Pentru luarea unor decizii fundamentale în protejarea biodiversității și coexistența cu carnivorele mari sunt necesare date relevante și obiective la nivelul UE

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Avizul raportorului Borboly Csaba a fost aprobat în Plenara Comitetului European al Regiunilor

În cadrul Sesiunii Plenare a Comitetului European al Regiunilor(CoR) din 17 aprilie, la Bruxelles, recomandările elaborate de Borboly Csaba,  președintele Consiliului Județean Harghita, în cuprinsul avizului elaborat, au fost adoptate.

Avizul privind Protecția biodiversității și coexistența cu carnivorele mari în Europa poate fi studiat AICI-CLICK

În discursul său în cadrul Plenarei CoR, Borboly Csaba a subliniat faptul că obiectivul opiniei este nevoia de o politică europeană solidă privind protejarea biodiversității, carnivorele mari,  care să ia în considerare și coexistența dintre acestea din urmă și activitățile umane, în special în ceea ce privește creșterea animalelor domestice.

Deși majoritatea modificărilor au fost acceptate, aș dori să subliniez o problemă critică: lipsa datelor relevante și obiective, necesare pentru luarea deciziilor fundamentate. În prezent, ne bazăm doar pe interpretări subiective, ceea ce împiedică obținerea rezultatelor convingătoare și eficiente ale raportului. Din păcate, nu avem date relevante de la Eurostat. Multe interpretări se bazează mai mult pe înțelegerea laicilor decât pe dovezi, ceea ce duce la focalizări greșite în cadrul raportului“.

Totodată, președintele a apreciat importanța implicării autorităților locale pentru creionarea unor strategii specifice astfel încât să rezulte o coexistență durabilă între oameni și carnivorele mari cu protecția și consolidarea biodiversității:

Pledăm pentru guvernanță pe mai multe niveluri și subsidiaritate în ce privește o politică eficace privind carnivorele mari, solicitând implicarea mai amplă a autorităților locale, cu scopul de a încuraja coexistența durabilă și consolidarea biodiversității. Strategiile de coexistență ar trebui să fie specifice locului, să includă valorile culturale și condițiile de mediu și să fie concepute astfel încât să permită evaluarea randamentului investițiilor financiare. Este necesară de urgență o monitorizare îmbunătățită a măsurilor de atenuare pentru a promova o politică eficace, bazată pe date concrete.

Daniel Buda, vicepreședinte în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a apreciat activitatea desfășurată de Borboly Csaba la Comitetul European al Regiunilor, subliniind că prin opiniile formulate și în parteneriat poate fi astfel elaborată o legislație europeană în beneficiul comunităților locale.

Mai multe detalii cu privire la activitatea președintelui Borboly Csaba în cadrul Comitetului European al Regiunilor pot fi lecturate accesând acest link -click .

  • foto și informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy