Prefectul de Harghita a solicitat Consiliului Județean revocarea hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steag al judeţului

1

Articol disponibil în: Română

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a solicitat revocarea hotărârii Consiliului Judeţean prin care steagul secuiesc a fost votat ca steag al judeţului, în caz contrar urmând să solicite instanţei anularea documentului. 
Prefectul a declarat presei că, în urma verificării legalităţii hotărârii de către juriştii Instituţiei Prefectului, s-a constatat că varianta de steag cuprinsă în anexa la hotărâre şi care ar reprezenta steagul judeţuluiHarghita „a mai constituit obiectul de reglementare al hotărârii CJ nr 269/2009, hotărâre care a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş, prin decizia 2690/R/ 26 septembrie 2012, decizie judecătorească irevocabilă, care se bucură de puterea lucrului judecat, în sensul că aceasta exprimă adevărul şi nu poate fi contrazisă prin nicio altă hotărâre”. 

În aceste condiţii, prefectul a punctat că adoptarea de către Consiliul Judeţean Harghita a aceluiaşi model de steag al judeţului care a constituit deja obiectul controlului de legalitate al instanţei de judecată constituie un abuz de drept. „La fel cum Curtea de Apel a arătat faptul că un act administrativ trebuie să fie temeinic fundamentat şi să se ia în considerare interesul social, politica legislativă a statului român, precum şi armonizarea legislaţiei naţionale la legislaţia comunitară şi tratatele internaţionale la care România este parte şi Consiliului Judeţean trebuie să adopte o hotărâre în consecinţă”, a declarat Adrian Jean Andrei. 
Acesta a ţinut să sublinieze că a atenţionat Consiliul Judeţean că a adoptat hotărârea cu rea credinţă şi a solicitat revocarea ei, în caz contrar urmând să se adreseze instanţei pentru anularea actului administrativ. 
„Am atenţionat Consiliul Judeţean asupra adoptării acestei hotărâri cu rea credinţă, prin nesocotirea politicii legislative a statului român şi cu încălcarea cerinţelor de respectare a interesului social, solicitând revocarea acesteia şi respectarea unei hotărâri judecătoreşti, în caz contrar ne vom adresa instanţei de contencios administrativ pentru anularea actului administrativ. În asemenea condiţii, nu se poate reţine sub nicio formă faptul că la adoptarea acestei hotătâri au fost respectate cerinţele de legalitate necesare adoptării în condiţii de legalitate a unui act, cu respectarea Constituţiei, a legilor ţării şi a drepturilor şi intereselor tuturor locuitorilor judeţului Harghita„, a conchis prefectul Adrian Jean Andrei. Consiliul Judeţean Harghita a aprobat în şedinţa ordinară din decembrie 2015, cu majoritate de voturi, steagul secuiesc ca steag al judeţului, o decizie similară fiind luată de deliberativul judeţean şi în 2009. Proiectul de hotărâre, iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a propus cinci variante de steag, prima dintre acestea fiind chiar steagul secuiesc, aprobat ca steag al judeţului Harghita în 2009. Pe celelalte patru variante se regăseau culorile albastru şi auriu, de pe steagul secuiesc, şi/ sau simbolurile de pe acesta, respectiv luna şi steaua cu opt raze. 
Consilierul judeţean liberal Ion Proca a depus un amendament la acest proiect şi a solicitat aplicarea simbolului frunzei de stejar, care să îi reprezinte pe românii din judeţ, întrucât „aceasta este o frunză-simbol, cu rădăcini în cultura, istoria şi spiritualitatea neamului românesc”. Amendamentul consilierului liberal a fost respins, însă la vot, iar consilierii UDMR şi cei ai Partidului Civic Maghiar au decis, din nou, ca steagul secuiesc să fie steagul judeţului Harghita.

AGERPRES

1 Comentariu
  1. Mm spune

    In judetul cu cel mai mic salariu mediu net astia se ocupa numai si numai de steagul ala.Cata prostie si obsesie ! Unde sunt investitorii, locurile de munca , facilitatile ,etc ? Brasovul atrage investitori , Sibiul la fel, Bistrita, Tg Mures,etc. In zona „Tinutul Secuiesc” nu investeste nimeni cand vede circul etxremist, nici macar cei din Ungaria.Astia din UDMR si PCM au afacerile lor ,ei si neamurile plus prietenii, si-au tras grosul din retrocedari si le convine sa tina populatia din zona in saracie, in obsesia unei autonomii, rupti de restul tarii din toate punctele de vedere ca ei sa isi poata vedea de afaceri si invarteli. Pleaca tinerii unde vad cu ochii, in Tg Mures, Cluj sau in strainatate,ca aici nu gasesti decat locuri de munca cu 700 ron net ,locurile mai bine platite se dau tot cu pile de la partid ca pe vremea lui Ceausescu (de fapt mai rau). Imi pare rau ca maghiarii din zona nu vad asta , retoricca etremista le intuneca intotdeauna privirea si gandirea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy