Procesul lui Borboly Csaba se apropie de final. Tribunalul Harghita a trimis din nou solicitare la SRI

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Procesul în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru abuz în serviciu s-a amânat din nou joi, 6 decembrie. Tribunalul Harghita a luat decizia în lipsa unui răspuns așteptat de la Serviciu Român de Informaţii (SRI), privind implicarea în acest dosar. 

La termenul din noiembrie, judecătorul cauzei a decis amânarea cauzei şi a dispus emiterea unei noi adrese în care SRI să fie întrebat în mod expres dacă a pus în executare mandate de supraveghere tehnică, dacă a pus în executare mandate de siguranţă naţională emise de ICCJ, în baza legii siguranţei naţionale, şi dacă a pus în executare ordonanţele provizorii de supraveghere emise de procurori DNA Târgu Mureş.

La termenul din septembrie, SRI a comunicat instanţei că nu a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală în dosarul lui Borboly Csaba, apărătorii preşedintelui CJ precizând atunci că într-o adresă anterioară a DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş se arată contrariul celor precizate în răspunsul SRI.

Întrucât răspunsul solicitat din nou de instanţă nu a sosit până la termenul din 6 decembrie, judecătorul a dispus „amânarea cauzei şi revenirea cu o adresă la SRI, în acelaşi sens”. Judecătorul a precizat că este posibil ca termenul să fi fost prea scurt, iar instituţia în cauză să nu fi avut timp pentru formularea răspunsului.Un nou termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 17 ianuarie 2019. Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată).

Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy