Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Peste 70 de intervenții ale pompierilor harghiteni, în acest weekend

În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari harghiteni au gestionat 72 de intervenții în situații de urgență.  Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 80 persoane aflate în dificultate, dintre care 3 victime în urma unor accidente rutiere, produse în Remetea, sat Fântâna Brazilor, comuna Corund și pe DJ 138, Liban. Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, precum și la o misiune de asanare muniție neexplodată.

Totodată, echipajul de descarcerare grea din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni a fost solicitat să intervină în urma unui accident feroviar, produs vineri după-amiaza, în localitatea Lăzarea, la o trecere la nivel cu calea ferată, unde trenul Regio 4510, care circula pe ruta Deda-Brașov, a lovit o persoană de sex feminin. Din nefericire, în urma impactului puternic, femeia, în vârstă de 72 de ani, și-a pierdut viața. Trenul nu a suferit avarii, iar cei aproximativ 50 de călători nu au avut nevoie de asistență medicală.

Sâmbătă dimineața, peste 20 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, SVSU Sântimbru și Sâncrăieni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la două anexe gospodărești (grajduri cu șură), în localitatea Sântimbru. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau generalizat, pe o suprafață  de aproximativ 250 metri pătrați, cu posibilitate de propagare la casele și anexele învecinate. Pompierii au acționat cu patru autospeciale de stingere, iar incendiul a fost lichidat, după șase ore de luptă cu flăcările. În urma incendiului au ars: cele 2 anexe gospodărești, în totalitate, lemne de foc, circa 20 t cereale, aproape 30 t fân și paie, precum și acoperișul unei anexe, în care se afla centrala termică. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor/cablu electric defect, cu izolația deteriorată. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 800.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 350.000 lei.

Seara trecută, un alt incendiu a izbucnit, tot din cauza unui scurtcircuit electric, la centrala termică a unei locuințe din localitatea Cozmeni. La fața locului s-au deplasat 3 echipaje de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc și SVSU Cozmeni. Incendiul a fost lichidat în scurt timp, în urma acestuia arzând circa 10 m cabluri electrice și izolația de pe boiler.

IMPORTANT! Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercursiuni. De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.

Tot în cursul zilei de ieri, 3 octombrie a.c., specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita au executat o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată în urma conflictelor armate. În urma unui apel primit la numărul unic de urgență 112, care anunța descoperirea, de către un grup de pescari, a mai multor elemente de muniție în albia râului Olt, pe raza localității Sântimbru, pirotehniștii au identificat un număr total de 1353 elemente: 1147 buc. cartușe de infanterie cal. 7,92 mm și 206 buc. tub de cartușe cal. 7,92 mm. Acestea au fost ridicate, transportate și depozitate, în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

Totodată, în ultimele 3 zile, au fost transmise 5 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în orașul Bălan (3), sat Tărcești, comuna Șimonești și Odorheiu Secuiesc.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.