România și Ungaria, partenere în  accesarea fondurilor europene și implementarea proiectelor  pentru dezvoltarea comunităților

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Latorcai Csaba, secretar de stat în Guvernul Ungariei, a efectuat o vizită oficială în județul Harghita

Județul Harghita a fost gazda vizitei oficiale a secretarului de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale în Guvernul Ungariei, Latorcai Csaba, în acest sens, fiind organizată o conferință de presă la sediul Consiliului Județean Harghita, joi, 16 noiembrie.

La conferință au fost prezenți secretarul de stat, Latorcai Csaba, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

Scopul acestei vizite l-a constituit transferul de cunoștințe în ceea ce privește proiectele, colaborarea și atragerea de resurse financiare directe de la Bruxelles.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a salutat prezența în județ a secretarului de stat, apreciind că atragerea de resurse financiare în comun este foarte importantă pentru diferitele ramuri sociale și economice ale județului. Totodată, președintele a subliniat că prezența primarului se datorează faptului că municipiul are proiecte de un volum mare și caută parteneri în acest sens.

Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc a precizat faptul că strategia municipiului până în 2030 stabilește acele acțiuni “care trebuie umplute de un conținut, și știm exact unde dorim să ajungem din punct de vedere social, economic, cultural și în ceea ce privește dezvoltarea urbană. Vedem  resursele guvernamentale și europene, cu care ne-am putut gospodări, ce acoperă din necesitățile orașului, și care rămân neacoperite, unde nu există răspunsuri în ceea ce privește resursele la nivel național, în România, sau  la nivel european. Mă bucur că planificarea viitorului stă pe mai mulți piloni. Solicităm prin parteneriat acele transferuri de cunoștințe care ne pot ajuta să accesăm direct resursele din Bruxelles, și pentru perioada nouă de finanțare din 2028.”

Secretarul de stat, Latorcai Csaba, i-a mulțumit președintelui Consiliului Județean Harghita pentru invitație, apreciind că vizita de azi din Miercurea Ciuc, este ulterioară celei din primăvară, când, împreună cu reprezentanții Guvernului României, au căzut de acord  ca prin împărtășirea reciprocă a experiențelor să ajute autoritățile locale și comunitățile locale, județele și localitățile în eficientizarea accesării  fondurilor europene, indiferent dacă sunt transferate de sistemul instituțional al țării sau ca surse directe din Bruxelles. 

În urma acestui acord interguvernamental din primăvară, acum, în judeţul Harghita, avem posibilitatea să continuăm această colaborare la nivelul lucrurilor concrete. În Ungaria există o experiență cum putem genera proiecte mai eficient, cum putem elabora proiecte, cum putem să facem această proiectare, să facem un management eficient al proiectelor, și cum poate fi implementat în mediul social, cum poate fi întreținut, fiindcă acesta este obiectivul social, ca proiectele, ulterior, să îmbogățească comunitățile locale. Și aceste experiențe le-am împărtășit în judeţul Harghita cu diferitele UAT-uri, cu domnii primari și cu conducătorii de instituții. Cealaltă parte a vizitei s-a referit la faptul că Bruxelles are resurse incredibile care nu sunt distribuite de sistemul internațional al statelor membre ci pot fi accesate direct de la Comisia Europeană și celelalte instituții. Acestea pot fi obținute în consorții internaționale și în armonie cu ceea ce-am stabilit cu reprezentanții Guvernului României. Încercăm să ajutăm ca din Ungaria și din România,  în consorții comune, să putem depune proiecte pentru aceleași programe de finanțare”, a menționat secretarul de stat.

Totodată, acesta a subliniat că în judeţul Harghita există obiective ce se regăsesc și în Ungaria și astfel pot fi implicați  și partenerii maghiari în aceste colaborări de proiecte  ce pot ajuta ca resurse, într-un procent cât mai mare, să ajungă în România  și în Ungaria.

Va crește rolul resurselor directe din Bruxelles și pentru asta trebuie să ne pregătim ca într-un  parteneriat bun, internațional, să depunem proiecte de succes.  Am identificat câteva domenii în care vom depune proiecte comune la Bruxelles, și încercăm, din partea Guvernului Ungariei. să ajutăm comunitățile din judeţul Harghita și autoritățile locale. ca diferitele idei de dezvoltare să le poată genera prin proiecte, și aceste proiecte să fie realizate și menținute cât mai eficient pregătindu-ne astfel pentru perioada de după 2027. Această vizită, pe de o parte a vorbit despre proiecte pe termen scurt și concrete, pe de altă parte, despre pregătirea pentru următoarea perioada de finanțare de peste cinci ani”, a adăugat Latorcai Csaba.

Borboly Csaba a subliniat că „esența acestei discuții a  fost pe de-o parte organizarea unor consultații din partea specialiștilor, asigurarea accesului la o curriculă care aprofundează cunoștințele de management al proiectului, o colaborare la nivelul mentoratului, posibilitatea participării la cursuri de perfecționare, să ne dezvoltăm  și să ne actualizăm cunoștințele legate de proiecte, relațiile de parteneriat, căutarea partenerilor. Și înaintea întâlnirii de azi existau parteneriate funcționale în domeniul antreprenoriatului, de exemplu în industrializarea cărnii, și evident, armonizarea proiectelor, indiferent dacă vorbim de turism sau alte domenii avem aceasta posibilitate. Judeţul Harghita dorește ca în 2027 sa devină Regiunea  gastronomică a UE care este o foarte mare oportunitate,  iar dacă reușim, atunci foarte probabil în domeniul turismului și al ospitalității facem un salt mare inainte”.

În a doua jumătate a anului 2024 Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Borboly Csaba apreciind că pe parcursul unei președinții se pot obține rezultate foarte bune.

Latorcai Csaba a subliniat în acest sens faptul că o prioritate este întărirea rolului regiunilor, judeţul Harghita putând deveni actor cheie în supravegherea managementului proiectelor și promovarea sustenabilității.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy