Republica Moldova- evoluții, riscuri, perspective

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Universitatea de Vară, încă nu s-a încheiat, iar astăzi s-a vorbit despre lucruri importante, care au efecte asupra românilor din Basarabia. Tema zilei de astăzi ar fi trebuit să fie: Consecințe pe termen mediu și lung ale declinului demografic a populației României, însă acesta s-a schimbat. Invitații  au vorbit despre situația politică și economică din Republica Moldova. Cei care au ținut discursuri astăzi au fost: Doru Dendiu (jurnalist), Constantin Codrean (președintele Blocului Unității Naționale), Ștefan Sechereanu (jurnalist, deputat), Aliona Ciurcă ( reprezentant Ziarul de Gardă), toți acești invitați venind din republica Moldova.

Moderatorul discursurilor a fost și astăzi Vlad Cubreacov, cel care a a insistat pe tema Transnistriei, un subiect delicat pentru Republica Moldova. Republica Moldova este un stat mic, o țară care a apărut  pe ruinele Uniunii Sovietice. Vlad Cubreacov a vorbit despre conflictul „înghețat” în Transnistria. 11% din teritoriul național se află în permanență, din ziua declarării independenței, până astăzi, sub controlul efectiv a militarilor ruși. Din păcate, suveranitatea Chișinăului nu se extinde pe aceste regiuni, poziționate strategic. Vlad Cubreacov a declarat faptul că adevărata miză geopolitică a Moscovei rămân gurile Dunării. Transnistria este o rană și o durere pentru Republica Moldova, dar și pentru România, deoarece după federalizarea Transnistriei se dorește federalizarea întregii țări. Vlad Cubreacov spune că există o complicitate ruso-germană peste capul Republicii Moldova. Din păcate diplomația din Berlin a fost consonantă cu cea de la Moscova„- Vlad Cubreacov.

Toate aceste planuri, insistența Moscovei, poartă un caracter clar antiromânesc, după părerea lui Vlad Cubreacov. Moscova poate fi îngrijorată din cauza fenomenului unionist. Din ce în ce mai multe sondaje arată faptul că în Republica Moldova numărul unioniștilor crește de la zi la alta. Un recensământ din Republica Moldova nu a fost încă publicat, deși a avut loc acum 2 ani. Un motiv pentru care nu au fost publicate aceste, este că din ce în ce mai mulți români iau atitudine și cer să fie trecuți drept români.

După ce domnul Vlad Cubreacov și-a terminat mica introducere, și-au manifestat punctul de vedere s și alți oameni importanți, preocupați de soarta acestui țări.

Primul care a fost rugat să vorbească a fost domnul Doru Dendiu, jurnalist și deputat. Doru Dendiu a subliniat cât de important ar fi dacă Mișcarea Unionistă ar deveni o forță politică. Mișcarea Unionistă este o forță civică, care a reușit să-și îndeplinească multe scopuri, dar dacă acesta ar deveni și o forță politică, sigur ar avea loc o schimbare majoră în Basarabia. Din păcate, la Chișinău există prea multe orgolii pentru ca această mișcare să-și facă și mai bine treaba. Și domnul Doru Dendiu aduce vorba recensământului, și spune că este sigur că au existat mici păcăleli și încă vor avea loc, deoarece rezultatele recensământului încă nu au fost publicate. Până și Mișcarea Unionistă a fost surprinsă de numărul mare al oamenilor care s-au declarat români, desigur, rușii de la conducere au fost și mai surprinși. Aceste cifre nu sunt publice pentru că nu le convine rușilor, spune Doru Dendiu. Din păcate este aberant să se facă sondaje de opinie în Republica Moldoca, pentru că cetățenii sunt supuși unei propagande bine organizate din partea rușilor care spală creierii din Republica Moldova, susține Doru Dendiu. Dacă am avea o susținere mai mare din București unirea s-ar face în 2017, nu în 2018„- Doru Dendiu.

Aliona Ciurcă este o jurnalistă devotată, care lucrează la Ziarul de Gardă, un ziar de investigații. Cu câțiva ani în urmă românii nu au avut nici curajul de a purta drapelul României. Lucrurile s-au schimbat de atunci, oamenii pun drapelul României pe case, poartă tricolorul pe haine, ghiozdan, etc, însă Aliona Ciurcă este de părere că în Republica Moldova oamenii duc o lipsă de atitudine. Oamenii se tem. Se tem să spună lucrurilor pe nume. Pentru ca în Republica Moldova să se schimbe ceva, este nevoie de investiții în învățământ și cultură, după părerea tinerei Aliona.

Ziarul Țara din Republica Moldova îi aparține lui Ștefan Secăreanu. Este unul dintre puținii care poartă tricolorul României cu mândrie și cu mare curaj. Pe frontispiciul ziarului condus de el apare tricolorul, fapt pentru care Ștefan Secăreanu a fost purtat de câteva ori pe la tribunale. Domnul Secăreanu este pentru prima dată la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului. Ștefan Secăreanu a adus și el vorba de situația Transnistriei. „De 25 de ani, Rusia nu a reușit să legalizeze prezența militară pe teritoriul Republicii Moldova„- spune Ștefan Secăreanu. Din fericire dintotdeauna au existat forțe din Basarabia care au împiedicat legalizarea prezenței militare, însă, după părerea lui Ștefan Secăreanu, această legalizare se va face în următoarea perioadă. Nu există nicio poziție clară din partea Bucureștiului pentru a se opune acestui legalizări. Rusia este foarte bine organizată și pregătită și astfel înaintează prin rețeaua ei de propagandă antiromânească.  „Am trăit toată viața mea cu gândul că există o țară în spatele nostru care ne va apăra. În momentul de față aceste așteptări sunt cu zece ori mai mari„- cu aceste cuvinte își închide discursul domnul Ștefan Secăreanu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy