A biológiai sokféleség védelmére és a nagyragadozókkal való együttélésre vonatkozó alapvető döntések meghozatalához uniós szinten releváns és objektív adatokra van szükség

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Borboly Csaba előadó jelentését a Régiók Bizottsága plenáris ülésén elfogadta

A Régiók Bizottsága (RB) április 17-i brüsszeli plenáris ülésén elfogadták Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének jelentésében megfogalmazott ajánlásokat.

„A biológiai sokféleség védelme és a nagyragadozókkal való együttélés Európában” című jelentés IDE KATTINTVA olvasható.

Borboly Csaba az RB plenáris ülésén elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a jelentés célja, hogy a biológiai sokféleség és a nagyragadozók védelmére olyan erős európai politika szükséges, amely figyelembe veszi a nagyragadozók és az emberi tevékenységek, különösen a háziállattartás együttélését is.

„Bár a legtöbb változtatást elfogadták, szeretnék kiemelni egy kritikus problémát: a megalapozott döntésekhez szükséges releváns és objektív adatok hiányát. Jelenleg csak szubjektív értelmezésekre támaszkodunk, ami megakadályozza, hogy a jelentés meggyőző és hatékony eredményeket szolgáltasson. Sajnos, az Eurostat-tól nem rendelkezünk releváns adatokkal. Számos értelmezés inkább laikus értelmezésen, mint bizonyítékokon alapul, ami a jelentésben téves fókuszokhoz vezet.”

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy fontos a helyi hatóságok bevonása olyan konkrét stratégiák kidolgozásába, amelyek az ember és a nagyragadozók fenntartható együttélését szolgálják a biológiai sokféleség védelme és növelése mellett:

„A nagyragadozókra vonatkozó hatékony politika érdekében többszintű kormányzásra és szubszidiaritásra szólítunk fel, és a helyi hatóságok nagyobb mértékű bevonására szólítunk fel a fenntartható együttélés és a biológiai sokféleség növelésének ösztönzése érdekében. Az együttélési stratégiáknak helyspecifikusnak kell lenniük, figyelembe kell venniük a kulturális értékeket és a környezeti feltételeket, és úgy kell kialakítani őket, hogy lehetővé tegyék a pénzügyi befektetés megtérülésének értékelését. Sürgősen szükség van a mérséklési intézkedések jobb nyomon követésére a hatékony, tényeken alapuló politika előmozdítása érdekében.”

Daniel Buda, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának alelnöke méltatta Borboly Csaba által a Régiók Bizottságában végzett munkát, hangsúlyozva, hogy az elhangzott véleményeken keresztül, partnerségben lehet a helyi közösségek javára európai jogszabályokat kialakítani.

Borboly Csaba elnöknek a Régiók Európai Bizottságában végzett munkájáról bővebben ide kattintva olvashatnak.

  • fotó și információ: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy