(FOTO) Ziua Mondială a Bolnavului, marcată la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ziua de 11 februarie este Ziua Mondială a Bolnavului. În această zi milioane de oameni se roagă pentru vindecarea celor bolnavi și pentru cei care le ajută pe acest drum.

La Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, anul trecut au fost consultați, îngrijiți și vindecaț în total mai mult de o sută de mii de persoane.

Au fost 19 378 internări:  11 120 pacienți în spitalizarea de zi și 71 765 de pacienți consultați în ambulatoriile de specialitate Au participat la screening și consiliere 2013 persoane în cabinetele de planificare familială.

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a avut cu 25% mai puțini pacienți anul trecut, decât în 2019. Sunt spitale care din cauza pandemiei au avut scăderi ai activității până la 50%.

„Scopul activității noastre este vindecarea, îngrijirea corespunzătoare a pacienților. Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului reamintim și faptul că în centrul acestei activități trebuie să stea pacientul, rezolvarea problemei bolnavului, ajutorarea lui este cel mai important. Totodată trebuie să protejăm și să respectăm demnitatea bolnavilor. Acest mesaj am transmis azi angajaților spitalului nostru” – a declarat cu această ocazie dr. Konrád Judit.

Dezvoltările, investițiile de mare anvergură ai Consiliului Județean Harghita țintesc vindecarea pacienților, îngrijirea lor în condiții cât mai bune. Putem să îngrijim mai mulți pacienți de la an la an și s-au dicersificat mult și serviciile sanitare oferite. De la începutul pandemiei sprijinim și personalul auxiliar al spitalului. Și munca lor este necesară pentru diminuarea efectelor pandemiei” – a adăugat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Pe lângă vindecare, îngrijirea este parte a activității noastre:  suntem atenți la necesitățile fizice și psihice ai pacienților, această activitate completează activitatea medico-sanitară. Cu toate că nu vorbim des despre ei, pe lângă munca medicilor, a asistenților, infirmierelor este importantă și activitatea celor care lucrează pentru îngrijirea bolnavilor. Cu ocazia acestei zile mondiale schițăm și munca acestor angajați.

Prin prezentarea pe scurt a acestor arii de activitate dorim să întărim încrederea pacienților față de spitalul nostru. Dacă bolnavii cunosc mai bine activitatea spitalului, probabil că vor petrece mai liniștiți zilele în spital” – a spus dr. Konrád Judit.

Asistent social în acțiune

În spitalul nostru lucrează 8 asistenți sociali. Munca lor este valoroasă și din punctul de vedere ai pacienților și din punctul de vedere ai aparținătorilor. Ei sunt cei care sună aparținătorii atunci, când bolnavul nu poate să facă acest lucru, și tot ei răspund la telefon atunci, când aparținătorii se interesează despre starea bolnavilor.

Sprijin sufletesc

În spitalul nostru oferă sprijin psihologic 8 psihologi. Pe unele secții acești specialiști sunt prezenți tot timpul, pe altele pot fi solicitați de către pacienți. Bolnavii care doresc să stea de vorbă cu specialiștii noștri trebuie să notifice personalul sanitar și vor fi chemați psihologii la patul bolnavului.

În instituția noastră lucrează preot de spital și oferă sprijin și membrii Societății Surorilor Sociale.

Curățenia înseamnă sănătate

În spital curățenia este esențială. În compartimentul de sterilizare al spitalului lucrează 14 persoane. Aparatura chirurgicală și tot ce mai necesită sterilizare este sterilizată de exemplu la 121 sau 134 de grade Celsius. Acest compartiment este în proces de modernizare, aparatură performantă a sosit aici în anul 2020.

În spălătoria spitalului lucrează 12 persoane. Se folosesc mașini de spălat de mare capacitate, cu câte 35 kilograme de rufe. Sunt respectate circuite separate pentru rufele murdare și cele curate și sunt spălate separat cele de la secțiile unde sunt îngrijiți bolnavi cu boli infecțioase. Detergentul este dozat printr-un sistem centralizat.

Numărul îngrijitorilor și brancardierilor este de 141.

Transport, serviciu de poartă, mentenanță

Pentru consulturile interclinice transportăm pacienții cu ambulanțe proprii, în cadrul compartimentului de transport lucrează 12 persoane. Pentru lucrările de mai mică anvergură și pentru rezolvare problemelor care se ivesc zilnic, lucrează 66 muncitori. La poarta instituției și la ușile de acces avem 19 portari, ei vă pot ajuta și cu informații.

Mâncare pentru vindecare

În blocul alimentar al spitalului lucrează 19 persoane și sunt multe noutăți după modernizarea acestui compartiment de la începutul anului trecut. Specialiștii în nutriție ai spitalului au diversificat și au lărgit paleta de materie primă pentru meniuri și au fost reformate aceste meniuri pentru diferitele categorii de pacienți. Sunt disponibile mai multe tipuri de fructe, se folosesc mai multe legume, s-a redus cantitatea de dulciuri și s-a reușit creșterea calitativă a mai multor produse. Odată cu modernizarea bucătăriei s-a făcut un pas și către tehnici culinare mai sănătoase, de exemplu în cuptorul electric de mare capacitate se prăjesc alimentele cu folosirea unei cantități minime de grăsimi.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy