Salvamontiştii şi jandarmii montani controlează stânele, după ce mai mulţi turişti au fost atacaţi de câini

0

Articol disponibil în: Magyar Română

bruma-din-stana-vlahului-carpatin1_0Salvamontiştii harghiteni şi jandarmii montani efectuează controale la stânele situate în zone traseelor turistice din judeţ, după ce mai multe persoane care făceau sport în pădure sau mergeau în drumeţie au fost atacate de câini şi chiar rănite, informează Agerpres.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat că la toate stânele din judeţ există un număr mare de câini, unii dintre ei foarte agresivi, şi au fost semnalate multe cazuri în care turiştii au fost atacaţi, fără ca ciobanul să intervină.

Este o problemă foarte mare cu care ne confruntăm de câţiva ani. Turiştii care merg pe munte se întâlnesc de multe ori cu câini de talie mare şi într-un număr foarte mare. La o stână sunt şi 20 câini. Şi am avut un caz, din păcate unul dintre oamenii noştri a păţit, alerga pe munte şi a fost atacat şi muşcat de un câine. Un alt caz este al unor turişti care erau pe munte şi au fost atacaţi de câini şi au trebuit să se urce în copaci pentru a se salva, iar ciobanul nu a făcut nimic, se uita şi se amuza. Este o problemă foarte mare, mai ales în munţii Ciucului unde peste tot sunt stâne, la 100-200 de metri una de cealaltă. Ne-au semnalat foarte mulţi turişti această problemă, a declarat Fekete Ors.

El a spus că au fost demarate controale la stâne şi s-a dovedit că numărul câinilor este foarte mare, iar mulţi dintre ei nu au jujee, ceea ce este contrar legii.

CIOBANII SUNT AVERTIZAŢI

Potrivit sursei citate, în prima fază ciobanii sunt avertizaţi ca pe timpul zilei să lege câinii agresivi şi să-i elibereze noaptea, iar pe ceilalţi să îi înveţe să nu atace oamenii. Stânele vor fi din nou controlate după două săptămâni, pentru a se vedea dacă ciobanii s-au conformat recomandărilor făcute de salvamontişti şi jandarmii montani.

Fekete Ors a ţinut să precizeze că trebuie înţeleşi şi ciobanii, având în vedere că în zonă sunt animale sălbatice de care trebuie să se protejeze, dar trebuie înţeleşi şi turiştii care nu vor mai veni niciodată în Harghita dacă trec prin astfel de experienţe.

Trebuie să înţelegem şi noi că ei au nevoie de câini, dar trebuie să înţeleagă şi ciobanul că şi turiştii sunt importanţi. Noi lucrăm foarte, foarte mult să putem arăta valorile judeţului nostru, reabilităm trasee turistice, amenajăm refugii şi e important ca ele să fie vizitate. Trebuie să înţelegem că aşa nu ajutăm pe nimeni, pentru că turistul nu va mai veni niciodată la noi dacă va fi muşcat de un câine. Şi noi mergem în Bucegi şi în alte locuri unde sunt câini, dar care nu atacă turiştii.

De aceea, dacă un câine este foarte agresiv să fie legat în timpul zilei şi să fie eliberat noaptea şi ciobanul să-şi înveţe câinii. Se poate face asta, pentru că nu numai la noi sunt animale sălbatice şi nu numai la noi sunt turişti. Asta e o problemă care se poate şi trebuie rezolvată, a conchis şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita.

Consiliul Judeţean Harghita a demarat, încă din anul 2010, programul „Turism Montan în siguranţă”, în cadrul căruia s-au reabilitat, în fiecare an, sute de kilometri de trasee turistice şi au fost amenajate altele noi, s-au amplasat refugii montane şi s-au derulat programe pentru atragerea turiştilor în judeţ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy