Președintele PPMT, invitat să-și dea demisia. ”Salutul neonazist face de ruşine toţi maghiarii din Transilvania”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pe Facebook a apărut o fotografie care îl înfăţişează pe preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), István Csomortányi, cu salutul nazist. Csomortányi a numit imaginea, realizată cu ajutorul unei fotografii din tinereţea sa, „o manipulare dezgustătoare”, însă purtătorul de cuvânt al UDMR i-a cerut demisia, transmite MTI.

Foto: G4Media.ro

În fotografia care a apărut duminică după-amiază, pe pagina organizaţiei judeţene din Cluj a PPMT, apar cinci tineri în faţa
intrării într-o peşteră, iar trei dintre ei pozează cu salutul nazist, în timp ce unul ţine în mână o bâtă de baseball. Identitatea lor este protejată, singurul căruia i se vede faţa fiind tânărul Csomortányi.

Imaginea este însoţită de o frază care apare în comunicatul pe care PPMT l-a emis după şedinţa naţională de sâmbătă a delegaţilor, care vorbeşte despre unitatea partidului. În cadrul întrunirii de sâmbătă, Csomortányi a fost confirmat în funcţia de preşedinte al partidului, prin votul de încredere al delegaţilor. István Csomortányi, care în luna martie a fost ales preşedinte cu doar un vot în plus faţă de adversarul său, a fost susţinut, acum, de votul a peste 90% dintre delegaţi.

Duminică, organizaţia judeţeană de Cluj a PPMT a emis un comunicat prin care a anunţat spargerea contului de pe Facebook,
acesta fiind modul în care “conţinutul de origine necunoscută şi credibilitate îndoielnică” a fost publicat pe pagina lor. Între timp postarea a fost ştearsă.

István Csomortányi a reacţionat la cele întâmplate tot printr-un comunicat. Potrivit acestuia, fotografia “manipulată în mod clar” a fost publicată cu intenţia de a-l prezenta într-o situaţie inacceptabilă, astfel încât, “prin apelarea la bine-cunoscuta  tehnică liberală de stânga, cea a defăimării extremiste”, partidul să fie pus într-o lumină proastă. “În contul acesteia poate fi trecută manipularea aceasta de pe Facebook, una dezgustătoare, realizată, probabil, cu ajutorul unei fotografii cu mine din tinereţe”, a spus preşedintele partidului.

Politicianul maghiar a adăugat că, “din moment ce, în timpul activităţii mele din ultimii ani, nu am oferit niciun motiv de atac
– nici în viaţa mea privată, nici în probleme de corupţie, nici în alt fel -, iar în frazele pe care le-am rostit sau le-am scris nu s-a găsit vreun conţinut care să poată fi folosit împotriva mea, la fel cum nu pot fi descoperite nici conţinuturi care să ridice suspiciunea extremismului, forţele care au creat această situaţie au apelat la noi technici”.

Preşedintele partidului a menţionat, de asemenea, că experţii din cadrul partidului analizează posibilitatea luării măsurilor legale necesare şi că nimic nu îl va împiedica să îşi continue activitatea.

Cu toate acestea, portalul Maszol.ro a menţionat existenţa unei întregi serii de fotografii, realizate în acelaşi loc, în acelaşi moment, şi a prezentat şi o altă poză cu grupul.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csilla Hegedüs a emis, luni, un comunicat prin care l-a invitat pe István Csomortányi să îşi dea
demisia. Potrivit lui Hegedüs, acesta trebuie să părăsească viaţa publică, alături de toţi colegii săi de partid care împărtăşesc principii similare.

“Cel care apelează la salutul neonazist se face de ruşine nu doar pe sine şi organizaţia sa politică, ci face de ruşine toţi maghiarii din Transilvania, la fel ca cei care încearcă să relativizeze, să scuze sau să ascundă acest act”, a spus purtătorul de cuvânt al UDMR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy