Președintele Ungariei, alături de 6000 de oameni, la dezvelirea grupului statuar al episcopului catolic Marton Aron

1

Articol disponibil în: Magyar Română

Președintele Ungariei, Ader Janos, imageResizeînsoțit de soția sa, a participat duminică, la Miercurea Ciuc, la dezvelirea grupului statuar care îl reprezintă pe episcopul catolic Marton Aron, evenimentul desfășurându-se în prezența a aproximativ șase mii de persoane.

Manifestările au început la Biserica Sfânta Cruce din Miercurea Ciuc, acolo unde aproape o mie de persoane au participat la o slujbă religioasă și la o ceremonie de miruire, după care toți cei prezenți au pornit într-o procesiune către Piața Libertății, unde este amplasat grupul statuar a lui Marton Aron. Pe platoul din centrul orașului au venit foarte mulți locuitori din Miercurea Ciuc, dar și din alte localități ale județului, mulți dintre ei fiind îmbrăcați în costume populare secuiești.

În deschiderea evenimentului a fost interpretat vechiul imn secuiesc, după care mai multe oficialități s-au adresat celor prezenți și au vorbit despre personalitatea episcopului catolic Marton Aron, de la a cărui naștere se împlinesc 120 ani.

Președintele Ungariei, Ader Janos, a evocat momente din viața și activitatea episcopului, considerat păstorul tuturor celor lipsiți de drepturi. 05151859-1386460396

Acesta a amintit că Marton Aron s-a opus deportări evreilor din Transilvania și a făcut referire al faptul că grupul statuar îl reprezintă pe episcop în momentul în care miruiește o copilă și pe mama sa, afirmând că acest gest transmite mai multe mesaje, cum ar fi acela că fiecare om trebuie să-și apere propria demnitate și să o respecte pe a celuilalt.

”De astăzi, statuia lui Marton Aron va sta aici, în piața centrală din Miercurea Ciuc, cu mișcarea cea mai caracteristică lui. Este un gest care te apără și care te trimite pe calea ta și este un mesaj și pentru credincioși și pentru necredincioși: mergi și creează foarte multe fructe, fii curajos și să trăiești fără frică, nu-ți lăsa inima să fie cuprinsă de ură, păstrează-ți demnitatea și respectă demnitatea celuilalt. Fii fidel țării tale și căii care ți-a fost dată”, și-a încheiat discursul președintele Ader Janos.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului de la Budapesta, Lezsak Sandor, a vorbit de personalitatea episcopului Marton Aron, un apărător al creștinismul și a criticat actualii conducători ai Europei, care s-au îndepărtate de valorile creștine.

Personalitatea lui Marton Aron a fost evocată și de viceprimarul cu atribuții de primar, Antal Attila, de episcopul romano catolic Tamas Jozsef, de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, și de primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

Grupul statuar a fost dezvelit de patru elevi îmbrăcați în port popular secuiesc și a fost sfințit de arhiepiscopul Jakubinyi György, după care cei prezenți au depus coroane la flori.05151901-1386378474

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.

Grupul statuar îl reprezintă pe episcopul catolic și două figuri feminine, pe care acesta le binecuvântează și le miruiește și a fost realizat de artistul plastic Sarpatki Zoltan, din Miercurea Ciuc.

Costul total al lucrărilor se ridică la peste 600.000 de lei, banii fiind asigurați din bugetul Consiliului Local Miercurea Ciuc, al Consiliului Județean Harghita, dar și din finanțări care se ridică la 7.5 milioane de forinți, din partea a două fundații din Ungaria.

Sursa: agerpres.ro

1 Comentariu
  1. Mm spune

    Majoritatea persoanelor au fost in varsta, toata lumea cu fetele triste. Din poze pare sa fi fost o inmormantare. Judet sarac, politicieni bogati, bani bagati in propaganda. Locuri de munca … lipsa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy