Hegyimentők és csendőrök ellenőrzik az esztenákat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hegyimentők és csendőrök ellenőrzik a turistaösvények mentén fekvő esztenákat, miután több turistát és kirándulót megtámadtak a juhászkutyák, tudósít az Agerpres.

A Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat vezetője, Fekete Örs elmondta, hogy a megyében az esztenákon nagyon sok a kutya, több panasz érkezett a turistáktól az agresszíven viselkedő kutyákról és a pásztorok passzív viselkedéséről.

Évek óta küszködünk ezzel a problémával. A turisták gyakran találkoznak a nagytestű juhászkutyák falkájával. Egy- egy esztenán 20 kutya is van. Volt olyan eset, hogy hegyimentő kolléga edzett a hegyen, amikor egy juhászkutya megtámadta és megharapta. Más esetben turistákra támadtak, akik egy fára felmászva menekültek meg, és mindezt a pásztor tétlenül szemlélte. Különösen a Csíki havasokban nagy a gond, ahol lépten- nyomon esztenákat találunk. Számos turista jelezte a kialakult helyzetet, mondta Fekete Örs.

Az esztenák ellenőrzését követően kiderült, hogy túl sok kutya van az esztenákon, soknak közülük nincs kolonc a nyakán, ami törvényellenes.

Figyelmeztetés a pásztorokhoz

A pásztorokat először figyelmeztetik, hogy nappalra kössék meg az agresszív kutyákat, a többieket tanítsák be, hogy emberre ne támadjanak. Két hét múlva újra ellenőrzik az esztenát, hogy a pásztorok betartják- e a hegyimentők és csendőrök ajánlásait.

Fekete Örs szerint a pásztorokat is meg kell érteni, mert nagyon sok a vadállat, amitől a nyájat védeni kell, ugyanakkor a túrázni vágyó turistákra is tekintettel kell lenni, akik hasonló kellemetlen élmények után többé nem választják Hargita megyét uticélul.

Meg kell értenünk, hogy a pásztoroknak szükségük van a kutyáikra, ugyanakkor a pásztornak is tudnia kell, hogy a turista fontos. Keményen dolgozunk, hogy térségünk értékeit bemutassuk, turistaösvényeket újítunk fel, menedékházakat készítünk a turisták számára. Ha egy turistát megharap egy kutya, az többé nem fog idejönni túrázni, ez pedig senkinek sem jó.  Mi is járunk a Bucegi hegységbe túrázni, ott is vannak kutyák, de azok nem támadnak emberre.

Az Agresszív kutyákat nappalra meg kell kötni, éjszakára elengedni. A többit be kell idomítani, hogy emberre ne támadjon. Nem megoldhatatlan a probléma, nem csak nálunk vannak kutyák és turisták, mondta Fekete Örs.

Hargita Megye Tanácsa 2010- ben indította el a „Biztonságos hegyi turizmus” nevű programját, amelynek keretében évente több száz kilométer turistaösvény felújítására, új útvonalak és menedékházak kialakítására került sor, hogy megyénk vonzó legyen a turisták számára.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy