Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Pompierii militari harghiteni, la datorie de Crăciun: incendii în Ajun alte zeci de urgențe

 

În perioada Sărbătorilor de Iarnă, pompierii militari harghiteni s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

În Ajunul Crăciunului (24 decembrie), în prima, a doua și a treia zi de Crăciun (25,26, 27 decembrie) s-au înregistrat 30 de situații de urgență. Pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, iar echipajele SMURD au acționat în 27 de cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat.

De asemenea, salvatorii au intervenit și la o misiune de deblocare/salvare persoană. Astfel, sâmbătă, 26 decembrie a.c., la ora 1039, prin dispeceratul integrat ISU-SAJ Harghita, a fost solicitată intervenţia în cazul unei persoane blocate într-un apartament, situat pe strada Iancu de Hunedoara, din municipiul Miercurea Ciuc. La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD. După deblocarea uşii de intrare în apartament, echipajele de intervenţie au găsit, căzută în baie, o persoană conştientă, de sex masculin, în vârstă de 70 de ani; după acordarea primului ajutor la fața locului de către paramedicii SMURD, pacientul a refuzat transportul la spital.

În Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie a.c., au avut loc două misiuni pentru stingerea unor incendii, în localitățile Toplița și Zetea. Prima intervenție a fost gestionată de pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, în urma izbucnirii unui incendiu la o locuință. În ciuda intervenției prompte a pompierilor, în momentul sosirii acestora, incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperișului casei, pe o suprafață de aproximativ 100 de mp, cu pericol de propagare la casa și anexele gospodărești învecinate. După aproximativ 2 ore, incendiul a fost lichidat și din fericire nu au fost înregistrate victime. În urma incendiului au ars: structura din lemn a acoperișului, pe o suprafață de circa 100 mp, planșeul casei, mobilier, aparatură electronică și electrocasnică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte; s-au degradat: circa 50 mp din pereții de lemn, mobilier, documente. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor electric improvizat. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat, bunuri materiale în valoare de aproximativ 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 30.000 lei.

Al doilea incendiu s-a produs în comuna Zetea, unde pompierii militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Zetea, cu trei autospeciale de stingere, au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (afumătoare). Ajunși la locul intervenției, salvatorii au constatat că incendiul se manifesta la nivelul anexei și acoperișului casei, pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp, acesta fiind lichidat după circa o oră. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat, bunuri materiale în valoare de peste 130.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 2.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scânteile purtate de vânt și căzute pe materiale combustibile. Din fericire, în urma evenimentului, nu au existat victime.

 

RECOMANDĂRI

Reamintim cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzit, să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și să nu lase copiii nesupravegheați în locuințe. În situația în care cetățenii părăsesc locuința, recomandarea noastră este să decupleze aparatele electrice, iar dacă se cazează în structuri de primire turistice, trebuie să se familiarizeze cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *