Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Proiecte pentru Transilvania propuse de UDMR și incluse în Legea Bugetului pe 2019

Comunicat de presă:

În cadrul consultărilor și dezbaterii parlamentare privind bugetul de stat pentru 2019, UDMR a cerut și a obținut finanțare pentru o serie de proiecte importante pentru Transilvania. Prin urmare, legiuitorii Uniunii au votat în favoarea adoptării legii.

 

Peste 80 de milioane de lei pentru spitale moderne

 

Ardelenii vor avea spitale mai moderne. În cadrul consultărilor cu partidele din coaliția de guvernare, UDMR a obținut peste 80 de milioane de lei pentru modernizarea și dotarea corespunzătoare a mai multor spitale din Transilvania:

 • 15 milioane de lei pentru dotarea și modernizarea spitalului din Zalău;
 • 22,5 milioane de lei pentru Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului din Târgu Mureș (8 milioane de lei vor incluse în bugetul ministerului de resort) și pentru modernizarea Spitalului Județean Mureș (14,5 milioane);
 • 12,7 milioane lei pentru lucrări de construcții, reparații și achiziții de echipamente medicale ale Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe;
 • 30,6 milioane de lei pentru modernizarea și dotarea Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

 

2,6 de miliarde de lei pentru cabinete de medicină de familie

 

Mai mulți bani pentru medicii de familie.

În urma consultărilor cu ministerul de resort, UDMR a reușit să majoreze cu 438 milioane de lei, bugetul propus inițial de Guvern pentru medicii de familie. Prin urmare, acest buget este acum de 2,625 de miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere totală de 48,3%, în ultimii doi ani.

 

Aproape 35 de milioane de lei pentru construcția și modernizarea aeroporturilor din Transilvania

 

UDMR a obținut alocarea a peste 11 de milioane lei pentru lucrările la aeroportul din Târgu Mureș și 23 milioane pentru construcția aeroportului din Brașov, cel din urmă fiind un demers comun al UDMR și PSD. Consiliile Județene Covasna și Brașov vor acoperi, prin finanțare de la stat, 10 respectiv 13 milioane de lei din aceste costuri.

 

1,2 miliarde de lei pentru construcția autostrăzilor din Transilvania și pentru reabilitarea unor drumuri județene și locale

 

În urma consultărilor cu partidele aflate la guvernare și a dezbaterii parlamentare privind Legea Bugetului, Uniunea a reușit să asigure, pentru prima dată în ultimii 29 de ani, fondurile necesare pentru construcția autostrăzilor, planificate pentru 2019:

 • O suplimentare de 583 de milioane de lei a fost alocată pentru construcția Autostrăzii Transilvania, fiind vorba de aproape de cinci ori mai multe fonduri față de propunerea inițială a Guvernului;
 • O suplimentare de 38 milioane de lei a fost alocată pentru elaborarea documentației tehnice necesare pentru construcția Autostrăzii Târgu Mureș – Iași;
 • 165 milioane de lei în plus față de propunerea Guvernului pentru construcția tronsonului de autostradă Lugoj–Deva și 17,5 de milioane de lei în plus pentru proiectarea tronsonului Sibiu-Făgăraș;
 • Suplimentarea bugetului propus inițial de Guvern cu 178 milioane de lei, pentru construcția tronsonului Turda-Sebeș;
 • Suplimentarea bugetului propus inițial de Guvern, cu 300 milioane de lei, pentru reabilitarea drumurilor județene și locale.

 

Alocația pentru copii majorată la 150 de lei, iar cea pentru copii de până în 2 ani la 300 de lei

 

Voturile UDMR au fost decisive în adoptarea propunerii conform căreia sunt prevăzute 2,13 miliarde de lei în plus în bugetul statului pentru acest an pentru alocațiile copiilor. Astfel, alocația pentru copiii de peste 2 ani va fi majorată la 150 de lei, iar cea pentru copiii de până în 2 ani la 300 de lei.

 

UDMR a votat în favoarea unui sistem predictibil și sustenabil al asigurărilor sociale

 

UDMR a votat, astăzi, în plenul Parlamentului, în favoarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. UDMR susține un sistem al asigurărilor sociale adecvat, stabil și previzibil. Bugetul social adoptat, astăzi, asigură premisele unui sistem just și demn al pensiilor și finanțarea necesară pentru serviciile sociale vitale pentru sute de mii de cetățeni. Susținem, în același timp, necesitatea actualizării cuantumului indicatorului social de referință (ISR), lucru care nu s-a întâmplat din anul 2008.

 

Peste 51 de milioane de lei pentru biblioteci și instituții de învățământ moderne.

 

 • Sătmărenii vor avea un cămin nou pentru biblioteca județeană, deoarece UDMR a obținut o finanțare în valoare de 12 milioane de lei pentru achiziția unui nou sediu al bibliotecii.
 • UDMR a obținut finanțare în valoare de 35,7 milioane de lei pentru construcția bazinelor de înot didactice în 7 orașe din județul Bihor și a suplimentat, cu 1 milion de lei, bugetul pentru lucrările de construcție a complexului sportiv multifuncțional din Sfântu Gheorghe. Astfel, în acest an, s-au alocat în total 2,5 milioane de lei.
 • 1 milion de lei au fost alocați pentru înființarea, în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare, a biroului pentru învățământul în limbile minorităților naționale cu sediul la Cluj-Napoca, și a biroului pentru învățământul în limbile minorităților naționale în cadrul Institutului de Științe ale Educației în Miercurea Ciuc.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.