Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat din funcție

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat sâmbătă din funcţie, după ce a fost supusă unor presiuni tot mai mari pentru decizia de a grația un bărbat condamnat pentru că a contribuit la mușamalizarea unor abuzuri sexuale comise într-o casă de copii, notează presa centrală.

Aceasta a anunțat sâmbătă, într-un mesaj televizat, că se va retrage de la președinție, funcție pe care o deține din 2022.

Am emis o grațiere care a provocat nedumerire și neliniște pentru mulți oameni. Am făcut o greșeală”, a declarat Novak.

Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie..

Încercând să limiteze efectele politice, premierul Viktor Orban, prin partidul său, Fidesz, care începe campania pentru alegerile europarlamentare din iunie, a depus joi în parlament un amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a-i graţia pe cei care comit infracţiuni împotriva copiilor.

Katalin Novák a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată. În martie 2022, Katalin Novak a devenit prima femeie care a ocupat funcție protocolară în Ungaria.


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy