Protest prin slujbă ecumenică la cimitirul din Valea Uzului

0

Articol disponibil în: Română

O mulțime masivă s-a adunat la slujba ecumenică, organizată de Comisia de inițiativă și de Consiliul Județean Harghita la cimitirul din Valea Uzului duminică, 12 mai. Maghiari din toate colțurile Transilvaniei s-au reunit pentru a protesta împotriva construcției ilegale și profanatoare executate de primăria Dărmănești – scrie Borboly Csaba pe blogul său.

Pe lângă reprezentanții CJ Harghita – președintele Borboly Csaba și consilierul județean Becze István, au mai fost prezenți Senatorul Fejér László Ödön și Márton Áráad deputat, din județul Covasna, Tamás Sándor, președintele CJ Covasna, Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, deputatul Korodi Attila, senatorul Tánczos Barna, din Județul Harghita. Dar și zonele Odorhei, Mureș, Gheorgheni și Trei Scaune au trimis reprezentanți, chiar și din Ormeniș, județul Brașov au venit la slujbă. Pe lângă aceștia, primari, viceprimari au condus delegațiile a nenumărate localități din Ținutul Secuiesc. În același timp mulți au venit și din partea bisericilor istorice maghiare din toate colțurile Transilvaniei și Ținutului Secuiesc. „A fost înălțătoare priveliștea mulțimii disciplinate, adunată să se roage. Putem spune că există colaborare, putere, interes și entuziasm pentru cauzele comune. Trebuie să fim mândri că suntem capabili să ne unim, să ne ținem de mână atunci când există probleme, dacă este nevoie „, a spus Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita.

După cum se știe, șeful CJ Harghita susține că primăria din Dărmănești, județul Bacău a inclus în patrimoniul public cimitirul militar maghiar situat în județul Harghita, pe teritoriul comunei Sânmartin- când acest cimitir face parte din patrimoniul public al județului Harghita, după cum rezultă și din decretul guvernamental din 2010, precum a amplasat un monumet al eroului român necunoscut la locul de înmormântare a regimentului 10 de infanterie din Miskolc.

În ultimii o sută de ani am învățat: dacă nu ne organizăm noi treburile, atunci le va organiza țara care înconjoară Ținutul Secuiesc. Acum vor să ne organizeze nu numai viețile, ci vor să ne reamenajeze și cimitirul. Am ajuns la capătul răbdării, căci acțiunea celor din Dărmănești nu este o greșeală administrativă, ci au vrut să ne calce în suflet, să profaneze amintirea eroilor noștri morți”, a subliniat Tamás Sándor, președintele CJ Covasna.

„Credeți-mă, nu ne vrea binele cel care ne ia în brațe și ne adoarme, ci cel care ne vrea moartea, căci de o sută de ani ne țin treji, ne unesc. Acest lucru ne dă putere și la unison spunem: da, vrem să ia de aici ce au adus aici. Vrem, ca cimitirul să fie adus la starea inițială. Nu este de ajuns să vrei, trebuie și făcut ceva. Am citit și noi, că se va amâna inaugurarea planificată pentru 17 mai, dar în ultimii o sută de ani am învățat, că nu putem să îi credem. Să organizăm împreună supravegherea cimitirului. Împreună cu domnul primar Antal Árpád vom fi aici în seara de 16 mai, ca și bune gazde să fim primii care îi întâmpinăm pe argați. Nu ne lăsați să fim numai noi doi, veniți cât mai mulți!”– a spus Tamás Sándor, care a mulțumit celor prezenți că au acordat din timpul lor pentru această rugăciune în comun.

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita a citat dintr- o poezie a lui Petőfi, care ‚ne-a trimis vorbă nouă, urmașilor, ce e de făcut’, apoi a spus: „Luptăm ca oameni liberi, și dacă vom fi hărțuiți, amendați, călcați în picioare arbitrar de autorități, ne vom ridica din nou. Pentru că numai aceia pot fi învinși, care renunță la demnitate. Acesta este mesajul de aici din Valea Uzului trimis celor care atacă comunitatea noastră națională. Nu facem nici un pas înapoi”. Acesta a mai declarat: ”Inaugarea planificată de dărmăneșteni oricum n-ar fi avut loc, chiar dacă nu o anulau. Nu ne oprim aici, pentru că oricând se poate ivi o situație asemănătoare. A mulțumit tuturor celor care în ultimele zile au dus tratative, pentru că nu de bună voie a renunțat primarul de Dărmănești la inaugurare”.

Potrivit președintelui CJ Harghita, asemenea încălcări ale legii pot fi prevenite, dacă granița de județ se mută cu trei kilometri la est, unde a fost întotdeauna de-a lungul istoriei. „Săptămâna trecută demonstrează că este nevoie de toată lumea. Dacă ne sprijinim unii pe alții și nu concurăm cu munca celorlalți, atunci putem obține succes. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe maghiari!”– și-a încheiat discursul Csaba Borboly.

Organizatorii au citit un protest în limba maghiară și în limba română, în care au solicitat investigarea ilegalității, urmărirea penală a infractorilor, restaurarea stării originale și pedepsirea celor responsabili, soluționarea imediată a granițelor dintre localități și județe, oprirea imediată a procesului de falsificare a istoriei, precum și o cerere de scuză publică față de rudele soldaților din cimitirul profanat și națiunile ofensate. La slujba ecumenică a luat parte Demeter Sándor Lóránd preot unitarian din Dârjiu, Böjte Csaba, călugăr franciscan, Gáspár Györgydeák Lajos preot catolic pensionar, Gábor Zoltán, paroh din Frumoasa, Kincses Kálmán, preot reformat din Eliseni, Biró Erika, preot reformat din Surcea, Kovács István, preot unitarian din Sfântu Gheorghe, precum Zelenák József, protopop luteran.

În discursul său Demeter Sándor Lóránd a spus că nu numai în lumea întreagă sunt persecutați creștinii, ci și în România, unde un creștin persecută alt creștin. Citând din epistola apostolului Pavel către Corinteni a vorbit despre „strâmtorarea” maghiarilor, menționând încălcarea drepturilor.

Böjte Csaba a spus că a sosit timpul, când cea mai mare valoare este omul, e greu să găsești forță de lucru în Europa, dar și acasă, și conducătorii de la București trebuie să fie conștienți de faptul, că este nevoie de orice persoană, de aceea să nu ne alunge, ci să construim împreună țara.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy