România a preluat astăzi Președinția Consiliului UE în domeniul sănătății

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Sorina Pintea, ministrul Sănătății a preluat de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul președinției rotative a Consiliului UE.

„Începând cu 1 ianuarie 2019 vom avea responsabilitatea coordonarii uneia dintre cele mai importante instituții, Consiliul Uniunii Europene (EPSCO). Pe domeniul Sănătății suntem pregătiți să acționăm onest si neutru pentru dezvoltarea si consolidarea proiectului european”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Președinția României pe domeniul Sănătății va continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE asupra temelor cu impact si beneficii pentru pacienți. Scopul urmărit de țara noastră pe timpul mandatului este garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni.

Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde 5 teme prioritare care se referă la rezistența anti – microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și sănătatea digitală (eHealth).

Rezistența antimicrobiană (AMR) si infectii asociate este o temă care prezintă un interes deosebit pentru statele membre in conditiile in care regiunea UE se înregistrează o creștere a rezistentei antimicrobiene datorată utilizării irationale a medicamentelor antibiotice. România va organiza la Bucuresti o conferință ministerială pe această temă în urma căreia, pe baza rezultatelor si concluziilor va elabora un Proiect de Concluzii care se va negocia ulterior cu cele 28 de state membre UE.

Vaccinarea populației reprezintă un alt subiect de interes in conditiile scăderii acoperirii vaccinale, a creșterii ezitarii pentru vaccinare si a presiunii pentru dezvoltarea de vaccinuri noi si eficace. Pe acest domeniu țara noastră va facilita schimbul de informații și bune practici privind programele de vaccinare in Europa, identificarea de soluții pentru creșterea ratelor de vaccinare și o mai bună aprovizionare cu vaccinuri in cadrul unui atelier de lucru organizat la Cluj – Napoca.

In ceea ce priveste accesul la medicamente, Președinția României va continua dezbaterea strategică din cadrul Consiliului privind accesul pacienților la medicamente și terapii inovatoare, accesibile ca preț. Subiectul va fi inclus pe agenda Reuniunii informale a miniștrilor sănătății, programată în luna aprilie la București. Cu această ocazie va fi discutată și tema privind tratarea afectiunilor date de infectia cu virus hepatic C.

Mobilitatea pacienților va fi un subiect abordat în contextul evaluării stadiului aplicării Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacienților in cadrul asistenței medicale transfrontaliere.România va aduce in dezbatere mobilitatea pacienților din perspectiva asigurării unui tratament egal pentru toti pacienții europeni cu boli rare și vârsta sub 18 ani.

Presedintia română va organiza la Bucuresti Săptămână digitală (e- Heath week) cu o serie de evenimente dedicate informatizării sănătății.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy