Președintele Ungariei, Katalin Novak, vizită oficială în România (VIDEO)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Președintele Klaus Iohannis a primit-o miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Katalin Novak, omologul său din Ungaria. Cei doi s-au întâlnit la Cotroceni pentru discuții menite să „diversifice și aprofundeze dialogul bilateral”, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

 

La finalul discuțiilor, Klaus Iohannis a făcut trimitere la situațiile controversate legate de vizitele oficialilor Ungariei în România. El a subliniat că aceștia trebui să țină cont de faptul că responsabilitatea față de cetățenii români, indiferent de etnie, revine României, o trimitere la declarațiile controversate făcute de Katalin Novák în luna mai, când a fost într-o vizită privată în România.

Este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România, doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional. Am evocat, din nou, convingerea noastră profundă că personale care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie, singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora, și statul a căror origine etnică o împărtășesc”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebată despre vizita sa privată din luna mai, Novák a spus că a explicat contextul acesteia și că președintele Klaus Iohannis a știut despre vizită și a fost chiar invitat să participe. „Nu există nicio problemă cu această vizită”, a spus ea.

Katalin Novák, care a transmis că se bucură că cetățenii de etnie maghiară au reprezentare la cel mai înalt nivel în România, a spus că Ungaria are interesul ca drepturile minorităților maghiare să fie respectate. Acesta este și interesul României, a completat Klaus Iohannis.

Șeful statului a insistat că drepturile minorității maghiare nu doar că sunt respectate, dar chiar reprezentate la nivel guvernamental, prin posturile ocupate în Executiv de liderii UDMR.

În plus, el a spus că a convenit împreună cu Novak că e bine ca etnicii maghiari „să folosească și limba română”, dar a subliniat și că orice proiecte ale Ungariei în România trebuie să fie realizat în urma unui acord cu statul român, făcând referire la finanțările controversate despre care presa a scris în ultimul timp.

Katalin Novák a menționat în discursul său că l-a invitat pe Klaus Iohannis la Budapesta și că prezența ei oficială la București deschide un capitol al colaborării bilaterale în condițiile în care este prima a unui președinte al Ungariei din ultimii 12 ani.

„Am profitat de ocazie, deoarece de 12 ani nu a vizitat niciun preşedinte al Ungariei România. Pot să spun că am deschis un capitol nou în colaborarea noastră cu vizita mea oficială la Bucureşti, la invitaţia domnului preşedinte. Totodată, l-am invitat şi eu pe dânsul la Budapesta şi am convenit că în curând va onora această posibilitate de vizită oficială la Budapesta”, a precizat Katalin Novak.

Ungaria susține aderarea României la zona Schengen, a mai spus Novák în declarația sa, iar Klaus Iohannis a precizat că în privința chestiunilor europene au fost abordate și problemele legate de prețurile la energie și importanța ca Europa să își reducă dependența față de Rusia. Răspunsul Uniunii Europene trebuie să fie unul coordonat și unitar, a insistat el.

Guvernul Ungariei a semnat la sfârșitul lunii trecute un nou acord cu Moscova prin care își majorează achizițiile de gaze din Rusia, într-o perioadă în care Uniunea Europeană încearcă să elimine dependența blocului comunitar de gazele rusești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy