Peste 1.200 de copii și tineri au participat la un tradițional festival de dansuri populare, la Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

În fața Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, copii și tineri îmbrăcați în costume populare secuiești, veniți din toate colțurile județului, au prezentat dansuri tradiționale, sub atenta supraveghere a instructorilor.

Unii dintre ei, de doar câțiva ani, au evoluat pentru prima dată în fața unui public atât de numeros și chiar dacă au avut emoții mari au reușit să se descurce bine și au fost răsplătiți cu aplauze. Cei mai mari au dovedit că sunt deja obișnuiți cu astfel de evenimente și au oferit celor prezenți un spectacol deosebit. Chiar dacă, la un moment dat, instalația de sonorizare s-a defectat, până la rezolvarea problemei copii au continuat să danseze și să cânte.

Festivalul de la Miercurea Ciuc a ajuns la a XXIX-a ediție și este organizat de Ansamblul Național Secuiesc Harghita, Fundația Andras și Consiliul Județean Harghita, cu scopul de a păstra și promova portul popular și tradițiile locale.

Directorul Ansamblului Național Secuiesc Harghita, Andras Mihaly, a declarat pentru AGERPRES că cei mici sunt aduși să învețe dansuri populare încă de când încep să meargă, de pregătirea lor ocupându-se dansatorii ansamblului, foști angajați ai instituției sau alți iubitori ai dansului popular din județ.05121709-1652298349

Andras Mihaly a ținut să sublinieze că evenimentul are rolul și de a-i învăța pe copii să se bucure de compania prietenilor și să aibă mereu zâmbetul pe buze.

‘Se știe că dacă cineva e adult și îl rugăm să danseze sau îl chemăm la grupa de dansuri populare, nu vine pentru că îi e rușine, dar dacă începem din copilărie atunci devine un lucru normal. Și este foarte normal ca oamenii să se prindă de mână, să cânte împreună, să danseze împreună, să zâmbească împreună, să se simtă bine, să își facă prieteni. Este important pentru ca cei din generația care vine după noi să fie mai veseli, să se simtă mai bine în locurile unde trăiesc, să aibă prieteni, acestea sunt lucruri esențiale în viață’, a declarat Andras Mihaly.

Directorul Ansamblului Național Secuiesc Harghita a explicat că numele festivalului ‘Csürdöngölő’ face referire la un obicei vechi din zonă, când sătenii se adunau pentru a bătători pământul dintr-o șură nou construită și transformau acest lucru într-o sărbătoare, din care nu lipseau muzicanții.

‘Csürdöngölő era atunci când se adunau oamenii într-o șură nou construită și chemau muzicanții și dansau până când pământul de pe jos era bătătorit, pentru că nu existau utilaje de tasat. Și totul era frumos și se întâmpla cu voie bună și cu zâmbetul pe buze’, a mai spus Andras Mihaly.

Prezent la deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat faptul că instituția pe care o conduce derulează un program prin care este finanțată achiziționarea de costume populare, atât în zonele locuite de maghiari, cât și în cele în care românii sunt majoritari, iar acesta și-a atins scopul întrucât acum ‘copii noștri dansează în port popular’.

Evenimentul folcloric de la Miercurea Ciuc durează aproximativ șase ore, timp în care se prezintă în fața publicului toți cei peste 1.200 de participanți.

Sursa agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy