A megyében található műemlékek védelme Hargita Megye Tanácsának prioritásai közé tartozik

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az utóbbi években Hargita Megye Tanácsa jelentős összeget utalt ki templomok és egyházi ingatlanok építésére és karbantartására, valamint a megyében található emlékművek védelmére.

A megyei tanács által közzétett jelentés szerint 2009- 2015 között 15,5 millió lejt utaltak a költségvetésből különböző egyházaknak, az összeg nagy részét 2015- ben. Az említett periódusban a statisztika szerint az összeg nagy részét- 9,59 millió lejt a római- katolikus egyház kapta. Következik a református egyház 2,44 millió lejjel, az unitárius egyház 1,83 millió lejjel, az ortodox egyház 1,55 millió lejjel, a többi vallási kultusz 89.000 lej támogatásban részesült.

A megyei tanács által kiutalt támogatás templomok, kápolnák, ravatalozóhelyiségek, parókiák, kántorlakások, közösségi épületek feljavítására, illetve területi levéltárak létrehozására vonatkoznak.

2008- 2015 között a megyei tanács 1,6 millió lejt utalt az emlékművek védelmére. Az említett jelentés beszámol 55 emlékmű felújításáról, ezek többsége, szám szerint 28 római- katolikus templom, ehhez jönnek még az unitárius, református, egy ortodox templom és több magán emlékmű. Az említett forrás szerint további anyagi támogatásban részesültek különböző hagyománnyal rendelkező kulturális rendezvények, mint amilyen az ’ Ezer székely leány találkozója’, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. AGERPRES

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy