Ortodox pünkösd biztonságban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2024. június 22-24. között, az ortodox pünkösd alkalmából tartott ünnep alatt a rendőrség gondoskodik arról, hogy ne történjen nem kívánt esemény, és fellép a törvénysértő cselekmények megelőzése és leküzdése érdekében.

A megye útjain a közlekedési rendőrség fellép annak érdekében, hogy a közúti forgalom jó körülmények között történjen, és felderítsék azokat a sofőröket is, akik megsértik a közlekedési szabályokat.

A közrendért felelős rendőrök gondoskodnak a rend és a biztonság optimális légköréről, és azonnal reagálnak a polgárok kéréseire, mind a vidéki, mind a városi környezetben, biztosítva a polgárok jogainak, szabadságainak és javainak védelmét, valamint felelősségre vonják azon személyeket, akik megsértik a társadalmi együttélés normáit.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság többi struktúrájának rendőrei ugyanakkor gondoskodnak arról, hogy a szabadnapokat ne árnyékolják be kellemetlen események.

Ezért azt javasoljuk, hogy vegye figyelembe a következő ajánlásokat:

-Ne üljön volán mögé alkoholos ital vagy egyéb tiltott szer fogyasztása után, ha fáradtnak érzi magát, vagy egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé, még akkor sem, ha vezetésre alkalmasnak érzi magát;

– Ne hagyjon láthatóan csábító tárgyakat a parkoló autókban: mobiltelefont, táskát, laptopot, de pénzt vagy iratokat se;

– Vigyázzon a javaira;

– Ha távozik otthonról, győződjön meg arról, hogy a ház be van zárva, és az ablakok is zárva vannak;

– Gyermekeket, időseket, háziállatokat ne hagyjon felügyelet nélkül, illetve csukott ablakkal gépjárművekben;

– Ne fogyasszon szeszes italt, és ne vigyen be olyan helyre, ahol nagy tömegek tartózkodnak, bármilyen fegyvert, robbanó- vagy gyújtóanyagot, irritáló-könnyfakasztó vagy bénító anyagokat, áramütést okozó eszközöket vagy egyéb olyan tárgyakat, amelyek használhatók erőszakos cselekményekre;

– Mindig kövesse a terepen tartózkodó rendőrök utasításait;

Azt javasoljuk minden állampolgárnak, hogy ha kiszolgáltatott vagy kockázatos helyzetbe kerül, de akkor is, ha jogszabálysértő cselekményt lát, habozás nélkül hívja a 112-es egységes segélyhívót.

Az ortodox pünkösdi ünnephez kapcsolódó szabadnapokon több mint 100 tűzoltó lesz készenlétben minden nap, hogy azonnal reagáljanak a polgárok minden kérésére, mind a vészhelyzetek, mind a szakképzett elsősegélynyújtás terén.

Ezen a hosszú hétvégén különösen a hegyvidéki üdülőhelyeken és más turisztikai területeken nagyszámú embertömegre kell számítani, aminek a következménye lehet, hogy megnő a veszélyhelyzeteket generáló események bekövetkezésének kockázata.

A különleges események elkerülése érdekében kiemelt figyelmet fordítanak a turisták életét, vagyonát veszélyeztető helyzetek megelőzésére. Ennek értelmében az „Olt” Sürgősségi Esetek Felügyelőségének szakemberei a turisztikai egységeknél iránymutatást és ellenőrzést végeznek annak érdekében, hogy a megyénkben tartózkodó turisták biztonságban legyenek.

Piknikezés vagy erdő közelébe történő kirándulás esetén kérjük a lakosságot, hogy szigorúan tartsák be a tűzvédelmi intézkedéseket, és tűzveszélyes helyeken és szeles időben ne használjanak tüzet, hanem csak speciálisan erre kialakított helyen és biztonságos körülmények között, amelyek nem veszélyeztetik az épületeket, erdőket vagy más környékeket. Fontos, hogy éberek legyünk, és eloltsuk a tüzet, mielőtt elhagyjuk a területet, és mindenkor felügyeljük a gyerekeket, hogy ne játsszanak a tűzzel.

Tekintettel arra, hogy a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, és sokan döntenek úgy, hogy tavakban vagy folyókban fürödnek, mindenki biztonsága azon múlik, hogy betartsunk néhány egyszerű szabályt, amelyek életeket menthetnek meg. Vegye figyelembe tanácsainkat, és kerülje a tiltott helyeken való fürdést! Erős áramlatok, mély víz és egyéb veszélyek tragikus helyzetekhez vezethetnek. Mindig felügyelje a gyerekeket. Sebezhetők, és a másodperc töredéke alatt veszélynek vannak kitéve.

Békés, nem kívánt eseményektől mentes minivakációt kívánnak a Hargita megyei tűzoltók!

Június 22. és 24. között, az ortodox pünkösdhöz kapcsolódó minivakáció keretében a Hargita Megyei Csendőrség szintjén minden szükséges intézkedést elrendeltek a rend és a közbiztonság légkörének biztosítása és fenntartása érdekében.

A nemkívánatos események és a köznyugalmat feltehetően megzavaró helyzetek elkerülése érdekében a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség az alábbi ajánlásokat teszi:

-a résztvevőknek tiszteletben kell tartaniuk a szervezők által meghatározott intézkedéseket, valamint a csendőrök utasításait és útmutatásait;

-kerüljenek mindennemű konfliktust

-fordítsanak fokozott figyelmet a személyes javak, tárgyak védelmére

-gondosan felügyeljék a gyerekeket

A hegyi turistaösvényeken a csendőrök konkrét tevékenységet végeznek a turisták és esetleg nehéz helyzetben lévők tájékoztatása, útbaigazítása, elsősegélynyújtás érdekében, valamint a társadalmi együttélés normáit befolyásoló cselekmények megelőzése és leküzdése érdekében.

Ezúton a hegyi csendőrök azt tanácsolják a hegyek szerelmeseinek, hogy vegyenek figyelembe egy néhány ajánlást, mint például:

-tájékozódjanak az időjárásról

-legyen a hegyi túrázáshoz megfelelő felszerelésük

-csakis a jelzett ösvényeket használják és kövessék a jelzéseket

-amennyiben vadállattal találkoznak, ne közeledjenek ezekhez fényképezés vagy etetés céljával

-kérjék a rendfenntartó erők segítségét közvetlenül vagy a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül bűncselekmények vagy jogellenes cselekedetek esetén.

Biztonságos ünneplést kívánunk mindenkinek!

   

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy