Povestea drobului de sare musulman de la Harghita

3

Articol disponibil în: Magyar Română

Asistăm de câteva zile la un spectacol sinistru pus în scenă de un grup de indivizi a căror singur obiectiv este să propage panica în rândul populației. Aceștia, fini cunoscători ai internetului, se întrec în publicarea pe site-uri, bloguri, publicații proprii, a unor false mesaje pe care ulterior le distribuie în masă prin intermediul Facebook.
Mai concret, isteria a fost creată în urma publicării unui articol de către colegii noștri de presă de la Csiki Hirlap. Articolul prezenta într-o manieră elegantă și corectă prezența unui grup de tineri studenți străini, de confesiune musulmană, veniți la Miercurea Ciuc să se implice în acțiuni de voluntariat.drob-sare
Ce nu le-a convenit instigatorilor se pare că este tocmai confesiunea acestor tineri studenți. Pentru simplul fapt că sunt musulmani, i-au stigmatizat imediat în potențial teroriști și care ar fi venit aici cu scopul ascuns de a pune în pericol sărbătoarea Hramului de Rusalii de la Șumuleu Ciuc.
Îmi este rușine că trăiesc în aceeași țară cu astfel de persoane care au putut face așa ceva, la fel cum îmi este rușine de românii care au îngropat carcase de porci pentru a nu se construi o moschee la București. Sunt lucruri inadmisibile într-o societate europeana!
România are șansa de a avea o comunitate musulmană locală cu o veche tradiție, perfect integrată în societatea româneasca, echilibrată, un model de Islam deschis, european. Se cuvine să profităm de această șansa și să le arătăm musulmanilor care vizitează România respectul pe care îl așteptăm fiecare dintre noi de la toți compatrioții noștri și de la străinii ale căror țări le vizităm.
Din mizeria lansată de instigatori, nu comunitatea musulmană a fost cea mai afectată, ci comunitatea maghiară și română din România și statul român.
Gestul regretabil denotă lipsă totală de respect și toleranță față de credința și tradiția unei comunități religioase. O astfel de provocare poate avea oricând drept consecință o inițiativă similara asupra copiilor noștri care, studenți fiind, vor ajunge într-un schimb de experiență sau într-un program de voluntariat în alte părți ale lumii. În contextul lumii de azi, este ușor să provocăm conflicte, cu consecințe imprevizibile, dar e mai înțelept să le evităm.
Toată povestea scrisa de instigatori este de o prostie colosală și se pot scrie cărți întregi despre cum să nu faci așa ceva. Ar trebui să ne amintim că părintele SMURD-ului din România, Araffat, este musulman. Ar trebui să ne uităm la cel mai nou primar al Londrei care, surpriză – este tot musulman, Londra care, în 7 iulie 2005, a fost victima unui atentat terorist. Acestea sunt lecții din care oamenii normali pot învăța.
Pe blogul personal, dkjozsef.blogspot.ro, preotul Darvas Kozma Jozsef a avut un punct de vedere foarte bun și echilibrat referitor la isteria provocată în Miercurea Ciuc de subiectele false privind prezența celor 15 studenți străini.
Suntem de acord cu domnia sa care afirma că este vorba despre o știre falsă, că dezinformarea făcută de instigatori face rău comunității locale și că portalurile care au dezinformat trebuie pedepsite.
Nu putem fi însă de acord cu afirmația domniei sala care susține că organizația nonprofit „Care2Travel”, care a coordonat această acțiune de voluntariat cu studenții musulmani, a ales un moment nepotrivit și că este o acțiune studențească planificată pentru un moment prost, în care nu a strălucit înțelepciunea conducătorilor Colegiului „Szent Istvan”.
Ne permitem să îl întrebăm, când este un moment potrivit pentru ca cineva să se implice într-un act caritabil? Pentru cine este potrivită participarea la un moment ecumenic atât de frumos și plin de evlavie?
Oare ce mesaj a vrut să transmită tuturor credincioșilor Suveranul Pontif, Papa Francisc, atunci când, la mijlocul lunii aprilie 2016, a luat cu domnia sa, de pe insula Lesbos din Grecia, o familie de imigranți sirieni (Nour Essa, Hassan și fiul lor Riyad) pentru a le oferi șansa să înceapă o nouă viață la Roma?!
Noi, www.ziarharghita.ro, respingem orice forma de discriminare și îndemnăm la respect, înțelegere și toleranță față de cei de alt neam, cultură și credință, deoarece, potrivit legi, cultele religioase trebuie să fie promotoare ale păcii sociale.

D.E.

3 Comentarii
  1. Radu Mircea spune

    Foarte bun articolul. Si mai buna intrebarea de la final: cand este potrivit sa participi la o actiune ecumenica? Oare cand ne dau voie unii care se pretind detinatorii cunoasterii absolute? Acea atitudine a preotului pe care il amintiti nu releva altceva decat o atitudine de intoleranta fata de tot ceea ce e nou si vine si tulbura linistea unui sistem depasit de realitate si care isi simte sfarsitul. Pentru ca este expresia unei mentalitati depasite de mult in tarile europene si chiar in tara noastra, dar care, din pacate se mentine la unii dintre cei care ar trebui sa indrume enoriasii spre Dumnezeu, nu sa-i indeparteze de iubirea de aproape, prin a le induce teama si frica. Ar trebui sa fie mai atenti la ceea ce se intampla la Vatican de la Papa Ioan Paul al II-lea, un deschizator de drumuri, un vizionar, si pana la Papa Francisc si sa invete si aplice ceea ce vad la ei. Altfel, sunt sortiti uitarii foarte rapid…

  2. Mm spune

    Intoleranta maghiarilor fata de alte popoare, religii, etnii e cunoscuta de peste 1000 de ani, de cand au „aterizat” prin Europa. Pentru ei „musulman” egal automat terorist in timp ce, cand unul de al lor discuta despre cum sa faca o bubuitoare din petarde cu care sa sperie oamenii la o manifestatie e … discriminare, inscenare, are drepturile de secui incalcate si alte aberatii. Nu mai spun ca educatia din scoli si biserica este in spiritul eliminarii altor etnii conlocuitoare, a altor religii si chiar stigmatizarea casatoriilor mixte cu alte etnii. Nu ma mira deloc isteria asta prosteasca, peste 90% din populatia maghiara educata asa cum spuneam mai sus cred si propaga stirile acelea inventate.

    1. Z.I. spune

      Mm „Bagoly mondja a verébnek, hogy nagyfülű”Z.I

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy