Persoană rănită în urma producerii unui incendiu, în localitatea Valea Boroș (oficial ISU Harghita)

0

Articol disponibil în: Română

Joi, 11 ianuarie a.c., în jurul orei 13:40, a fost anunțat un incendiu la o casă, cu posibil persoană surprinsă în interior, în localitatea Valea Boroș, comuna Lunca de Jos.

La fața locului s-au deplasat 2 echipaje din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, cu două autospeciale de stingere, un echipaj SAJ, precum și SVSU Lunca de Jos. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta în camera de zi, pe o suprafață de aproximativ 10 mp. În locuința cuprinsă de flăcări se afla o persoană de sex feminin, imobilizată la pat, în vârstă de 90 de ani, aceasta fiind evacuată de către vecini și preluată de către echipajul SAJ Lunca de Sus, suferind arsuri ușoare pe coapse și atac de panică, ulterior transportată la UPU a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

În urma evenimentului au ars mobilierul din camera de zi, tocurile ușilor și articole vestimentare, pagube materiale estimate la circa 10.000 de lei. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind depozitarea sau păstrarea necorespunzătoare a materialelor combustibile în apropierea sursei de încălzire (sobă fără acumulare de căldură).

              Vă amintim că este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință. Fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva.               

               Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați măsurile de prevenire a incendiilor.

              Nu amplasaţi materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură;

              Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii sau nesupravegheate;

              Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

              Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

              Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

              Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta, materiale combustibile;

              Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

              Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
           Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar;

            Supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune. Reşourile constituie o sursă frecventă de aprindere prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri, rafturi, lângă paturi, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. Reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit datorită puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate.

              Nu lăsați copiii nesupravegheați și păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri unde aceștia nu au acces.

              Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Este dispozitivul simplu și la îndemâna care vă semnalează, atunci când se produce un incendiu in locuință!

              Totodată, echipajele SMURD au acționat pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 6persoane aflate în dificultate.

              În continuare, echipajele de intervenție rămân la datorie și sunt pregătite să gestioneze cu eficiență situațiile de urgență înregistrate în dinamica operativă.

           Siguranța fiecăruia dintre noi depinde de cunoștințele și acțiunile noastre. Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, care este disponibilă, gratuit, din App Store și Google Play.

Respectați recomandările noastre, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

                                                          COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy