro

Interlopul Petho Attila, din Odorheiu Secuiesc, devenit cunoscut la nivel național după ce în luna ianuarie a acestui an a snopit în bătaie un polițist local doar pentru că a aplicat legea, terorizează acum și alți oameni ai legii, prin amenințări macabre. 

Paul Barb, unul dintre polițișții locali din Odorhei, se află în pericol de moarte. Pericolul vine din partea agresorului Petho Attila,  aflat în control judiciar, care i-a transmis că ”îl va bate mai rău decât pe colegul său și îi va scoate și mațele din el”. Terifianta amenințare a fost făcută luni după amiază, când agresorul l-a întâlnit pe tatăl agentului local la un service auto din oraș.

N.B., tatăl polițistului local intrat recent în vizorul agresorului, relatează pe larg conjunctura în care i-a fost dat să audă ce urmează să i se întâmple fiului său, chiar de la Petho Attila.

Eu lucrez aici din 1985, numai la circulație am lucrat și întotdeauna am stimat toți cetățenii și ei, la rândul lor, m-au stimat pe mine. În ultimul timp am fost Șeful Biroului Poliției Rutiere. După incidentul cu polițistul local, în ianuarie, nu l-a mult timp, prin cineva, m-a rugat tatăl lui Petho Attilo, să-l sun să ne întâlnim. Pe atunci eram amici, și acceptat să merg la ei la firmă și atunci a început să-mi spună că el are milioane de euro și dacă fiul meu care este la Poliția Locală, nu își vede de treabă, o să plătească pe cineva din Ungaria și o să dispară copilul. Și l-am întrebat, ce s-a întâmplat Ioșca? – Motivul a fost << de ce patrulează prin fața restaurantului>>. I-am explicat că băiatul nu a sancționat nicio persoană acolo, doar recomanda să nu oprească mașinile în zona trecerii de pietoni și pe banda de preselecție. Și încă un lucru interesant pe care mi l-a spus <<cum îți permite copilul să zâmbească în fața lui>>. Săptămâna trecută, cu doi prieteni din Gheorgheni am mers la un service auto, care se află în incinta firmei, acolo. Petho Attilo a venit la mine, mi-a întins mâna în semn de salut, în schimb era lila la față, și zice să-i spun la băiat că dacă nu-și vede de treabă, n-o să fie bătut cum a fost celălalt, o să fie călcat în picioare de cel puțin 10 persoane. Mie mi-a creeat o stare de frică, totuși. Eu nu am comentat nimic, era în stare să mă lovească. El că face k1 de nu știu când, și eu nu am zis nimic. M-am dus până la colegi la Poliție, am depus plângere și colegii imediat au acționat. Au invitat martorii, i-au audiat și în rest ce decide legea. 

În urmă afirmațiilor făcute de individul care se crede atotputernic, cei vizați de pătimiri grele au făcut o plângere la Poliția Română pentru a se lua măsuri preventive.

Șeful Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc, László Szabolcs, povestește și el că în urma incidentului petrecut noaptea de 19 spre 20 ianuarie, a fost și el căutat de către tatăl agresorului, de mai multe ori, pe motiv că ar fi avut o contribuție la arestarea fiului său. Individul, a procedat în aceeași manieră ca și fiul său, și a trecut la amenințări și șantaj. Potrivit șefului Poliției Locale, agresorul senior a afirmat că va face tot posibilul pentru a desființa instituția din Odorheiu Secuiesc, că va mitui consilierii pentru a lua o decizie împotriva Poliției Locale, dar în special a spus că trebuie să dispară funcția ocupată de actualul șef al instituției.

László Szabolcs, mai precizează că tatăl agresorului a recurs la intimidare și șantaj la acea dată, pentru ca să-l oblige cumva să intervină pe lângă victima agresată și aceasta să-și retragă plângerea depusă împotriva lui Petho Attila. Tot László Szabolcs, subliniază că anterior conflictelor declanșate în ianuarie, a avut o relație bună cu familie agresorului: Nu e un secret că am avut o relație de amiciție, dar asta nu înseamnă că ei pot avea un comportament deviant și eu nu am să mai aplic legea. După ce am cunoscut îndeaproape ce fac ei, eu m-am retras, pentru că pot să fiu de acord cu faptele lor. În ultimul timp, noi de la Poliția Locală am avut conflicte numai cu așa-ziși ”oameni de afaceri” care așteaptă o purtare specială de la noi, fiindcă se cred superiori tuturor și au notorietate în oraș.

După toate incidentele acestea, care s-au ținut lanț, polițistul local șef susține că i-a ajuns la urechi informația că agresorul și tatăl lui au discutat chiar și despre incendierea casei sale. Afirmațiile au fost făcute într-un loc în care mai multe persoane erau de față. László Szabolcs, a declarat că pe lângă plângerea făcută de către colegul său Paul Barb, a făcut și el la rândul lui o plângere pentru amenințare și șantaj: Tocmai de asta am ajuns să fac plângerea penală, pentru că văd că s-a întrecut gluma, merg la lucruri serioase.

Gândirea comună, antisocială și aroganța prezentă atât în mintea agresorului, cât și a tatălui său, ar trebui să miște cât mai urgent autoritățile competente ale statului. Nu este normal ca cineva cu un palmares de infracțiuni să afirme că ”au mai fost persoane care au fost omorâte pe stradă, lovite în cap sau împușcate” și tu, ca instituție a statului să crezi că a spus-o doar așa într-o doară, ca tot omul nervos. Exclus! Sunt nenumărate cazuri în care cei amenințați așa grav, au sfârșit tragic. Și este știut faptul că, în astfel cazuri, vina se împarte la doi (cel puțin moral): făptaș și autoritățile care dispun de cadrul și pârghiile legale pentru a evita infracțiunea, dar nu au făcut-o.

Deși justiția română, prin Judecătoria Odorheiu Secuiesc, a considerat în ianuarie că personajul violent Petho Attila nu este chiar atât de periculos încât să ajungă după gratii, și i-a oferit credit prin simpla măsură a controlului judiciar, ar trebui să reconsidere următoarea decizie în acest caz.  De ce? Pentru că afirmațiile făcute la tot pasul cu o incredibilă ușurință de un astfel de individ certat în permanență cu legea și cu bunul simț, sunt premergătoare faptelor abominabile ce urmează a fi înfăptuite.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy