Președintele CNMR: DOUĂ RĂZBOAIE LÂNGĂ ROMÂNIA. Și noi ce facem? Minirepublici? 

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mai în glumă, mai în serios România se regionalizează. Presa a scris astăzi că primarii municipiilor Suceava, Iași, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Câmpulung, Vatra Dornei au înființat ”Asociația MOLDOVA se DEZVOLTĂ”. Inițiativa apare după ce mai întâi s-a înființat ”Alianța Vestului”, urmată de ”Provincia Transilvania de Nord”.

Alexandru Cumpănașu, președintele CNMR, prezintă niște viziuni sumbre, în această privință:

”Dragi prieteni, 2 pericole majore amenință securitatea României și noi părem pierduți în Epoca de Piatra. Ucraina se pregătește de o invazie totală din partea Rusiei iar Serbia este la un pas sa invadeze Kosovo. Ganditi-va macar o secunda ce ar putea insemna asta pentru Romania… pentru orice geopolitician sau expert in securitate sau aparare este cosmarul oricarei natiuni:

1. Un război pe teritoriul Ucrainei nehibrid ci convențional poate conduce către urmări dramatice pentru România:
– un aflux urias de migranti catre Romania ca zona de siguranta din calea dezastrului provocat de un razboi(chiar daca Romania este departe de a fi o insula de stabilitate politica INCA este o zona de stabilitate si securitate teritoriala). Acest aflux de migranti va fi sporit de cei 400000 romani aflati in Bucovina luata cu forta de Ucraina sau cedata de lasi si tradatori carora Romania nu le va putea intoarce spatele cu garduri si mitraliere…Asadar ganditi-va la capacitatea Romaniei de a gestiona 5000 de migranti dar sute de mii….
– Exportarea de criminalitate organizata, spionaj si terorism in Romania intr-un mod fara precedent. O tara cu dublul populatiei si teritoriului Romaniei, saracita excesiv, aflata in razboi de mai bine de 4 ani cu siguranta a generat structuri mafiote si infractionale uriase. Aceste structuri erau active si puternice inca dinainte de orice razboi. Astazi Ucraina poate deveni Siria Europei iar pentru Romania un dezastru in materie de securitate si aparare interna. Imi bazez analiza pe informatii din surse din cele mai bine documentate posibile, nu doar interne dar si externe. Asadar intr-o astfel de situatie strcturile mafiote prospera si se dezvolta: de la traficul de fiinte umane (inclusiv „vinderea refugiatilor”) pana la trafic cu armament, terorism si distrugerea minimei stabilitati interne.
– Spionajul. Un razboi pe teritoriul Ucrainei inseamna o tara penetrabila de catre toate serviciile ce nu-si doresc stabilitate in regiune sau care doresc extinderea zonelor de influenta. Cinismul cand vine vorba de spionaj nu are limite si este raportat la interesele legitime ale statelor. Asadar vom avea o ingramadeala de operatiuni de spionaj, diversiuni si razboi hibrid de data asta nu numai pe teritoriul Ucrainei ci si pe teritoriul Romaniei, aceste operatiuni in cazul unei invazii generalizate a Ucrainei devin floare la ureche in Romania.
– Distantarea cinica dar realista a investitorilor straini intr-o tara aflata in plina zona de conflict. Riscul unei investitii creste exponential prin urmare si numarul investitorilor.
– Riscul improbabil dar posibil al antrenarii in razboi a tarii noastre prin actiuni provocatoare la Romaniei. Cel mai mare risc aici apare nu din razboiul clasic ci mai degraba hibrid. Se creeaza premisele perfecte pentru destabilizarea unei tari (Romania) independent de obiectivele conflictului de la granita de catre state care actioneaza si isi doresc o Romanie divizata si cat mai slaba in regiune.
Cresterea activitatii organizatiilor iredentiste si separatiste finantate de state cu politici revizioniste.

2. Războiul Serbia – Kosovo 
Invadarea Kosovo de catre Serbia este un al doilea cosmar pentru Romania. Nu doar din motivele explicate mai sus in cazul Ucrainei tinand cont aici de Banatul sarbesc si adversiunea sarbilor fata de autorizarea de catre Romania a zborurilor americane in timpul razboiului din Serbia dar si pt ca acest conflict prezinta un specific aparte pentru Romania. O asemanare si un precedent periculos prin separarea Kosovo. Un gest necugetat din partea comunitatii internationale. Un atentat la integritatea teritoriala a Serbiei si in realitate o batalie pentru rezervele din subsolul Kosovo. Cinism in numele drepturilor omului. Cum nu ar fi deja suficient Kosovo isi face acum si ARMATA – o provocare fara limite fata de Serbia umilita deja prin pierderea unei importante parti din teritoriu. Daca in cazul Ucrainei occidentul a mimat interesul si il va mima in continuare in cazul Kosovo escaladarea razboiului este iminenta, tinand cont de interesul apararii de catre occident a investitiilor unor companii internationale in regiune.
Din punctul meu de vedere decizia Kosovo nu este unilaterala ci planificata si subventionata politic de state ce au alte intrese decat linistea regionala.

Singurul gest întelept al României în aceste conflicte a fost refuzul de a recunoaște independența Kosovo indiferent câte presiuni s-au făcut în acest sens. Aici trebuie sa recunosc si sa apreciez taria si celor mai tradatori lideri care au condus Romania, cu toti refuzand….

Întrebarea și concluzia mea este următoarea: cât de pregatită este România militar și politic să administreze o astfel de criză de securitate când pe noi ne preocupă încurajarea înființării alianței sau cum s-o mai numi treaba asta cu ținutul secuiesc și mesajele de separare de București a tuturor regiunilor mai ales a Transilvaniei. Oricat de mult mi ar displacea si indiferent cine guverneaza si va guverna spun un lucru clar: atentie cu pianul pe scari politicieni oportunisti si cel putin cativa ani Romania trebuie sa mai pastreze centralismul. Putem presa asupra Guvernului central, al Parlamanetului sa fie integru, mai putin birocratic sau mai profesionist dar nu putem ignora realitatea regionala decat daca suntem inconstienti.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy