Protecţia monumentelor din judeţ, una din prioritățile Consiliului Județean Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Judeţean Harghita a alocat, în ultimii ani, sume importante de bani pentru construcţia sau renovarea de biserici sau alte imobile aparţinând cultelor religioase, dar şi pentru protecţia monumentelor din judeţ.

Potrivit unui raport făcut public de Consiliul Judeţean Harghita, în perioada 2009-2015 pentru cultele religioase a fost alocată din buget suma de aproximativ 15,5 milioane de lei, cei mai mulţi bani fiind acordaţi în anul 2015. Datele statistice arată că, în perioada menţionată, cea mai mare sumă de bani, respectiv 9,59 milioane de lei, a revenit cultului romano-catolic, pe următoarele locuri în ceea ce priveşte alocările din bugetul CJ fiind cultul reformat, cu 2,44 milioane de lei, cel unitarian, cu 1,83 milioane lei, cultul ortodox, cu 1,55 milioane de lei, în vreme ce restul cultelor au primit 89.000 lei.

Subvenţiile alocate de Consiliul Judeţean au vizat construcţia sau renovarea de biserici, capele, camere funerare, clădiri parohiale, locuinţe ale cantorilor, centre comunitare sau înfiinţare de arhive regionale.

De asemenea, în perioada 2008-2015 s-au alocat din bugetul Consiliului Judeţean aproximativ 1,6 milioane de lei pentru protecţia monumentelor. În raportul menţionat se precizează că s-au renovat 55 de monumente, cele mai multe, respectiv 28, fiind biserici romano-catolice, la care se adaugă şi biserici unitariene, reformate, o biserică ortodoxă şi mai multe monumente private. Sursa citată mai arată că din bugetul judeţean s-au alocat fonduri pentru organizarea diferitelor evenimente culturale, cum ar fi festivalul ‘1.000 de fete secuience’ sau Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, care au o tradiţie îndelungată în acest judeţ. AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy