Se solicită cotă de vânătoare proporţională

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Braşov, pe lângă pagubele materiale produse, miza atacurilor urşilor, de multe ori, este viaţa omenească. Judeţele amintite vor înainta Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor un document cu privire la cota de vânătoare, semnat de preşedinţii consiliilor judeţene.

La conferinţa de presă organizată pe această temă, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a spus că acest proiect de ordin care prevede reducerea cotei de vânătoare, a provocat multă agitaţie în judeţele secuieşti, dar şi în celelalte regiuni ale ţării. Se vehiculează că, în România, ar fi prevăzută interzicerea vânării urşilor, începând din anul 2017.

„Sunt un adept al protecţiei animalelor, dar trebuie menţinut un echilibru între protejarea acestora şi protejarea intereselor oamenilor şi a bunurilor. În propunerea înaintată ministerului de specialitate, am avut în vedere trei aspecte importante: în perioada următoare, dorim, în primul rând, o evaluare exactă a efectivului de vânat, deoarece potrivit datelor oficiale, în judeţul Covasna există un număr de 650-700 de urşi, dar în realitate şi în evidenţa specialiştilor figurează 1300 de exemplare. Pentru judeţul nostru au fost acordate 45 de derogări la urşi, însă acest număr ar trebui să crească la cel puţin 60-70, pentru că, potrivit datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, valoarea daunelor provocate de atacul animalelor sălbatice este în creştere de la an la an, la fel şi numărul atacurilor asupra omului. În propunerea noastră iniţiem o distribuţie a cotelor după un sistem uniform la nivel de ţară, şi solicităm despăgubirea rapidă a daunelor cauzate de animalele sălbatice, pentru că ministerul în cauză nu a mai plătit de ani de zile sumele cuvenite oamenilor, de multe ori plăţile întârziind cu 2-3 ani” – a declarat Tamás Sándor. Acesta a mai spus că este necesar să se înainteze în acest caz care pune în pericol mijloacele de subzistență ale oamenilor simpli din mediul rural care lucrează în agricultură şi a subliniat faptul că, în loc de vânarea pisicilor sălbatice şi a lupilor, în judeţul Covasna mai degrabă ar fi necesară reducerea numărului de mistreţi.

Potrivit afirmaţiilor lui Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, mass-media prezintă problema într-o manieră foarte unilaterală. Acesta consideră că cei care sunt împotriva cotei de vânătoare, nu vorbesc deloc despre victimele omeneşti. Preşedintele CJ Harghita a precizat că, în calitatea sa de membru al Comitetului Regiunilor, a fost surprins să constate faptul că cei de la Bruxelles nu au auzit de victimele omeneşti.

„Am realizat o trecere în revistă a legilor din domeniu şi niciunul nu tratează acest aspect, tratează problema doar la nivelul daunelor. Doresc să întreb: la ce bun este orice despăgubire pentru omul care a suferit un accident care pune în pericol viaţa lui sau pentru un copil de 14 ani care a suferit o traumă pe care o va purta toată viaţa şi care cu greu va putea trece peste acest atac?” –  a pus întrebarea Borboly Csaba. Viaţa umană este de cea care nu vorbesc organizaţiile verzi. Pe de altă parte, se înregistrează mari pagube în culturi, cei din judeţul se duc cu arme la seceriş. Normele juridice nu oferă o bună soluţie nici pentru despăgubiri, răspuns la această problemă exista atunci când ministerului de resort era condus de un reprezentant al UDMR. După ora şase seara, copiii nu sunt lăsaţi pe stradă în foarte multe localităţi, oamenii nu mai au curajul să se ducă la pădure, să-şi cultive terenurile, nu se mai fac ture şi excursii, foarte puţini sunt cei care au curajul să se expună acestui pericol. La Bruxelles am auzit că nu s-a ştiut de aceste lucruri, nu au fost informaţi de către România. Atunci când ursul a fost inclus pe lista de animale sălbatice protejate prin lege, nu au fost informaţi asupra acestui tip de pericol. Din păcate cota de vânătoare a fost stabilită în urma unei calculaţii eronate, adică acel număr de 6500 a ajuns să fie mai mult de atât. Mult mai bine s-ar putea studia habitatul urşilor dacă s-ar implanta microcipuri la câţiva exemplare, costurile fiind minime.”

 Borboly Csaba a declarat că CJ Harghita a atras de multe ori atenţia asupra acestei probleme, de asemenea, s-a adresat şi primului ministru Dacian Cioloș, deoarece autorităţile în domeniu nu iau în calcul cazurile care pun în pericol viaţa umană. Acesta consideră că vinovaţii sunt aşa-numiţii „baroni verzi” care, în calitatea lor de beneficiari ai mai multor finanţări europene, protejează animalele din interes propriu. „Dacă se elimină cota de vânătoare, această măsură ar reprezenta un pericol mare pentru locuitorii acestor zone. S-ar pune în pericol viaţa copiilor noştri şi mulţi nu doresc să abordeze această problemă, deşi ar trebui. Am susţinut azi această conferinţă de presă, pentru ca să le facem vocile auzite acelor oameni care nu au curajul să iasă din casele lor şi pe care îi reprezentăm” – a declarat Borboly Csaba, atrăgând atenţia asupra raportului în acest sens, elaborat de CJ Harghita.

Conducătorii judeţelor recomandă tuturor persoanelor interesate să raporteze eventualele daune cauzate de animalele sălbatice, deoarece cotele de vânătoare sunt stabilite de către minister în funcţie de acestea.

Către,

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

În atenția doamnei ministru Cristiana Pașca Palmer

Stimată doamnă ministru,

Prin prezenta, Consiliile Județene Harghita, Covasna, Mureș și Brașov doresc să își expună punctul de vedere cu privire la propunerea privind Ordinul ministerului privind aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică.

Întinsele  zone  împădurite  din  județul  Harghita  oferă  nenumărate  avantaje  de  mediu  și posibilității însemnate  pentru  populație.  Pe  lângă  bogăția  florei,  aici  se  găsesc  și numeroase animale sălbatice a căror habitat este reprezentat de aceste areale. Oamenii din  aceste  zone  sunt nevoiți să coabiteze cu aceste animale, fie acestea urși, lupi sau  pisici sălbatice, animale care pentru locuitorii marilor orașe sunt doar exponate ale grădinilor zoologice.

Această coabitare adesea prezintă aspecte mai puțin plăcute, deoarece zonele în care își duc traiul atât ursul, cât și omul se întrepătrund, generând stări conflictuale. Aceste stări de conflict se înmulțesc simțitor în zilele noastre, numărul daunelor provocate în ultima vreme de animalele sălbatice  a  crescut  simțitor.  În drumul  lor  pentru procurarea hranei,  urșii  adesea traversează teritoriile  locuite  de  oameni  cauzând  nu  doar  daune,  ci  reprezentând  un  pericol  tot  mai  mare pentru viața oamenilor. Pe lângă numărul mare de daune provocate de urși, a crescut și numărul atacurilor acestora asupra oamenilor.

Vătămări corporale și daune provocate de urși în județul Harghita

Conform datelor oferite de Agenția de Mediu, în perioada 2011-2012 au existat 5 cazuri de vătămări corporale cauzate de urși, iar în perioada 2013-2014 au existat 7 astfel de cazuri.

Din datele Direcție de Sănătate Publică Harghita,  în  spitalele din județ au fost îngrijite 15 persoane care au suferit de pe urma atacurilor urșilor, în anul 2014.

Cum reiese și din datele comunicate de Instituția Prefectului, în anul 2015 pagubele cauzate de urși au crescut cu mai mult de 50% față de anul 2013 (de la 105 atacuri la 227 atacuri – pagube în efectivele de animale în valoare de 248.260 lei și pagube agricole pe 183 hectare), respectiv numărul victimelor atacurilor urșilor s-a dublat în anul 2015 (de la 3 victime, la 7 victime).

În ceea ce privește perioada cuprinsă între anii 2015 și 2016, menționăm faptul că nu deținem date oficiale în acest sens, dar conform cazurilor semnalate în presa locală și națională, numărul vătămărilor corporale este constant sau chiar în creștere în județele Harghita, Covasna, Mureș și Brașov.

Vătămări corporale și daune provocate de urși în județul Covasna

Conform datelor oferite de Agenția de Mediu, în perioada 2011-2015 au existat 469 de cazuri de pagube provocate de urși, iar în prima jumătate a anului 2016, s-au înregistrat deja 102 de cazuri.

Potrivit datelor furnizate de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, în perioada 2013-2015 au fost înregistrate, în total, 6 cazuri de atacuri ale urșilor asupra omului, iar în prima jumătate a anului 2016 au fost deja 2 cazuri.

Vătămări corporale și daune provocate de urși în județul Brașov

Conform datelor oferite de Agenția de Mediu Brașov, în anul 2014 pagubele materiale  înregistrate pe activitățile economice au fost în sumă de 99.929 lei, din care pe agricultură 81.629 lei, creșterea animalelor 18.300 lei și au fost mai multe cazuri de vătămări corporale la om (2 pierderi de vieți omenești) cauzate de urși

În anul 2015, pagubele materiale  înregistrate  pe activitățile economice  au fost în sumă de 994.436 lei, din care în sectorul agricol acestea s-au ridicat la 33.686 lei, în cel al creșterii animalelor 60.750 lei  și a existat, de asemenea astfel de cazuri de vătămări corporale ale omului cauzate de urși.

În ceea ce privește perioada cuprinsă între anii 2015 și 2016, menționăm faptul că nu deținem date oficiale în acest sens, dar conform cazurilor semnalate în presa locală și națională, numărul vătămărilor corporale este constant sau chiar în creștere în județele Harghita, Covasna, Mureș și Brașov.

 

Propuneri

Este necesară o abordare diferită în ceea ce privește aprobarea cotelor de vânătoare la nivel național, în funcție de frecvența atacurilor care au loc în fiecare din județele sus-menționate. Spre exemplu, în județul Harghita atacurile provocate de urși sunt mult mai frecvente și mai păguboase în raport cu alte județe din România. Tocmai din acest motiv, luând în considerare faptul că populația de urși din județul Harghita reprezintă aproximativ 1/5 din populația totală de urși din România, proporțional ar fi ca și cota de vânătoare aprobată să reprezinte 1/5 din cota națională aprobată, adică undeva la 97 de urși.

Totodată, propunem să fie specificat ca aceste cote cu privire la urși să fie împărțite proporțional pe teritoriile județene, în raport cu frecvența atacurilor și cu gradul de pericol existent pe aceste teritorii. Această măsură ar trebui să se aplice în toate județele din țară, adică cota aprobată să fie proporțională cu numărul de exemplare de urși existent în județe.

De asemenea, foarte important este faptul că mărirea cotei de aprobare a vânătorii de urși nu trebuie privită doar din prisma numărului mare de urși în județul Harghita, ci și din perspectiva pagubelor materiale și umane pe care aceștia le cauzează aici. Pe lângă faptul că unele localități din județ, în special cele aflate în apropierea pădurilor, se confruntă des cu apariția urșilor în apropierea sau chiar în gospodăriile acestora, spaima cu care locuitorii acestor zone trăiesc zi de zi, trebuie să fie luată în calcul în acest context.

Pe lângă numărul crescut de pagube materiale și animale existent, județul Harghita se confruntă cu un număr în creștere (în ultima perioadă) referitor la vătămările corporale. Atacurile frecvente ale urșilor nu doar asupra animalelor domestice, ci asupra oamenilor ar trebui să ridice un semnal de alarmă în acest sens. Până la urmă, este vorba de protejarea unor vieți omenești, care  ar trebui să fie mai presus de orice alt aspect.

În același timp, trebuie acordată o atenție deosebită asociațiilor de vânătoare în contextul aprobării cotelor de vânătoare în județele din România. Este foarte bine știut faptul că aceste cote reprezintă mijlocul de trai al acestor asociații, acestea fiind utilizate în vederea funcționării asociațiilor vânătorești.

Totodată, trebuie specificat faptul că de cele mai multe ori aceste cote și activitățile de vânătoare au ca și ținte exemplare de urs care nu au atacat niciodată și care poate nu se apropie de zonele locuite. Este necesar astfel să se facă o distincție între urșii care atacă, poate în mod regulat și între cei care își desfășoară activitățile de procurare a hranei în zonele împădurite, evitând contactul cu oamenii sau cu alte animale din gospodăriile oamenilor. În activitățile vânătorești de capturare a urșilor care, bineînțeles trebuie să se desfășoare în limitele cotei aprobate de minister, ar trebui să fie incluse doar animalele sălbatice, în cazul nostru urșii, care prezintă agresivitate și o obișnuință de ataca animale domestice sau oameni.

Este necesară demarcarea unei linii clare între aceste două tipuri de animale sălbatice, întrucât scopul nostru nu este depopularea masivă a acestei specii de urs, ci asigurarea unei coabitări pașnice între aceste specii si oameni, prin asigurarea unui habitat corespunzător care să protejeze aceste animale și să le țină departe de locurile populate de oameni.

Specificăm faptul că propunerile noastre fac referire strict la problematica cauzată de urși și nu la situația exemplarelor de lupi și pisici sălbatice, care nu reprezintă pericole majore.

Cu deosebită considerație,

Borboly Csaba         Tamás Sándor          Péter Ferenc              Vestea Ioan Adrian

președinte                 președinte                 președinte                 președinte

Consiliul                    Consiliul                    Consiliul                    Consiliul

Județean                    Județean                    Județean                    Județean

Harghita                    Covasna                     Mureș                         Brașov

3 octombrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy