Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Primarul orașului Bălan le-a dat o replică celor de la Digi24 care au scris doar despre un bloc

După ce Digi24 a publicat un articol prin care a evidențiat doar partea negativă a orașului Bălan, primarul localității, Iojiban Gheorghe s-a văzut nevoit de a folosi dreptul la replică pentru a risipi stare de tristețe abătută asupra localnicilor. Articolul cu pricina publicat pe la sfârșitul lunii noiembrie cu titlul ”Bloc cu 5 etaje şi peste 100 de locuinţe, scos la vânzare cu 98.000 de euro. Niciun cumpărător interesat” a fost preluat și dezvoltat după un anunț postat pe facebook, pe un grup din Harghita.

Sursa foto: Facebook

Mediatizarea materialului și mai ales comentariile pesimiste strânse pe marginea subiectului abordat de cei de la Digi24, care s-au cramponat de blocul cu 5 etaje nevândut din cauza sărăciei din împrejurimi, a făcut necesară intervenția edilului pentru a scoate în față, la lumină și aspectele frumoase ale orașului Balan și mai ales, proiectele menite să resusciteze viața socială și profesională a locuitorilor.

”Drept la replică,

Ca urmare a materialului despre Orașul Bălan publicat și distribuit de către DIGI 24 în data de 29.11.2018, cu titlul: ”Bloc cu 5 etaje şi peste 100 de locuinţe, scos la vânzare cu 98.000 de euro. Niciun cumpărător interesat”,

Vă scriu în calitate de Primar al Orașului Bălan, oraș grav încercat, într-adevăr, în istoria recentă, de procesul de restructurare a activității miniere, pentru a vă comunica punctul meu de vedere cu privire la materialul la care fac referire în titlu.

Cu ocazia vizitei în teren a reporterului dumneavoastră, D-l Claudiu Loghin, am intermediat, eu nefiind prezent în localitate, întâlniri între acesta și Administratorul Public al orașului, D-l Robert Kovacs, precum și cu fostul Director al Minelor Bălan, D-l Sasz Laszlo.

În cadrul discuțiilor care au fost și înregistrate, cei intervievați au prezentat atât perspectiva istorică a destinului orașului, cât și realitățile cotidiene, ocazie cu care au fost prezentate problemele foarte mari cu care ne confruntăm, concentrate după cum urmează:

1. Programe de ecologizare și închidere a Minelor Bălan ineficiente. Au fost prezentate materiale, documente și informații cu privire la slaba eficiență a programelor de închidere derulate de către Ministerul Economiei prin MINVEST Deva. Au fost prezentate strădaniile noastre în a debloca fonduri pentru activități de ecologizare, pentru includerea de lucrări suplimentare și slaba reacție a Ministerului Economiei. A fost prezentată inclusiv situația alarmantă generată de faptul că ape de mină ce conțin metale grele se scurg în barajul de acumulare Mesteacănul, care asigură apa potabilă în oraș. Au fost de asemenea filmate haldele de steril neasigurate corespunzător care, de asemenea, reprezintă un real pericol pentru locuitori prin posibilitatea surpării acestora peste gospodării, drumuri de acces, pâraie. Consider că aceste informații, însoțite de documentele puse la dispoziția reporterului, ar fi constituit un material consistent de știri, de real interes public și în beneficiul unul jurnalism onest și corect.

2. Au fost prezentate proiectele localității, soluțiile găsite de către autorități și faptul că pentru prima dată după închiderea minelor Bălan în anul 2006, putem vorbi la Bălan de dezvoltare, de reapariția încrederii locuitorilor în destinul orașului nostru. Au fost prezentate proiecte, soluții, precum și informații cu privire la cofinanțările pe care avem nevoie să le atragem pentru proiectele accesate. Consider că și acest tip de informație, respectiv știrea că un oraș sărac găsește soluții în dezvoltare, dar nu beneficiază de sprijin financiar pentru cofinanțarea proiectelor europene accesate (sprijin ce ar putea fi obținut din bugetul județean sau guvernamental) ar fi putut constitui o știre care eventual să ducă ulterior la modificări legislative (exemplu: apariția unor programe guvernamentale cu scopul de a asigura cofinanțarea proiectelor europene atrase de localități precum a noastră). O știre de impact care ar fi putut să explice inclusiv slaba accesarea a fondurilor europene la nivel național.

3. Au fost prezentate informații cu privire la demersurile UAT Bălan în relație directă cu Ministerul Dezvoltării și Comisia Europeană, activități de lobby care își propun ca finalitate apariția unor programe de finanțare țintite pe zonele foste miniere, care au mari carențe în dezvoltare și au nevoie de sprijin specific, în concordanță cu principiul european al disparității. A fost pusă la dispoziția D-lui Reporter Claudiu Loghin o scrisoare publică pe care UAT Bălan a înaintat-o Comisiei Europene, pe această temă. Consider că și acest aspect ar fi prezentat interes jurnalistic și ar fi putut deveni o știre de impact și consistență.

Cu toate acestea, am fost surprins să văd că materialul apărut la știri face referire exclusivă la un bloc de locuințe care se află la vânzare.

Trebuie să vă spun că materialul publicat a stârnit reacții negative în comunitate, a creat o stare de tristețe pentru mulți locuitori. Pot spune că a contribuit la răpirea speranței și încrederii într-un viitor mai bun, pe care cu greu am reușit să le creăm la nivelul conștiinței comunității.

Oamenii de aici au trecut prin multe și nu meritau încă o lovitură de acest gen, care nu are nici o finalitate pozitivă.

Da, știrea este adevărată, blocul se află la vânzare, dar nu văd cum ajută această informație din punct de vedere profesional televiziunea dumneavoastră și nici cum ne ajută pe noi.

Singurul beneficiar al știrii rămâne proprietarul privat al blocului, care probabil acum beneficiază de posibili cumpărători.

Cu speranța că veți lua în considerare răspunsul meu și dreptul meu la replică, vă rog să reacționați în consecință.

Cu respect,

Primar,

Iojiban Gheorghe

Bălan la 6 decembrie 2018”

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *