Rusaliile Ortodoxe în siguranță

0

Articol disponibil în: Magyar Română

    Între 22-24 iunie 2024, pe perioada minivacanței ocazionate de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, polițiștii se vor asigura că nu se vor înregistra evenimente nedorite și vor acționa pentru a preveni și combate faptele ce contravin legii.

    Pe drumurile din județ, polițiștii rutieri vor acționa pentru a se asigura că traficul rutier se desfășoară în bune condiții, dar și pentru a depista conducătorii auto ce încalcă legislația în domeniu.

    Polițiștii de ordine publică vor asigura un climat optim de ordine și siguranță și vor răspunde prompt în cazul solicitărilor venite de la cetățeni, atât în mediul rural cât și în mediul urban, asigurând protejarea drepturilor, a libertăților, a patrimoniului cetățenilor, precum și tragerea la răspundere a persoanelor ce încalcă normele de conviețuire socială.

      Totodată, polițiști din cadrul celorlalte structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Harghita se vor asigura că zilele libere nu vor fi umbrite de evenimente neplăcute.

     Toate demersurile profesionale ale poliţiştilor din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita se vor concentra pe asigurarea petrecerii zilelor libere, fără incidente negative şi evenimente nedorite.

Astfel, vă recomandăm să țineți cont de următoarele recomandări:

–           Nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, dacă simțiți că sunteți obosit sau starea de sănătate nu vă permite, chiar dacă vă simțiți în stare să conduceți;

–           Nu lăsați  la vedere în autoturismele parcate, obiecte tentante: telefoane mobile, genți, laptopuri, dar nici bani sau acte;

–           Aveți grijă de bunurile pe care le aveți asupra dumneavoastră;

–           Dacă părăsiți localitatea asigurați-vă că locuința este încuiată iar ferestrele sunt închise; 

–           Nu lăsați copiii, persoanele vârstnice sau animalele de companie nesupravegheate, sau în autoturismele asigurate și cu geamurile închise;

–           Nu consumați băuturi alcoolice, și nu introduceți, în locurile unde sunt prezente mase mari de persoane, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente;

–           Respectați întotdeauna indicațiile polițiștilor aflați în teren;

Recomandăm tuturor cetățenilor ca atunci când se află în situații vulnerabile sau de risc, dar și în cazul în care sunt martorii unor fapte ce contravin legii, să apeleze fără rețineri numărul unic de urgență 112.

În minivacanța prilejuită de sărbătorirea Rusaliilor Ortodoxe, peste 100 de pompieri harghiteni vor fi zilnic la datorie pentru a răspunde prompt tuturor solicitărilor venite din partea cetățenilor, atât în domeniul situațiilor de urgență, cât și în acordarea primului ajutor calificat. 

Pe timpul acestui sfârșit de săptămână prelungit se preconizează un aflux mare de persoane în special în stațiunile montane și alte zone turistice, ceea ce poate avea drept consecință creșterea riscului de apariție a evenimentelor care pot genera situații de urgență. 

Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este pus pe prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor. În acest sens, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul ISU ”Oltul” Harghita vor desfășura acțiuni de îndrumare și control la unitățile de turism din zona de competență, pentru a se asigura că turiștii care aleg să se cazeze în județul nostru sunt în siguranță. 

Având în vedere că, în această perioadă, tot mai multe persoane își vor petrece zilele libere în unități turistice, pentru asigurarea unui climat de siguranţă, reamintim necesitatea respectării câtorva reguli și măsuri simple, astfel încât clipele de relaxare să nu le fie umbrite de evenimente nedorite. La sosirea în spațiile de cazare, le recomandăm turiștilor să studieze planul de evacuare, pentru a identifica, cu ușurință, căile de evacuare în situații de urgență. În cazul în care există căi de evacuare blocate, persoanele cazate trebuie să informeze personalul de la recepţie. 

În situația unor ieșiri la iarbă verde, în zonele de agrement sau lângă pădure, facem apel la cetățeni să respecte, cu strictețe, măsurile de prevenire a incendiilor și să nu utilizeze focul în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt, ci numai în locuri special amenajate și în condiții de siguranță care să nu pună în pericol construcțiile, pădurile sau alte vecinătăți. Este important să fiți vigilenți și să stingeți focul, înainte de a părăsi zona respectivă și să supravegheați copiii, în permanență, pentru a preveni jocul acestora cu focul. 

Având în vedere că temperaturile sunt în continuă creștere și mulți oameni aleg scăldatul în lacuri ori râuri, siguranța fiecăruia depinde de respectarea unor reguli simple care pot salva vieți. Țineți cont de sfaturile noastre și evitați scăldatul în locuri neamenajate! Curentul puternic, adâncimea apei și alte pericole pot conduce la situații tragice. Supravegheați în permanență copiii. Aceștia sunt mai vulnerabili și pot fi expuși pericolelor într-o fracțiune de secundă.

În plan operațional, pentru eficientizarea timpului de răspuns, pompierii militari harghiteni sunt pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare, fiind în măsură să asigure gestionarea optimă a situațiilor de urgență apărute, în vederea salvării de vieți și limitării pagubelor materiale. 

Noi suntem și rămânem la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt și eficient la urgențele care pot apărea, însă prevenirea și responsabilitatea individuală trebuie să rămână prioritare. Țineți cont de sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!

Pompierii harghiteni vă doresc o minivacanță liniștită, lipsită de evenimente nedorite!

În intervalul 22 – 24 iunie, în contextul minivacanței ocazionate de Rusaliile ortodoxe, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost dispuse toate măsurile necesare asigurării și menținerii unui climat de ordine și siguranță publică pentru persoanele aflate pe raza județului Harghita.

Pentru evitarea incidentelor nedorite şi a oricăror situaţii de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita face următoarele recomandări:

* participanţii să respecte măsurile stabilite de organizatori precum şi indicaţiile şi îndrumările jandarmilor;

* să evite implicarea în conflicte de orice natură;

* să acorde o atenţie sporită modului de păstrare a bunurilor şi obiectelor personale;

* dacă sunt însoțiți de copii, să îi supravegheze cu atenție.

Pe traseele turistice montane,  jandarmii vor desfășura activități specifice  în scopul informării, îndrumării și acordării de asistență turiștilor și persoanelor aflate în dificultate în zona montană, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere normelor de conviețuire socială.

 Pe această cale, jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să ţină cont de o serie de recomandări cum ar fi :

         – să se informeze asupra condiţiilor meteo; 

         – să aibă echipament adecvat zonei montane

         –  să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;

          – în situația în care întâlnesc animale sălbatice, să nu se apropie de ele, pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni;

         – să solicite ajutorul forţelor de ordine, în mod direct sau prin numărul unic apel de urgență ,, 112” în cazul producerii unor fapte de natură penală sau contravențională.

Vă dorim o minivacanță în siguranță!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy