Magyarország elnöke a Márton Áron szoborcsoport felavatási ünnepségén

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Áder János magyar köztársasági elnök és felesége, Herczeg Anita ezrek jelenlétében, vasárnap Csíkszeredában részt vettek a Márton Áron szoborcsoport leleplezési ünnepségén.imageResize

Az eseménysorozat a Szent Kereszt templomban kezdődtek bérmálási ünnepséggel és szentmisével, innen indult a tömeg a Szabadság tér felé, ahol a szoborcsoport áll. Számos csíkszeredai lakos és a megye más városaiból és érkeztek a résztvevők, sokan közülük székelyruhába öltözve.

A székely himnuszt követően több hivatalos személyiség szólt a jelenlevőkhöz Márton Áron katolikus püspök személyiségéről, születésének 120. évében.

Áder János magyar köztársasági elnök a jogfosztottak pásztorának tartott püspök életéből és tevékenységéből idézett. Megemlítette, hogy a püspök ellenállt a zsidó lakosság Erdélyből való kitelepítésének és a szoborcsoport kifejezte gesztus is arra utal, hogy minden embernek meg kell védenie saját méltóságát és tisztelnie kell a másikét.

05151859-1386460396„Immáron Csíkszereda főterén álló szobor védelmező, útra bocsátó gesztusa üzen minden magyarnak, hívőnek és nem hívőnek: menj, teremj sok gyümölcsöt, légy bátor, ne engedd a szívedbe a gyűlöletet, őrizd a magad méltóságát és tiszteld a másokét, légy hű a hazádhoz, álljatok az őrhelyen, ahová küldettetek, hősi elszántsággal”, zárta beszédét Áder János.

Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke Márton Áron személyiségét, mint a kereszténység védelmezőjét mutatta be és elmarasztalta Európa jelenlegi vezetőit, akik eltávolodtak a keresztény értékektől.

Márton Áron személyiségét idézték a további hozzászólók is Antal Attila alpolgármester, Tamás József római- katolikus püspök, dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Csíkszereda lemondott polgármestere Ráduly Róbert Kálmán.

Négy székelyruhás fiatal távolította el a szoborcsoportról a leplet, ezt követően Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megszentelte a kompozíciót, majd koszorúzás következett. Az eseménysorozatot a magyar és a székely himnusz eléneklése zárta.

A szoborkompozíció Márton Áron katolikus püspököt ábrázolja amint két női alakot bérmál és megáld. Alkotója Sárpátki Zoltán csíkszeredai képzőművész.

A mű összértéke 600.000 lej, amelyet Csíkszereda Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa, valamint két magyarországi alapítvány által adományozott hét és fél millió forint biztosított.

Forrás: agerpres.ro

05151901-1386378474

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy