Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Rusia a început să vorbească maghiară în România

De la începutul conflictului din Ucraina, care a devenit un fel de conflict între Rusia și restul lumii, propaganda ungară pro Rusia din România a început să fie din ce în ce mai activă.

Nu mai este demult un secret pentru nimeni că Orban din Ungaria este simpatizant și colaborator cu Putin din Rusia. De asemenea, nu mai este niciun secret în faptul că Orban militează pentru neimplicarea în sancțiunile contra Rusiei, pentru neimpunerea de embargouri Rusiei și este din ce în ce mai evident că Ungaria devine un fel de aliat al Rusiei.

Până aici nu vedem nicio amenințare clară din partea Ungariei pentru România. Dacă ungurii din Ungaria au ales niște politicieni care sunt pro-ruși e treaba lor și alegerea lor ce fac la ei în țară. Problema apare atunci când Ungaria nu se limitează la a se pupa cu rușii doar pe teritoriul Ungariei, ci vine cu propaganda și în România. Desigur că propaganda de la Budapesta nu prezintă chiar o noutate absolută, deoarece Ungaria are un întreg aparat de propagandă în România cu reprezentanți chiar la nivel guvernamental, prin UDMR.

Ce sperie foarte tare este schimbarea modului în care Ungaria face propagandă în România. Până acum Ungaria făcea propaganda într-un anumit stil. Se centrau în jurul perioadelor electorale, în jurul diverselor donații și beneficii acordate etnicilor maghiari din România, iar subiectele sensibile le transmiteau predominant în zona vorbitorilor de limba maghiară din România, evitând propagarea lor în spre restul populației României. De asemenea, modul de implementare a propagandei era centrat pe ținte îndepărtate care erau atinse prin tehnica pașilor mărunți, iar toate temele de scandal se diseminau fulger pentru a produce efecte imediat și greu de combătut. Asta era și asta este în mare caracterizarea stilului în care se face propaganda ungară, coordonată din Ungaria, de unguri.

După începerea conflictului din Ucraina, mecanismele prin care funcționează propaganda ungară în România s-au modificat radical, luând tiparul propagandei de la Moscova, de parcă brusc Ungaria a primit un program de propagandă și consultanți pe propagandă de la ruși. Parcă deodata centrul de comandă al propagandei ungare s-a mutat de la Budapesta la Moscova. S-a trecut la propaganda difuză contra valorilor UE, a început propagarea explicațiilor nevoii de colaborare economică cu Rusia și a importurilor în UE dinspre Rusia și opunerea la ajutoarele militare acordate de alte țări Ucrainei. Elementul principal care s-a schimbat în propaganda Ungariei în România este cadențarea mesajului. Dacă înainte nu se dezvăluia ținta finală și se mergea cu pași mărunți, acum se vine exact pe tiparul propagandei rusești, direct cu mesajul și se repetă cadențat același mesaj până la popularizarea lui excesivă.

Este puțin probabil ca cei care se ocupau de propaganda Ungariei peste hotare să fi renunțat brusc la stilul lor de propagandă format în zeci de ani de muncă și să se fi recalificat pe propaganda de tip sovietic. Cel mai probabil, propaganda ungară de peste hotare a început să fie influențată sau chiar supervizată și coordonată de la Moscova.

Mai sunt multe elemente care ne-au făcut să ajungem la această concluzie, dar este cert că propaganda ungară din România a devenit identică ca stil și tehnici cu propaganda rusă din România sau din ale țări. Dacă lucrurile au plecat în această direcție din partea Ungariei, înseamnă că viitorul nu arată bine deloc. O propagandă rusească în limba maghiară în România ar trebui să facă pe toată lumea atentă. Deja nu mai vorbim de o propagandă care urmărește interesele electorale ale politicienilor maghiari din Ungaria sau din România, ci de o propagandă care are în spate interese militare și geostrategice rusești.

Iosub Robert
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.