Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Puii de urs agresați încă nu au fost găsiți. Căutările continuă, iar bărbații din Neamț riscă închisoare

Având în vedere informațiile și imaginile video apărute în spațiul public, conform cărora mai mulți lucrători silvici din Neamț au fost filmați în timp ce agresau exemplare de pui de urs într-o pădure din județul Harghita, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor face următoarele precizări:

Acțiunile reprobabile ale acestor persoane sunt de natură penală și încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice.

Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârşirea următoarelor fapte:

a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;

b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;

c) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Comisarii GNM CJ Harghita au ajuns la fața locului și evaluează situația pe teren. Până la ora actuală, puii de urs nu au fost identificați și căutările continuă, în pofida condițiilor meteo neprielnice pentru astfel de activități și a configurației terenului.

Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni.

În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuși să identifice exemplarele, comisarii de mediu și experții în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluție pentru ca puii de urs să supraviețuiască și vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan.

MMAP condamnă ferm acest tip de comportament și va colabora cu organele de cercetare penală, care au deschis deja o anchetă în acest caz, în vederea sancționării celor vinovați.Facem un apel către toți cetățenii să se abțină de la astfel de gesturi și să evite interacțiunea cu animalele sălbatice în habitatul lor natural.

Detalii despre caz în articolul Se întâmplă în Harghita: Puiuți de urs chinuiți și aruncați în zăpadă (Primele date oficiale din ancheta demarată)

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.