Finanțare importantă în Borsec. Se asigură creșterea calității vieții localnicilor și turiștilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru anunță contractarea celui mai important proiect finanțat din fonduri europene în ultimii 15 ani pentru orașul Borsec din județul Harghita.

Este vorba despre cererea de finanțare pentru Proiect integrat pentru îmbunătățirea calității vieții în orașul Borsec”, care obține resurse nerambursabile în valoare de aproape 5 milioane euro în cadrul programului REGIO 2014-2020. Construirea de două clădiri cu funcțiuni sociale, modernizarea altor două construcții importante din centrul orașului, precum și reabilitarea a mai mult de 4 km străzi și unor terenuri în suprafață de aproape 3 hectare, sunt obiectivele acestui proiect a cărui valoare totală este de peste 31 milioane lei.

Această inițiativă a edililor din Borsec se încadrează în Axa Prioritară 13 a Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, unde se alătură celorlalte 24 contracte semnate pe această axă, prin care comunitățile mai mici din Regiunea Centru beneficiază de investiții socio-edilitare în valoare totală de peste 92 milioane euro. Odată cu semnarea acestui proiect, orașul Borsec beneficiază de proiecte de investiții europene, pentru această perioadă, în valoare totală de peste 7,5 milioane euro.

Cererea de finanțare contractată pentru orașul Borsec are ca obiective dezvoltarea serviciilor sociale prin construire de locuințe sociale, dezvoltarea serviciilor culturale, precum și protejarea unui element reprezentativ din patrimoniul cultural construit al Stațiunii Borsec, prin realizare unui Centru cultural, dezvoltarea serviciilor educaționale, dar și dezvoltarea infrastructurii de acces, inclusiv a spațiului public adiacent, din zona centrală a orașului. Valoarea totală a proiectului este de 31.173.032,54 lei (aproximativ 6,7 milioane euro), finanțarea fiind acordată prin Prioritatea de investiții 13.1, dedicată sprijinirii regenerării orașelor mici și mijlocii, pentru îmbunătățirea calității vieții populației, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul REGIO 2014-2020. Suma nerambursabilă solicitată este de 22.815.953,50 lei, reprezentând 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile fiind de aproximativ 1,8 milioane euro. Edilii din Borsec estimează că mai mult de 5.000 de oameni, dintre care jumătate sunt turiști, vor beneficia direct de această investiție, începând cu decembrie 2023, când lucrările vor fi încheiate.

Investițiile în domeniul social-edilitar în orașele mici și cu resurse limitate sunt mai mult decât necesare. Orașul Borsec a atras în perioada precedentă de finanțare (2007-2013) peste 24 milioane lei din fondurile REGIO pentru reabilitarea unor străzi și pentru investiții în educație, iar acum a depășit suma de 36 milioane lei, cumulând investițiile în reabilitarea unor construcții, pentru domeniul social și pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice. Fără sprijinul fondurilor europene nu s-ar fi putut realiza aceste investiții, localitățile și nici chiar unele județe, nu dispun de sume atât de mari pentru a acoperi toate nevoile de dezvoltare. Nu este pentru prima dată când precizez că ceastă Axă Prioritară 13, nici nu exista în urmă cu 10-12 ani în cadrul Programului Operațional Regional și a fost introdusă în urma acțiunilor concentrate de descentralizare a fluxului de investiții, la inițiativa administrației publice și cu deplina susținere a tuturor Agențiilor pentru Dezvoltare Regională. Astfel, punem la dispoziția comunităților mai puțin dezvoltate fonduri europene pentru proiecte locale de mare interes public. Utilizând judicios fondurile europene pe care le gestionează ADR Centru, edilii sunt degrevați de anumite cheltuieli, putând să investească fondurile locale în alte necesități ale cetățenilor. Iar comunitățile mici se dezvoltă, utilizând aproape 100 milioane euro doar prin proiectele contractate în Regiunea Centru, ceea ce înseamnă mult raportat la bugetul întregului program”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Activitățile prevăzute în cadrul proiectului sunt structurat pe patru componente complementare, care includ construirea a două clădiri cu funcții sociale; modernizarea și dotarea Liceului Tehnologic „Zimmenthausen”, precum și modernizarea clădirii cu funcții culturale din cadrul Ansamblului Balnear „7 izvoare” și a Casei de Cultură. De asemenea, se vor modernizare peste 4 km străzi urbane și se vor reabilita peste 14,3 mii mp de spații verzi și urbane în Centrul civic, cuprinzând parcări, teren de sport, terenul aferent izvorului Kossuth, terenul din spatele Bisericii Ortodoxe, spațiul public de lângă terenul de sport Kerek și încă un teren pentru activități sportive lângă fosta Vilă 55.

Pentru mai multe detalii despre aceste investiții click AICI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy