A muzulmánok esete a hargitaiakkal

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Néhány napja egy vészjósló műsor szemlélői lehetünk, amelyet pánikkeltés céljával rendeztek a rendezők, akik, jártasak lévén az internet világában hamis üzeneteket tesznek közzé különféle oldalakon, blogokon, saját kiadványokban és nagyban terjesztik a facebook- on keresztül.

A hisztériát egy, a Csíki Hírlapban megjelenő cikk váltotta ki, pedig a cikk nagyon elegánsan és korrektül adta hírül, hogy muzulmán vallású fiatalok érkeztek Csíkszeredába önkéntes munkára. Ami a felbujtókat látszólag zavarta az a fiatalok vallási hovatartozása volt. Csupán mert muzulmánok, azonnal lehetséges terroristáknak bélyegezték őket, akik azzal a rejtett szándékkal jöttek, hogy tönkretegyék a csíksomlyói Pünkösdi ünneplést.drob-sare

Restellem magam, hogy ilyesmire képes emberek közt élek, minthogy azokért a románokért is szégyenkezem, akik disznókat ástak el, hogy ne épülhessen fel a mecset Bukarestben. Egy európai társadalomban ez a viselkedés megengedhetetlen!

Románia területén mindig is élt egy jól beilleszkedett, kiegyensúlyozott, európai modellértékű muzulmán közösség. Itt az ideje, hogy megmutassuk az idelátogató muzulmánoknak azt a tiszteletet, amit mi is elvárunk polgártársainktól és azoktól az idegenektől, akiknek az országát meglátogatjuk.

Sajnos a felbujtók által szétszórt szemét nem is annyira a muzulmán közösséget, hanem inkább a romániai magyar közösséget és román lakosságot érintette kellemetlenül. A szánalmas viselkedés egy vallási közösség iránti teljes tiszteletlenségről és intoleranciáról tanúskodik.Hasonló provokáció érheti a mi gyerekeinket is, akik egyetemista tanulókként eszmecserére vagy önkéntes munkára vállalkoznak a világ különböző országaiban. Manapság könnyű beláthatatlan következményekkel járó konfliktusokat provokálni, de bölcsebb dolog ezeket elkerülni.

Amivel a felbujtók előrukkoltak egy emeletes marhaság, könyveket írhatnánk arról, hogyan nem kell ilyesmit tenni. Ne felejtsük el, hogy a SMURD atyja Raed Arafat muzulmán. Vagy vegyük például London új polgármesterét, aki szintén muzulmán. Azé a Londoné, amely 2005- ben terrorista támadás áldozata volt. Ezek olyan leckék, amelyekből a normális ember tanulhatna.

Darvas Kozma József esperes dkjozsef. blogspot. ro személyes blogján nagyon helyesen és kiegyensúlyozottan állt hozzá a 15 külföldi diák jelenléte miatt kitört hisztériához. Egyetértünk vele, hogy hamis hírkeltésről van szó, hogy a félretájékoztatás rossz hatással van a helyi közösségre és a félretájékoztató portálokat meg kell büntetni.

Viszont nem érthetünk egyet az esperes úr azon kijelentésével, miszerint a diákok önkéntes tevékenységét koordináló „Care2travel” nonprofit szervezet rossz időpontot választott, és a „Szent István” Főiskola vezetői nem sok bölcsességről tettek tanúságot.

Feltehetjük a kérdést vajon melyik a megfelelő időpont egy jótékonysági cselekedetre? Ki alkalmas egy kegyelettel teljes, ökumenikus összejövetelen való részvételre?

Vajon mit akart üzenni Ferenc Pápa a híveknek, amikor 2016 áprilisában Leszbosz szigetéről magával vitt egy szíriai bevándorló családot (Nour Essa, Hassan és fiukat Riyadot) , hogy új életet kezdhessenek Rómában?!

Mi, a www.ziarharghita.ro, elutasítunk bármilyen diszkriminációt; más nemzetek, kultúrák és vallások iránti tiszteletre, megértésre, toleranciára buzdítunk, mert a törvény értelmében, a vallásfelekezetek a társadalmi béke elősegítői kell, hogy legyenek.

D.E.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy