Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Sumuleu Ciuc: 39 de persoane avut nevoie de intervenția echipelor medicale (FOTO)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mii de pelerini au participat sâmbătă, 4 iunie, la Şumuleu Ciuc, la pelerinajul de Rusaliile Catolice, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit informațiilor transmise de purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, în contextul evenimentelor de astăzi de la Șumuleu Ciuc, 39 de persoane au fost asistate medical de către echipajele angrenate în misiune. Dintre acestea, 4 persoane au fost evacuate și transportate la spital pentru investigații suplimentare, iar alte 35 de persoane, cu diferite afecțiuni și traumatisme, au primit îngrijiri la Postul Medical Avansat și în punctele de prim ajutor amplasate atât în curtea Catedralei Franciscane, cât și pe Dealul Șumuleu, în vederea restabilirii stării de sănătate.
Printre cei 39 de pelerini care au avut nevoie de intervenția echipelor medicale s-au numărat și cinci copii.

  • sursa foto: ISU Harghita

****

Motto-ul din acest an al pelerinajului este „Pace şi bine”, care este şi motto-ul Ordinului Franciscanilor, pacea şi binele fiind daruri de care fiecare are nevoie, după o perioadă de pandemie şi în contextul războiului aflat în vecinătate.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge în locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy