Prefectul de Harghita atrage atenţia cu privire la respectarea folosirii simbolurilor naţionale pe actele oficiale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, atrage atenţia primarilor din judeţ în legătură cu respectarea legii privind folosirii simbolurilor naţionale pe actele oficiale, dar şi a utilizării steagului propriu, potrivit normelor în vigoare.

Prefectul a trimis o adresă tuturor primarilor din judeţ în care îi avertizează în legătură cu aceste aspecte, după ce, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe documente oficiale trimise la Instituţia Prefectului nu aveau reprodusă stema României.

“După o perioadă în care actele oficiale emise şi adoptate de autorităţile publice locale aveau reprodusă stema României, alături de stema localităţilor, acolo unde aceasta era aprobată, tot mai multe primării şi consilii locale omit, cu bună ştiinţă sau nu, respectarea legii”, a declarat prefectul Harghitei.

Acesta a punctat faptul că legea 102/1992, privind stema şi sigiliul statului, prevede foarte clar că “sigiliul autorităţilor publice cu stema României se aplică pe actele specifice autorităţilor de stat de către persoanele conducătoare, acestea fiind răspunzătoare şi de păstrarea şi utilizarea legală a sigiliilor cu stema României“.

De asemenea, prefectul a atras atenţia asupra faptului că autorităţile publice îşi pot elabora însemne heraldice şi sigilii proprii, în condiţiile legii, aprobate prin hotărâre de guvern, iar nerespectarea normelor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.0000.

“În virtutea competenţelor şi atribuţiilor mele, am atras atenţia, de asemenea, asupra faptului că această problematică este prevăzută şi în HG 1157/2001, pentru aprobarea normelor privind arborarea drapelului naţional, intonarea imnului şi folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede clar că pe corespondenţa oficială, precum şi pe alte acte emise de către autorităţile şi instituţiile publice se va folosi, obligatoriu, sigiliul cu stema României, pe care se înscrie denumirea proprie a localităţii, în limba română”, a declarat Adrian Jean Andrei.

Prefectul a adăugat că solicitarea sa vizează şi respectarea legii 141/2015, privind folosirea şi arborarea de către unităţile administrativ teritoriale a steagurilor proprii, fiecare dintre acestea „trebuind să supună aprobării Guvernului, steagul propriu şi unic pe baza hotărârii consiliului local respectiv, nerespectarea acestor prevederi constituind contravenţie şi fiind sancţionată cu amendă de la 5000-10.0000 lei”.

Sursa: administratie.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy