Proiect de promovare a iei româneşti şi a meşteşugurilor tradiţionale, finanţat de Primăria Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Un proiect de promovare a iei româneşti a meşteşugurilor tradiţionale a fost lansat la Miercurea Ciuc de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog (ASCA) – Filiala Harghita în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita.

Preşedinta ASCA Harghita, Adriana Teslovan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că la prima întâlnire din cadrul proiectului majoritatea participantelor şi-au exprimat dorinţa de a îşi coase propria ie, urmând să fie îndrumate de persoane care cunosc tainele acestui meşteşug. Chiar dacă cele mai multe dintre participante au recunoscut că nu au cusut niciodată o ie, acestea au spus că îşi doresc foarte mult să înveţe să facă acest lucru şi să convingă şi persoanele dragi să se implice în păstrarea tradiţiilor.

Adriana Teslovan a precizat că în cadrul proiectului se va realiza o expoziţie de fotografie şi un eveniment public intitulat „Ziua Universală a Iei”, ocazie cu care se vor prezenta iile tradiţionale sau motivele tradiţionale aduse în obiecte de îmbrăcăminte moderne. De asemenea, vor avea loc mai multe întâlniri ale membrelor grupului informal „Şezătoarea Miercurea Ciuc” care vor deprinde tainele meşteşugurilor tradiţionale, intenţionându-se şi editarea unui album de prezentare a meşteşugurilor tradiţionale şi a îndeletnicirilor specifice unei şezători.

Tot în cadrul proiectului se vor identifica cel puţin 15 „persoane resursă” care desfăşoară activităţi specifice de păstrare a obiceiurilor şi meşteşugurilor tradiţionale, cum ar fi cusut, tricotat, croşetat, încondeiat ouă, ţesut sau tors.

„Pasiunea mea pentru promovarea tradiţiei este veche şi s-a întâmplat să fie susţinută şi de Alexandra Ţifrea de la CPECA Harghita, cu care colaborăm de peste 7 ani, aşa că de doi ani am decis că merită să implic şi asociaţia în implementarea de proiecte pe acest segment. Am iniţiat proiectul ca urmare a ecoului pozitiv pe care l-a avut anul trecut acţiunea de marcare a Zilei Iei, organizată timid, prin forţe proprii, pentru a testa impactul în comunitate. Atunci, cele peste 30 de participante au solicitat organizarea constantă de astfel de activităţi, fapt care ne-a motivat să oferim oportunitatea oferită de Primăria Miercurea Ciuc şi să aplicăm la licitaţia de proiecte menite a promova tradiţiile”, a mai spus Adriana Teslovan.

Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog (ASCA) – Filiala Harghita, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA) prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog mai derulează un proiect intitulat „Între tradiţie şi modernism”, care îi implică pe elevii de la cele două instituţii de învăţământ româneşti din oraş în activităţi creative şi de păstrare a tradiţiilor, oferind o alternativă la consumul de alcool sau droguri şi de folosire constructivă a timpului liber.

La fel ca proiectul „Ia românească ne inspiră”, şi cel despre tradiţie şi modernism este finanţat tot de Primăria Miercurea Ciuc.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy