”Politica de tineret din România nu are viitor”

0

Articol disponibil în: Română

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, raportor al Comitetului Regiunilor pe politici de tineret, a declarat marți, pentru AGERPRES, că România nu stă bine în privința politicilor destinate acestei categorii de vârstă, fiind nevoie de multe schimbări în domeniu.

La noi nu a fost implementat Programul European pentru Garanția de Tineret, nu funcționează organisme și forumuri de consultare a tineretului, este totul formal, avem un minister al tineretului, dar activitatea de tineret nu se regăsește. De asemenea, nu găsim în România activitate parlamentară sau guvernamentală de tineret, avem legi care nu sunt implementate și eu cred că politica noastră de tineret este una care nu are viitor, a declarat Borboly Csaba.

În opinia acestuia, principala problemă identificată atât în Harghita, cât și în restul țării, este că tinerii nu își mai văd viitorul în țară și ar trebui să se ia măsuri pentru ca acest fenomen să fie stopat. Borboly a arătat că tinerii ar trebui să se simtă folositori, iar ideile și propunerile lor ar trebui luate în serios și transformate în decizii politice și administrative.

În context, acesta a spus că ar trebui să se implementeze Programul European pentru Garanția de Tineret, prin care tinerilor li se oferă sprijin pentru a intra pe piața muncii, să se acorde reduceri de taxe celor care își întemeiază o familie și își cumpără o casă sau să se deschidă linii de finanțare pentru continuarea studiilor.

Borboly Csaba consideră că este nevoie să se ia măsuri astfel încât tinerii de la sate să aibă aceleași posibilități de trai cu cei de la orașe, astfel încât să se stopeze migrarea acestora către alte zone și se impune, la nivel European, acordarea unor forme de sprijin tinerilor care au plecat în alte țări, pentru a se reîntoarce în zonele natale.

În opinia președintelui Consiliului Județean Harghita, ar trebui să scadă și limita de vârstă la care o persoană poate alege și poate fi aleasă, susținând că, ‘în prezent, tinerii sunt mult mai informați și știu mai multe’.

Borboly Csaba susține că se acordă puțină atenție problemelor de tineret întrucât populația, peste tot în Europa, este una îmbătrânită.

Politicienii trebuie să ia decizii despre și pentru tineri. Acum discursul politic și cel public nu are tangență cu tineretul decât atunci când este o problemă mare sau o radicalizare. (…) Ar trebui o schimbare de mentalitate a politicienilor, să încercăm să facem mai mult pentru tineri. Și aici și tinerii sunt de vină pentru că s-au îndepărtat de viața publică și asta ‘ajută’ politicienii seniori să nu ia nicio decizie pentru ei, pentru că nu sunt trași la răspundere de tineri. Și atunci politicienii oferă posibilități și soluții acelora care merg la vot, adică populației mai în vârstă. Și este un bumerang care ar trebui să fie oprit, a conchis Borboly Csaba.

Consiliul Județean Harghita a organizat, marți, cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților, o consfătuire în care s-a discutat despre politicile de tineret la nivelul Uniunii Europene, despre programele de finanțare, strategia județeană pentru tineret etc.

Sursa: agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy