Se amplifică semnalele că la Lacu Roșu se pregătește o lovitură gen Belina

0

Articol disponibil în: Magyar Română

După cum vă promiteam, revenim cu noi detalii despre aspectele semnalate într-un articol anterior în care arătam că există posibilitatea ca la Lacu Roșu să se pregătească o lovitură gen Belina, orchestrată de un grup apropiat de niște lideri UDMR.

Articolul nostru, dar și cele ale publicației online szekelyujsag.info, au fost urmate de un control al Gărzii Naționale de Mediu, care a constatat la fața locului încălcări ale legislației și a aplicat sancțiuni contravenționale. Se pare că și alte instituții ale statului iau urma ilegalităților semnalate, iar avântul celor puși pe treabă acolo scade vertiginos.

Desființarea firmei Monturist a trecut pe pauză, cei doritori fiind alarmați de faptul că demersul lor ar putea fi de natură penală, mai ales că există pe rol un proces penal al DNA la Curtea de Apel Mureș, care privește exact păgubirea acestei firme de către fostul primar al  municipiului Gheorgheni, Mezei Janos.

A rămas, deocamdată, ca scop de atins de către grupul de interese amintit, înlăturarea firmei Viridis de la activitățile pe care le desfășoară de peste 20 de ani la Lacu Roșu, exploatarea bărcilor cu vâsle și înlocuirea ei, cel mai probabil, cu o firmă agreată. Dar și aici, conducerea Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș are o mare problemă legală.

Deși încearcă să înlăture firma Viridis cu aparența unei asocieri în participațiune, care are ca termen de depunere a ofertelor pentru cei interesați data de 31.03.2022, Parcul Național nu are capacitatea legală de a face așa ceva din câteva motive simple. Conform datelor din Cartea Funciară, luciul de apă al Lacului Roșu nu îi aparține, ci aparține Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin administratorul său, Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Siret, cu sediul la Bacău.

Pe de altă parte, zona de la Lacu Roșu unde se desfășoară activitatea cu bărcile cu vâsle aparține firmei Monturist, care a concesionat-o firmei Viridis. Firma Monturist aparține municipiului Gheorgheni. Astfel că, practic, fără o decizie favorabilă a asociaților firmei Monturist, între care este și municipiul Gheorgheni, pentru o eventuală reziliere a concesiunii către Viridis, nicio activitate turistică cu bărcile pe Lacu Roșu nu se poate desfășura. Mai mult, firma Viridis are un acord de colaborare cu Parcul Național pe o perioadă nedeterminată, care nu ar fi fost denunțat legal de niciuna dintre părți. Informațiile noastre spun că în spatele deciziei conducerii Parcului Național ar sta unele neînțelegeri pe marginea unor sume de bani pe care firma nu le-ar fi plătit către Parc, la un cuantum majorat unilateral de conducerea Parcului față de înțelegerea inițială. Suma respectivă ar reprezenta contravaloarea unor așa-zise servicii pe care Parcul le-ar fi prestat în favoarea firmei, bani care, apoi, ar fi trebuit utilizați în folosul zonei protejate respective.

Astfel, practic, este foarte posibil ca procedura de asociere în participațiune inițiată de conducerea Parcului Național să nu aibă alt scop decât eliminarea firmei Viridis și aducerea unei firme agreate, fără respectarea realității legale.

Asocierea în participațiune presupune ca fiecare parte să își aducă contribuția proprie. Conform informațiilor noastre, conducerea Parcului Național, prin directorul Hegyi Barna, a afirmat că unul din lucrurile cu care va contribui Parcul Național ar fi avizul pentru activitatea cu bărcile pe Lacu Roșu.

Acest lucru este cel puțin ciudat, dintr-un motiv simplu: avizul este un act administrativ, nu un bun propriu. Avizul se eliberează în baza unei cereri, dacă sunt îndeplinite criteriile legale. Un director de Parc nu poate dispune după voia sa de acordarea unui aviz, ci trebuie să respecte legea la acordarea lui. A invoca faptul că partea ta de contribuție este acordarea avizului este cel puțin ciudată din punct de vedere legal, dacă nu cumva dorește să transmită un semnal că toate pârghiile sunt la el și că primește avizul doar „cine trebuie”. Ceea ce, dacă e așa, este deja și mai ciudat, legal vorbind.

Și dacă lucrurile stau așa, ne întrebăm care mai este fundamentul legal al asocierii în participațiune? Dacă desfășurarea activității cu bărcile pe Lacu Roșu depinde de atâtea condiții, dintre care unele esențiale nu depind de Parcul Național, nu cumva se dorește falimentarea turismului cu bărci, și nu numai din zona Lacu Roșu, pentru ca apoi să intervină salvator firma ungară Manevi sau alte firme apropiate acestor interese, despre care vorbeam și în articolul anterior?

Ne punem niște întrebări legitime și acum putem înțelege cu toții de ce era necesară și cerută desființarea de îndată a firmei Monturist de către grupul de interese. După desființarea ei, tot ce înseamnă activitate comercială și turistică din zona Lacu Roșu ar fi intrat în mâna lor. Iar în spatele lor, stă la pândă interesul statului ungar, prin firma Manevi.

Dar, poate, de data asta nu se va întâmpla cum vor alții. Se pare că statul român reacționează, iar semnalele trase de noi au ajuns chiar și la minister.

Vom urmări cu atenție acest subiect.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy