PRIMA FEMEIE ca vârstă și a treia din LUME care a ajuns într-un singur an la cei doi Poli Geografici ai Pământului, vine la Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

24796542_10208460988960522_3996961127912328277_nAsociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA Harghita, vă invită vineri, 15 decembrie, la ora 17, în Sala de marmură a Casei de Cultură a Sindicatelor, la o întâlnire cu exploratoarea Maria Uca Marinescu.

O simplă trecere în revistă a câtorva date biografice ne previne că întâlnirea va fi una de excepție, cu povești și proiecții despre bucuria permanentă de a explora şi de a descoperi.

Intrarea este, bineînțeles, liberă.

Expeditii Uca Marinescu:
1990 – Traverseza China de la est la vest pana in Tibet, pentru cunoasterea culturii si istoriei zonei- expeditie solitara
1994 – Expeditie in Rusia, vaile caucaziene – ascensiune pe cel mai inalt varf din Europa, Elbrus
1996 – Traverseaza Canada de la est la vest si ajunge pana in regiunea Yukon la Oceanul Arctic, in ultimele asezari ale eschimosilor – expeditie solitara
1996 – Calatoreste in India, Nepal si Sikkim, descopera profunzimea filozofiei si istoriei acestui spatiu mistic. De asemenea, viziteaza tari ale Europei si fixeaza repere ale originii vietii si culturii.
1996 – Efectueaza trasee in Alpi, Pirinei, Muntii Scotiei si Muntii Caucaz.
1997 – 1998 – Parcurge drumul strabatut de expeditia Belgica, pentru a comemora „Centenarul Belgica”, expeditie in care omul de stiinta roman Emil Racovita a participat acum un secol, traversand Patagonia si Tara de Foc si ajungand pana in Antarctica. Uca Marinescu a marcat momentul centenarului prin inmanarea a doua placi comemorative din partea Academiei Romane, una la Statia de Cercetare Stiintifica „Almirante Brown” din Antarctica , iar cealalta la Centrul Antarctic din Punta Arenas – Tara de Foc. In final, contribuie la traducerea si publicarea cartii lui Emil Racovita „Spre Sud” in spaniola „Hacia el Sur”, impreuna cu Ambasada Romana din Chile.
UCA MARINESCU este PRIMA ROMANCA ce A AJUNS IN ANTARCTICA, cea mai rece regiune a lumii. La intoarcere, Uca Marinescu a strabatut locuri ce stau marturie pentru existenta unor vechi civilizatii Inca : Chile, Bolivia, Peru, Ecuador. Cu aceasta ocazie isi realizeaza visul de a ajunge si in Insula Pastelui – Rapa Nui.
1999 – Traverseaza continentul African de la sud la nord, strabatand 11 tari (Africa de Sud , Namibia, Botswana, Malawi, Zimbabwe, Tanzania, Kenya, Sudan, Etiopia, Egipt, Tunisia) si descopera unicitatea „leaganului civilizatiei”.
2000 – Parcurge vechile drumuri maritime europene in cautarea vikingilor. Uca exploreaza peninsula Kola, tarmul Marii Barentz, Arhipelagul Svalbard cu ale sale Longyearbyen, Ny Alesund, Barensburg si insula Moffe. In timpul acestei expeditii viseaza la calota glaciara arctica. Pe drumul de intoarcere, ajunge la fiordul Magdalena, iar apoi isi continua drumul in cautarea vikingilor prin fiordurile Norvegiei. Traversand oceanul, Uca Marinescu se opreste in insulele Shetland si Faroe. In Islanda studiaza specificul insulei, in timp ce in Groenlanda – cea mai mare insula a planetei – exploreaza partea de sud in cautarea urmelor lasate de vikingi. Cu aceasta ocazie escaladeaza ghetarii, stapanii acestor locuri.
2000 – PRIMESTE DIN PARTEA PRESEDINTELUI ROMANIEI DIPLOMA DE EXCELENTA.
2000 – PRESEDINTELE ROMANIEI O DECOREAZA CU ORDINUL NATIONAL „PENTRU MERIT” in grad de CAVALER.
2001 – Noul mileniu inseamna pentru explorator o noua serie de realizari supreme:
La 28 APRILIE ORELE 13:40 UCA MARINESCU ajunge pe schiuri LA POLUL NORD. Pentru a reusi, a fost nevoie sa strabata 116 km pe schiuri, vreme de 13 zile, plecand din Siberia. Aceasta expeditie internationala a fost compusa din 11 membri. Punandu-si la incercare propriile limite, Uca Marinescu reuseste sa fie PRIMUL ROMAN si fiind singura femeie din grup, obtine acest rezultat de exceptie.
Drumul spre casa i-a oferit sansa de a studia tundra din peninsula Taimar, comunitatea Dolgana, crescatorii de reni si Laboratorul de conservare a mamutilor inghetati din Hatanga in Siberia.
2001 – SFARSITUL ANULUI si AJUNUL CRACIUNULUI – 24 DECEMBRIE orele 14:00 o gasesc la POLUL SUD dupa 11 zile si 120 km de MERS pe SCHIURI la -40 de GRADE CELSIUS si VISCOL. Este o expeditie internationala compusa din 2 americani, un german si o sud-africana cu plecare din Tara de Foc si in Antarctica de la baza americana „Patriot Hill”. Conditiile atmosferice foarte dificile au obligat-o sa petreaca 8 zile in cort. In cele din urma, steagul romanesc a fost arborat si la POLUL SUD.
Noua performanta – o noua realizare pentru Romania: UCA MARINESCU este PRIMUL ROMAN si CEA DE-A TREIA FEMEIE DIN LUME si PRIMA CA VARSTA, CARE AJUNGE LA POLUL NORD si POLUL SUD PE SCHIURI.
2002 – ESTE RECOMPENSATA DE PRESEDINTELE ROMANIEI CU DECORATIA ORDINUL NATIONAL „PENTRU MERIT” in gradul de OFITER.
2003 – PRIMESTE TITLUL DE „FEMEIA ANULUI” – Premiu special pentru anul 2002.
2003 – Pentru rezultate SPORTIVE DE EXCEPTIE SI RECORDURI MONDIALE primeste TITLUL DE MAESTRA EMERITA A SPORTULUI.
2003 – Uca isi trece in cartea de vizita si ultimul continent ramas neexplorat – Australia – Oceania ( Tasmania, Papua Noua Guinee, Noua Zeelanda), fiind PRIMUL ROMAN cu aceasta performanta. Urca si pe cele mai inalte varfuri ale continentului:
– Mont Wilhelm, 4509 metri din Papua Noua Guinee;
– Kosciusko, 2234 metri din Australia;
– Mont Ossa, 1600 metri, stanca – escalada;
– Mont Cook, 3714 metri, tabara de baza si ghetarul Tasman.
In vaile din Papua Noua Guinee ia contact cu triburile de papuasi, in desertul australian cu populatia aborigena, iar in Noua Zeelanda invata despre traditia maorilor. Tasmania i se dezvaluie cu minunata si uimitoarea flora si fauna si cu particularitatile geografice ale vechiului continent Gondwana.
2004 – Atractia zonelor polare pentru Uca Marinescu este acum Alaska si comunitatile native din indepartata regiune nordica si nord-vestica : Barrow, Kobuk, Kiana, Kotzebue, Gambel, Little Diomide, Point Hope, Nome si arhipelagul Aleutinelor. De asemenea ajunge in masivul Denali – Mc Kinley si in masivul Wrangler – St. Elias, unde escaladeaza ghetarii Kennicott si Ruth.
2005 – Drumul cunoasterii continua. Timp de 50 de zile viziteaza Mongolia, Republica Buriata si Siberia. Cu jeep-ul, calare, pe jos, calatoreste prin Karakorum, desertul Gobi, Masivul Altai, lacurile Khorgo si Khuvsgul. Traieste intr-o tara unica alaturi de nomazi. Astfel intra in contact cu populatiile native: mongoli, cazaci, tsatami, buriati si siberieni. Simte vraja samanilor – o religie veche, a vanatorilor cu vulturi, a crescatorilor de reni. Escaladeaza in Premiera Romaneasca in masivul Altai – Tavang Bogd varfuri de peste 4000 de metri acoperiti de ghetari vesnici.
2006 – Muzica irlandeza si cultura celtilor o conduc pe Uca Marinescu intr-o noua calatorie, in Irlanda, pe care o strabate aproape pe jos. Cauta familiile irlandeze care isi cultiva traditiile in muzica, in obiceiuri si pastreaza cu sfintenie vestigiile ramase din istoria tumultoasa a tarii lor. Simte misterul naturii care invaluie istoria tarii in enigme.
Tot in acest an viziteaza Marocul – loc al intalnirii civilizatiilor africane,arabe si -europene, cu orasul Fes, Marakesh si desertul Sahara, de asemenea face ascensiuni in muntii Atlas.
Revine in America de Sud pentru Peru si Bolivia, cu lacul Titicaca si insulele Uros, insula Soarelui. Incearca sa interpreteze desenele de la Nazca si traieste o mica aventura in jungla amazoniana.
2007 – Un vechi vis, acela de a vedea Aurora Boreala si de a ajunge in zona Polului Nord Magnetic se concretizeaza in luna martie. La temperaturi de –48 de grade, Uca Marinescu impinge cutezanta pana in indepartata si istorica zona de nord-est a Canadei, Nunavut – Iqualuit, Ellesmere, Resolute Bay, Eureka si Grise Fiord. Este inca o PREZENTA ROMANEASCA in premiera.
2007 – Din nou in Tibet, in extremul N-V. in regiunea Humla – zona unde te poti simti in secolul XI si unde natura este speciala, iar oamenii sunt unici. Pelerinaj pe muntele sacru Kailash, al budismului din lumea intreaga.
2008 –Reprezinta Romania in ascensiunea pe Mont Blanc, declarat varf al Uniunii Europene
2008 -Chemarea samanilor spre zone incarcate cu energie si vechea populatie altaiana o conduce prin Altaiul siberian spre mt.Belucha,valea Yarlu si sanctuarul lui Roerich.Dupa Novosibirsk pleaca in Kamceatka, zona vulcanilor vesnici si numerosi, cunoscand locuitorii din extremitatea nord estica a Rusiei.
2008 -Cu ocazia zilei Nationale a Romaniei -1 dec. prezinta la ONU –“Lumea vazuta de un explorator roman”
Anul 2008 a insemnat si realizarea unei mari performante – atingerea celui de al patrulea pol al pamantului, Polul Sud Magnetic. In perioada dec.2008-ian.2009 Uca Marinescu participa la expeditia australiana de studiu al impactului incalzirii globale asupra icebergurilor din zona estica a Antarcticii si sarbatorirea a 100 de ani de la atingerea Polului Sud Magnetic de catre australianul Douglas Mawson.
Aceasta noua performanta este unica la nivel mondial si national. Uca a atins cei patru Poli ai Pamantului astfel:
Polul Nord Geografic-28 aprilie 2001
Polul Sud Geografic -24 decembrie 2001
Polul Nord Magnetic-7 martie 2007
Polul Sud Magnetic – 25 decembrie 2008
2009
• O alta prezenta in zona himalayana, o tara unica – Bhutan-ul, in care credinta, evolutia spirituala si filozofia de viata pot fi modele pentru felul in care au evoluat in civilizatia actuala.
• Dupa 2 saptamani de incarcare spirituala in Bhutan, a urmat calatoria in Myanmar cu templele si pagodele ramase din istoria veche.
Ar merita relevat faptul ca asemenea tuturor marilor performeri ai Romaniei, doamna Uca Maria Marinescu este o excelenta ambasadoare a tarii noastre, fiind primita cu toate onorurile pe meridianele globului.
– Invitata a Universitatii Windhoec (Namibia), Universitatea Bizerte (Tunisia), Universitatea Pune (India), Universitatea Fairbanks (Alaska), Centrul de Cercetari arctice din Tromso (Norvegia) si Ny Alesund (Svalbard);
– Cetatean de Onoare al oraselor Punta Arenas (Chile), Bizerte (Tunisia), White Horse (Canada – Yukon);
– Uca Marinescu este membra a Societatii Romane de Geografie, colaborator al Institutului de Cercetari Antropologice al Academiei Romane si colaborator al Muzeului de Stiinte ale Naturii „Grigore Antipa”. De asemenea este membra a Asociatiei Americane de Geografie.

 

PERFORMANTE
Tricolorul romanesc a insotit-o pe Uca Marinescu pe :
– Elbrus – Caucaz, 1991- Europa
– Kilimandjaro – Tanzania, 1999 – Africa
– Mt. Wilhelm – Papua Noua Guinee, 2003, premiera romaneasca – Oceania
– Tavanbogd –Malcin- Altai – Mongolia, 2005, premiera romaneasca – Asia
– Belucha-ghetar-Altaiul Siberian-august 2008
– Mont Blanc-ascensiune in cadrul actiunii Presedintelui Frantei, Mont Blanc, declarat varf al Uniunii Europene-1 iulie 2008

Cuceriri:
– Cucerirea POLULUI NORD pe schiuri, 28 aprilie 2001
– Cucerirea POLULUI SUD pe schiuri, 24 decembrie 2001
– Cucerirea POLULUI NORD MAGNETIC -7 martie 2007
– Cucerirea POLULUI SUD MAGNETIC – 25 decembrie 2008
– Este PRIMUL ROMAN care reuseste aceasta performanta
– Este PRIMA FEMEIE ca varsta si a treia din LUME care ajunge intr-un singur an la cei doi Poli Geografici ai Pamantului.
– Este PRIMA FEMEIE care ajunge la cei patru Poli

Ascensiuni :
– Mont Blanc – prin Elvetia, Italia si Franta, 2002
– Mt. Kosiasko – Australia, 2003
– Mt. Ossa – Tasmania, 2003
– Mt. Ben Newis – Scotia, 1994
– Trecking feminin in Himalaya, 1996
– Ascensiuni in Alpii Dolomiti si Pirinei, 1992 –1996
– Vf. Mussala – Balcani, 1987
– Vf. Rissi – Muntii Tatra, 1988
– Pik Europa – Spania, 1998.
– Atlas-Maroc-Jebel Toubkhal, 2006
– Vf. Malchin- Altai – Mongolia, 2005
– Mt. Kailash- reg. Humla- Tibet, 2007
– Mt.Blanc-reprezinta Romania-UE-Corde de Europe-2008
– Mt Belucha-ghetar-Altai Siberian-2008
– Vulcanii Goreli si Mentlanovschi-Kamceatka,2008

Escaladarea ghetarilor din :
-Antarctica
-Arhipelagul Svalbard
-Groenlanda
-Ghetarul Tasman, Mont Cook – Noua Zeelanda
-Ghetarii Kennicott si Ruth din Wrangel, St. Elias – Alaska
-Ghetarii Alexander si Malchin, Altai – Mongolia
-Ghetarul Belukha-Altai

 

DISTINCTII
• DIPLOMA DE EXCELENTA a Preşedintelui României – 2000
• ORDINUL NATIONAL DE MERIT IN GRAD DE CAVALER, oferit de Preşedintele României – 2000
• ORDINUL NATIONAL DE MERIT IN GRAD DE OFITER, oferit de Preşedintele României – 2002
• FEMEIA ANULUI 2002, PREMIU SPECIAL, oferit in 2003
• MAESTRU EMERIT AL SPORTULUI, oferit in 2003
• TROFEUL PRESEI SPORTIVE – IOSIF SARBU in 2005
• PREMIUL CLUBULUI ZONTA in 2008
DIPLOMA DE EXCELENTA DIN PARTEA :
• Comitetului International Olimpic
• Comitetului Olimpic Roman
• Academiei Nationale de Educatie Fizica
• Ministerul Tineretului si Sportului
• Diploma de Excelenta pentru Merite Deosebite in promovarea miscarii sportive in Lume – FRSPT
• Diploma de Excelenta in cadrul Galei Celebritatilor Romaniei 2009
Cetatean de onoare al:
• Orasului Punta Arenas – Chile
• Oraşului White Horse – Yukon, Canada
• Oraşului Bizerte – Tunisia
• Fiica a Orlatului – Sibiu, România
• Cetatean de onoare al Miercurii Sibiului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy